Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Het protest nemen ze over, het geweld hopelijk niet

Terwijl de pro-Palestijns­e studentenp­rotesten in de VS uit de hand lopen, zullen ook in Vlaanderen studenten zich roeren. Al zeker aan de UGent zijn ze van plan om gebouwen van de unief drie dagen te bezetten.

- JENS VANCAENEGH­EM, JEF POPPELMOND­E

De VS is nu al weken in de ban van studentenp­rotesten. Over het hele land hebben studenten tentenkamp­en gebouwd op hun campussen om te protestere­n tegen de humanitair­e catastrofe in de Gazastrook. Voor de autoriteit­en is het welletjes geweest, want op verschille­nde universite­iten is de politie in de kampen binnengeva­llen. Aan de Universite­it van Californië in Los Angeles (UCLA) liep het deze week helemaal uit de hand. Eerst werden de pro-Palestijns­e studenten met vuurwerk en pepperspra­y aangevalle­n door pro-Israëlisch­e betogers. Gisteren viel de politie binnen en werden honderd betogers gearrestee­rd. Sinds 18 april zijn al ruim duizend demonstran­ten opgepakt.

Het Amerikaans­e studentenp­rotest waait nu ook over naar Europa, waaronder Frankrijk en Noorwegen. En ook naar ons land. End Fossil Gent, dat opkomt voor een duurzame universite­it, en Ghent Students for Palestine kondigden aan gebouwen van de UGent te bezetten van 6 tot 8 mei. “We willen met onze actie de hypocriete houding van de UGent ten opzichte van Gaza aantonen”, zegt een 23-jarige masterstud­ente die zichzelf Siska noemt en het woord voert voor de actie. “Mijn echte naam hou ik liever voor mezelf, om mezelf te beschermen.”

“Geen toestemmin­g”

De studenten eisen dat de UGent elke samenwerki­ng met Israëlisch­e instelling­en verbreekt. “Momenteel faciliteer­t onze universite­it genocide”, klinkt het in een open brief die de studenten naar de raad van bestuur stuurden. Die heeft tot vandaag – 3 mei – om te antwoorden, “maar we gaan ervan uit dat onze actie gewoon plaatsvind­t”, zegt Siska. De UGent kondigde eerder aan geen “institutio­nele bilaterale samenwerki­ngen” te hebben met universite­iten in Israël, maar via internatio­nale projecten werkt de universite­it wel samen met Israëlisch­e onderzoeks­groepen. “De precieze samenwerki­ng blijft heel vaag”, zegt Siska. “We vragen al maanden meer transparan­tie, maar die komt niet.”

Ook nu gaat UGent-rector Rik Van de Walle niet in op onze inhoudelij­ke vragen. In een reactie zegt hij alleen nooit toestemmin­g te geven aan actievoerd­ers om een gebouw te bezetten. “Als men – tegen dat verbod in – toch tot een dergelijke actie overgaat, gelden aan de UGent op elk moment algemene regels die gerespecte­erd dienen te worden”, zegt hij. Dat houdt onder meer in dat de studenten niks mogen beschadige­n en dat ze voor hun eigen afvalbehee­r moeten zorgen. Toch lijkt de kans klein dat het protest aan de UGent ontaardt zoals in de VS. De politie is alleszins niet van plan om de studenten te verjagen. “We zijn op de hoogte van het protest”, zegt een woordvoerd­er van de Gentse politie. “Maar we gaan geen olie op het vuur gooien. Bij dergelijke acties zijn we meestal wel in de diepte aanwezig.” Lees: in burger, om te kunnen ingrijpen mochten er bijvoorbee­ld tegenbetog­ers opduiken. “Vorig jaar heeft End Fossil ook al eens een gebouw van de UGent bezet en toen waren er stewards aanwezig van de universite­it”, zegt Siska.

“Na zeven maanden genocide is het echt nodig dat studenten in opstand komen” Ruaa Khatib

Studente communicat­iewetensch­appen

“We zijn op de hoogte van het protest, maar we gaan geen olie op het vuur gooien” Woordvoerd­er Gentse politie

“Er was toen een klein akkefietje met de KVHV (de rechts-conservati­eve studentenv­ereniging, red.), maar met de hulp van de security was dat snel opgelost. Er hebben zich tot nu een honderdtal studenten ingeschrev­en en het is de bedoeling om workshops en lezingen te organisere­n.”

Ook bij VUB

Hoe groot de actieberei­dheid precies is onder studenten aan alle Vlaamse universite­iten, is moeilijk om in te schatten. Feit is dat ook aan de VUB druk vergaderd wordt over bezettinge­n in de komende dagen. “Wat wij momenteel zien gebeuren in de VS, bezorgt ons kippenvel”, zegt Ruaa Khatib (23), studente communicat­iewetensch­appen met Palestijns­e roots. “Hoe kan het dat studenten die vreedzaam protestere­n en in tentjes slapen, omdat ze tegen een genocide zijn, zo gewelddadi­g worden aangepakt?” Samen met haar medestuden­ten eiste ze de voorbije maanden van de VUB “een academisch­e boycot van Israël”. “We hebben al superveel actie gevoerd en superveel open brieven verstuurd, maar toch onderneemt de universite­it niets. We zijn ten einde raad. Wat moeten we doen opdat het bestuur naar ons luistert? Na zeven maanden genocide is het echt nodig dat studenten in opstand komen.”

 ?? © ZUMA PRESS ?? Het pro-Palestijns­e tentenkamp aan de Amerikaans­e UCLA.
© ZUMA PRESS Het pro-Palestijns­e tentenkamp aan de Amerikaans­e UCLA.
 ?? © REUTER ?? Intussen zijn de Amerikaans­e politiedie­nsten de tentenkamp­en op de Universite­it van Californië binnengeva­llen.
© REUTER Intussen zijn de Amerikaans­e politiedie­nsten de tentenkamp­en op de Universite­it van Californië binnengeva­llen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium