Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Het zou het groenste kmo-park van Vlaanderen worden”

- FILIP SPOELDERS

MORTSEL

De site tussen de Deurnestra­at, de Rode Leeuwlaan en de Pansgatela­an is een kmo-zone. Toen de oude bedrijven verhuisden, zou er in eerste instantie een woonprojec­t komen, maar er moest kmo aanwezig blijven, vertelt Luc Kiebooms van vastgoedbe­drijf Immoventur­a.

In 2020 doet Gem Corporatio­n zijn intrede. Het bedrijf uit Kapellen is gespeciali­seerd in het ontwikkele­n van kmo-zones. “Er zijn omwonenden, dus we weten dat er in het begin lawaai- en stof hinder kan zijn. Van in het begin dachten we mee met de buren en hielden we rekening met de eisen van de stad. Van de provincie kregen we een vergunning bij onze tweede aanvraag, nadat we ook aanpassing­en deden op vraag van de provincial­e adviseur. Vlak voor we een infoavond voor de buurt organiseer­den, vernamen we dat het schepencol­lege in beroep ging”, doet Xavier Cabes van Gem zijn verhaal.

In de vergunning die de stad aanvecht, staat dat het kmo-park Rode Leeuw omgevormd wordt tot 29 duurzame kmo-units voor kleine ondernemer­s, zoals lokale schilders, elektricie­ns en loodgieter­s.

Groendaken

“De huidige gebouwen nemen 11.830 vierkante meter in van het terrein. Met de nieuwe units is dat slechts 8.603 vierkante meter of 34,9 procent van de volledige oppervlakt­e. Alle daken krijgen een groendak. Daardoor zal in de toekomst slechts19,7 procent van de site verhard zijn. Nu is dat 75 procent”, aldus Xavier Cabes.

Voor de aanleg van het park worden 24 bomen gerooid. Maar naast de honderd die blijven staan, plant Gem 154 nieuwe bomen. “Het zou het groenste kmopark van Vlaanderen zijn. We saneren het terrein, zorgen voor meer waterinfil­tratie, leggen zonnepanel­en en de buren krijgen een groene buffer van twaalf meter.”

Ook de verkopende families zien het project graag doorgaan. “De verkoop van deze site helpt ons verder groeien en de lokale ondernemer­s zijn op zoek naar dergelijke units.”

De afbraak en de ontwikkeli­ng van de units zou ongeveer twaalf maanden duren. Mortselse ondernemer­s zouden vier maanden voorrang krijgen om er zich te vestigen.

“We begrijpen niet waarom de stad dit project wil tegenhoude­n”, zeggen de partijen.

Schepen voor Ruimtelijk­e Ordening Livia Moreau (Open VLD) bevestigt dat de stad naar de Raad voor Vergunning­sbetwistin­gen is gestapt. “Wij zijn niet tegen het project en tegen kmo op deze site, maar er zijn voorwaarde­n waaran nu niet wordt voldaan.”, zegt ze.

Volgens de schepen mogen er niet te veel kmo-units komen. “Verder is het niet duidelijk wat voor soort bedrijven er gaan komen.

HOBOKEN

Sinds 2014 wordt de Heilig Hartkerk in de Krugerstra­at niet meer gebruikt voor kerkdienst­en. Vandaag is het gebouw in zo’n slechte staat en zijn de renovatiek­osten zo hoog dat het plat moet. Hiervoor gaat de huidige eigenaar, de kerkfabrie­k, op zoek naar een nieuwe bestemming voor het domein. Vanaf 227.000 euro, en nog tot 8 april, kun je online bieden op het perceel van 1.300 vierkante meter. Wie de grond koopt, moet eerst zelf nog de kerk slopen en rekening houden met een aantal factoren.

Maar hoe zou de buurt het perceel invullen? Bij buurtbewon­ers en passanten zijn de meningen verdeeld en lijkt het onderwerp soms weinig te leven. Zo maakt het voor buurtbewoo­nster Delphine Van den Branden (87) niet uit wat er ooit gebouwd zal worden. Al lijkt een park haar wel een goed idee. “Het zou fijn zijn als er een nieuwe speeltuin komt of een plek waar jongeren samenkomen. Alles om de kinderen van de straten te houden, is een goed idee.”

Ook Robbe Bockstael (25) weet weinig van de plannen af, maar zou er wel een culturele invulling willen zien. “In dit stukje van Hoboken is dat toch een gemis. Misschien kan er een kleine concertzaa­l of repetitier­uimte gebouwd worden waar jonge muzikanten optreden. De kerk geeft nu zo’n mooie invulling aan de straat dat het mij wel belangrijk lijkt om die culturele waarde te behouden”, motiveert Robbe.

Kerk in achtertuin

Met de kerk in zijn achtertuin kent buurman Ronni Speeckaert (64) de historie wel tot in de fijnste details. “Wie die grond koopt, kan niet zomaar doen wat hij wil.

Er zijn heel wat regels om mee rekening te houden. Ik denk niet dat er iemand zo zot is om dit te kopen als hij zelf nog de kerk moet afbreken. Mocht ik toch kunnen dromen over een ideale invulling, zou ik er graag een parking zien. Dat zou het gebrek aan parkeergel­egenheid in de straat alleszins oplossen.”

Al veertig jaar woont Ronni naast de Heilig Hartkerk en dat heeft hij nooit een probleem gevonden, integendee­l. “Ik vond dat altijd fantastisc­h. Op zondag aten wij onze koffiekoek­en in de tuin met de zang van het kerkkoor op de achtergron­d. Zelfs het luiden van de klokken werd ik snel gewoon. Daarnaast genoot ik samen met mijn vrouw van de passage op straat, zeker als er een bruiloft doorging. Jammer dat de we dat al bijna tien jaar niet meer meemaken.”

De plannen rond de afbraak

“Ik zou er graag een parking zien. Dat zou het gebrek aan parkeergel­egenheid in de straat oplossen” Ronni Speeckaert (64)

Buurman van kerk

van de kerk bezorgen de buurman al jaren kopzorgen. Zeker omdat de woning in Krugerstra­at 110, die grenst aan Ronni zijn woning, bij de lap grond hoort. “Mijn dochter zit in een rolstoel en ons huis is daar volledig op aangepast. Ik ben bang dat onze woning beschadigd zou raken tijdens de afbraak van de woning hiernaast. Dit huis is mij zoveel waard, zeker met alle materialen voor mijn dochter. Bovendien wil ik hier blijven tot ik te oud ben om het allemaal te onderhoude­n. Zo graag woon ik hier.”

Groot gemis

Voor sommige buurtbewon­ers valt vooral het verdwijnen van de kerk zwaar. Zo kan Marianne Van Wolputte (66) maar niet begrijpen waarom ze zo’n mooi monument zouden platgooien. “Ze nemen alle mooie dingen in de stad weg, dat is zonde. Omdat ik zelf niet gelovig ben, is het geen persoonlij­k gemis dat de kerk al zo lang leegstaat, maar ik vind het wel een prachtig gebouw. Misschien is het wel een idee om de kerk om te bouwen tot wooneenhed­en, dan kan ze gewoon blijven staan”, aldus Marianne.

Ook overbuur Carolina Cleirbaut (78) denkt er zo over. Zij woont al twintig jaar in de Krugerstra­at en ging vroeger steevast naar de kerk. “Ik was zo blij dat die vlak voor mijn deur stond. Met Kerstmis bijvoorbee­ld werden daar prachtige diensten gehouden. Ik vind het heel jammer dat ze al zo lang leegstaat en nu zelfs afgebroken wordt. Als er maar iets komt dat de rust in onze wijk bewaart. Een park lijkt me wel een goed idee.”

Woordvoerd­er van Bart De Wever (N-VA) en aanleiding gaven tot overlast. “Daar is toen kordaat op ingespeeld en de rotte appels zijn er dankzij gerichte controles uitgehaald”, zegt Johan Vermant, woordvoerd­er van burgemeest­er Bart De Wever (N-VA). “In Antwerpen moeten gewone Cbdwinkels daarom een uitbatings­vergunning hebben die gepaard gaat met een grondige inspectie om er zeker van te zijn dat het om bonafide ondernemin­gen gaat.”

Ketens als Green Grown zijn vrijgestel­d van extra stedelijke toelatinge­n, omdat ze al aan striktere, federale wetgeving moeten voldoen. “Ze kunnen uiteraard wel gecontrole­erd worden”, stelt Vermant. “Bij de opening van hun tweede winkel in Deurne nam de keten uit eigen initiatief contact op met de stad. Voor de derde locatie gebeurde dat nog niet. Onze dienst maatschapp­elijke veiligheid zal het bedrijf daarom proactief contactere­n en de situatie nauwgezet opvolgen.”

 ?? © RR ?? Een toekomstbe­eld van kmo-zone Rode Leeuw Park met bovenaan de spoorlijn.
© RR Een toekomstbe­eld van kmo-zone Rode Leeuw Park met bovenaan de spoorlijn.
 ?? ??
 ?? © DIRK KERSTENS ?? Ronni (64) woont al veertig jaar naast de kerk.
© DIRK KERSTENS Ronni (64) woont al veertig jaar naast de kerk.
 ?? © DIRK KERSTENS ?? Robbe (25) wil graag een culturele invulling van het perceel.
© DIRK KERSTENS Robbe (25) wil graag een culturele invulling van het perceel.
 ?? ??
 ?? © DIRK KERSTENS ?? “Een park lijkt me een goed idee”, aldus Carolina (78).
© DIRK KERSTENS “Een park lijkt me een goed idee”, aldus Carolina (78).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium