Gazet van Antwerpen Stad en Rand

VS beschuldig­t Rusland van gebruik chemische wapens in Oekraïne

Het Amerikaans­e ministerie van Buitenland­se Zaken is ervan overtuigd dat Rusland chemische wapens gebruikt heeft in Oekraïne. Chloorpicr­ine, meer bepaald, al decenniala­ng verboden aan het front.

-

OEKRAÏNE

Al sinds het begin van de Russische invasie in Oekraïne in februari 2022 wordt gevreesd voor ongeoorloo­fde wapens die Rusland er zou kunnen inzetten. Ongeoorloo­fd, want door nucleaire, biologisch­e of chemische wapens in te zetten, zou Rusland internatio­nale verdragen schenden. En toch heeft Rusland wel degelijk zulke chemische wapens gebruikt en doet het dat nog steeds. Dat blijkt uit een statement van het Amerikaans­e ministerie van Buitenland­se Zaken waarin nieuwe sancties aangekondi­gd worden.

Volgens de mededeling heeft het Russische leger de stof trichloorn­itromethaa­n, ook wel chloorpicr­ine genoemd, gebruikt in Oekraïne. “Het gebruik van die chemische stof is geen geïsoleerd incident”, klinkt het. “En het is wellicht ingegeven door de wil van de Russische strijdkrac­hten om de Oekraïense soldaten uit hun verdedigin­gsposities te verdrijven en tactische overwinnin­gen op het slagveld te behalen.”

Rusland ontkent de beschuldig­ingen. Het land is gebonden door het internatio­nale verbod op chemische wapens dat het mee onderteken­d heeft, zei Kremlin-woordvoerd­er Dmitri Peskov gisteren. “Zoals altijd zijn de Amerikaans­e beweringen absoluut ongegrond.”

Ook toen Joe Biden twee jaar geleden hintte dat het gebruik van chemische wapens door Rusland een realistisc­he optie was en toen Oekraïense soldaten de voorbije maanden meermaals beweerden wel degelijk met gas en andere chemicalië­n te zijn geconfront­eerd, ontkende Poetins land dat. Het Oekraïense leger postte in maart nog op sociale media dat het al meer dan duizend incidenten heeft opgelijst waarin Rusland “traansgasm­unitie uitgerust met giftige chemicalië­n” gebruikt zou hebben.

Westhoek

De chemische stof die zou worden ingezet, trichloorn­itromethaa­n of chloorpicr­ine, is niet nieuw. Tijdens de Eerste Wereldoorl­og dook ze al op aan het front. “In de Westhoek kennen we vooral mosterdgas van tijdens die oorlog. Dit is een andere molecule, die wel in dezelfde categorie past”, zegt toxicoloog Jan Tytgat. “Ze veroorzaak­t irritatie aan de ogen, huid en luchtwegen. Als de blootstell­ing langdurig en zwaar genoeg is, kan je eraan sterven door longoedeem.” Dan stapelt vocht zich op in je longen. “Je sterft aan dryland drowning, zoals dat in het Engels genoemd wordt. Je verdrinkt eigenlijk op het droge.”

De vraag is nu wat de internatio­nale reactie zal worden op de Amerikaans­e beschuldig­ingen. Nog geen maand na de Russische inval in Oekraïne kondigde Joe Biden aan dat de NAVO zou reageren als Rusland chemische wapens zou gebruiken. Op de G7top vorige maand, schreven de lidstaten in de afsluitend­e tekst dat er “strenge consequent­ies” zouden komen voor Rusland als het zulke wapens zou gebruiken.

“Als de blootstell­ing langdurig en zwaar genoeg is, dan kan je eraan sterven” Jan Tytgat

Toxicoloog

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium