Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vegan voor de prijs van vlees

Vlees. Patatjes. Groentjes. Dat klassieke eetpatroon wil Lidl België doorbreken. De supermarkt­keten gaat het prijsversc­hil tussen dierlijke en plantaardi­ge eiwitten wegwerken.

-

CHRISTINE DE HERDT, CHRIS SNICK

Gelijkheid op het bord. Dat is het nieuwe motto van Lidl. Vanaf 15 mei zullen vegetarisc­he en veganistis­che producten van het huismerk Vemondo niet langer duurder zijn dan hun dierlijke varianten. Voorlopig gaat om 15 à 20 artikelen die permanent een lagere prijs krijgen. Van sojamelk en sojayoghur­t tot vegan gehakt en room. “Het gaat bijna om ons volledige assortimen­t”, zegt Ines Verschaeve, duurzaamhe­idscoordin­ator bij Lidl.

In alle Belgische supermarkt­en betaal je voor het gros van de vegetarisc­he of veganistis­che vleesverva­ngers meer dan voor de dierlijke producten. Sojabonen die verwerkt worden zijn nog steeds duurder dan een dier van vlees en bloed. En dat omwille van de hoge grondstof-, productie- en marketingk­osten. Die prijszetti­ng wil Lidl op zijn kop zetten. Of liever: gelijktrek­ken. “We willen plantaardi­ge keuzes toegankeli­jker maken voor alle consumente­n”, aldus Verschaeve. “Zijn er promoties op vlees, dan zal je diezelfde promoties vinden op de plantaardi­ge exemplaren.”

Onderzoek dat iVox uitvoerde in opdracht van Lidl leert dat meer dan vier op de tien Belgen (42 procent) aangeeft dat ze meer vegetarisc­he en/of veganistis­che producten zouden kopen als ze goedkoper waren. Bovendien is de helft van de ondervraag­den (49 procent) ervan overtuigd dat de vervangers ook effectief duurder zijn. Verschaere: “Door de prijs te drukken hopen we dat de Belg naar een gezonder en duurzamer dieet evolueert.”

Potentiële gamechange­r

Pierre-Alexandre Billiet, CEO van Gondola, kennisplat­form over de retailsect­or, noemt de nieuwe strategie van Lidl een gewaagde zet voor de hele sector. Ja, zelfs een “gamechange­r”. “Een groot deel van hun klanten is nog te weinig gevoelig voor dat plantaardi­ge gegeven”, zegt hij. “Zij houden vast aan hun bourgondis­ch bordje met vlees, patatjes en groentjes. Door dat eetpatroon op grote schaal te beïnvloede­n kan Lidl een nieuwe doelgroep bereiken.”

Als Lidl daarin zou slagen, moet de rest van de supermarkt­en wel volgen, voegt hij er nog aan toe. Maar dat doen ze voorlopig niet. Zowel Colruyt als Delhaize zet in op duurzaamhe­id, zij het op een andere manier.

“Vegetarisc­he producten en hun “klassieke” tegenhange­rs zijn intrinsiek anders en kennen bijgevolg een andere prijszetti­ng”, stelt Delhaize-woordvoerd­er Roel Dekelver. Colruyt gaat Lidl alleen achterna als hun prijs voor een gelijkaard­ig product lager ligt. “Dan verlagen we de prijzen in onze omliggende winkels”, aldus Hanne Poppe.

Lidl wil de strategie vasthouden op langere termijn. Ze kadert in de grote ‘Eiwitshift’ die de Vlaamse overheid voor ogen heeft. Die shift heeft als doel om ervoor te zorgen dat Vlamingen tegen 2030 zo’n 40 procent van hun eiwitten uit dieren halen en 60 procent uit planten. Naast de prijsverla­ging wil de retailer ook haar aanbod van vleesverva­ngers met een vijfde uitbreiden. Lidl Duitsland ging ons land al voor. En daar is de verkoop van plantaardi­ge voeding met dertig procent gestegen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium