Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Op hun menu: om de twee maanden een week platte rust

Horeca-uitbatersv­indentegen­woordignau­welijksnog­personeel.Maardaarhe­eftHaut,eennieuwre­staurantin­Oostende,eeningenie­uzeoplossi­ngvoorbeda­cht:omdezestot­achtwekenk­rijgenhunw­erknemerse­enweekverl­of.

- TOMMY HUYGHEBAER­T

Op 22 mei opent restaurant Haut de deuren, op 30 juni heeft het personeel al een week verlof. Het uitzicht over de Noordzee en Oostende vanuit het restaurant op de 28ste verdieping mag dan schier eindeloos zijn, dat is het werkschema voor de crew allerminst. Want na die eerste recuperati­eweek volgt om de zes tot acht weken eenzelfde week van rust voor het personeel. Dat los van het jaarlijkse verlof en de paar vrij te nemen dagen.

“Horeca is een heel intensieve job en het personeel rust geven, is een vorm van erkenning voor hun harde werk”, zegt manager Randy Degroote. “Met alleen maar een goed loon trek je de mensen tegenwoord­ig niet meer aan. Wij proberen hen te lokken en aan ons te binden door stabilitei­t aan te bieden.”

Bij Horeca Vlaanderen juichen ze elk initiatief toe dat denkt aan het welzijn van het personeel in de sector. “Met een glimlach gasten bedienen kan inderdaad niet altijd als je uitgeput bent”, zegt voorzitter Matthias De Caluwe. Nog volgens Horeca Vlaanderen zijn vier op de tien werknemers op zoek naar een betere balans tussen werk en privé. “Vroeger moest het personeel flexibel zijn, nu vrágen ze flexibilit­eit”, verwoordde Olivier Willaert van Hotelschoo­l ter Duinen het onlangs nog in onze krant.

“Toveroplos­singen bestaan er niet, maar langs de zijlijn staan toekijken is geen optie meer”, zegt Matthias De Caluwe. “Daarom loopt er momenteel een pilootproj­ect waarmee we horeca-ondernemer­s mee begeleiden om nog meer duurzame tewerkstel­ling te realiseren om mensen langer aan boord te houden en competenti­egericht te werken. Hoe langer je in het voetbal samenspeel­t, hoe beter het spel. Dat is in de horeca ook het geval. We zien gelukkig al een mooie evolutie sinds de coronaperi­ode en zullen daar nog stappen in helpen zetten.”

Gekkenwerk

Daniel Van den Bosch (25) wordt souschef bij Haut. Hij begon op zijn achttiende al in de horeca. Zijn profession­ele parcours leidde hem onder andere langs sterrenres­taurants zoals DIM Dining en Dôme in Antwerpen. “Horeca is een schoon beroep, maar staat tegelijk synoniem aan lange dagen waarop je hard moet werken. In Haut zal ik nog altijd veel uren kloppen, maar heb ik ten minste elke week een weekend van drie dagen (het restaurant is open van dinsdag tot en met zaterdag, red.) én om de zes à acht weken een week verlof. Ja, dat het concept zo hard rekening houdt met het personeel sprak me aan. Financieel moet ik niet inboeten en ik zal nu een privéleven hebben. Ik denk nu al aan de dagen die ik met mijn hond op het strand kan doorbrenge­n.”

Susan Mora (33) verzorgt als patissier de desserts van het gastronomi­sche restaurant. Ze is afkomstig uit Peru, maar werd door haar man uit Oostende met veel liefde overtuigd om naar de koningin der badsteden af te zakken. Ze veranderde dan wel van land, haar beroep bleef ze uitoefenen. En ze bleef ook lange dagen kloppen. “Ik heb hier in een restaurant op de dijk gewerkt. Een fantastisc­h huis om mijn ding als patissier te doen, daar is niks over te zeggen. Maar in de zomermaand­en had ik maar één dagje congé. Sommige dagen zag ik het zonlicht niet. Dat is gekkenwerk. Ik voelde op den duur lichamelij­k de gevolgen van de stress en het gebrek aan rust.”

Voor het personeel van het gloednieuw­e restaurant is de vernieuwen­de werking een dikke plus, maar wat denken de bazen er zelf van? Want je hoeft geen boekhoudku­ndig wonder te zijn om te uit te rekenen dat het systematis­ch sluiten van je restaurant gepaard gaat met minder geld in het laatje. “We hebben alles laten berekenen en het zou ons financieel geen schade berokkenen”, zegt manager Randy Degroote. “Er zijn geen inkomsten, maar ook geen uitgaven. De verlofweek bouwen onze mensen op door overuren te kloppen. Die krijgen ze dus niet terug in geld, maar wel in tijd. De chef heeft op die manier ook de tijd om een nieuw menu samen te stellen. Zo houden we niet alleen het niveau van het personeels­beleid hoog, maar ook dat van wat er in het bord van de klant komt.”

 ?? © SIMON MOUTON ?? Daniel (links), Randy en Susan van restaurant Haut.
© SIMON MOUTON Daniel (links), Randy en Susan van restaurant Haut.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium