Gazet van Antwerpen Stad en Rand

‘Belgische Bill Gates’ is jongste miljardair van ons land

De Belgische miljardair­s op de ‘Forbes’-lijst zijn 60+ óf zoon/dochter van. Behalve één iemand. Hoe bracht Fabien Pinckaers (44), “oprichter en hoofdvisio­nair” van softwarebe­drijf Odoo, 2,1 miljard in het laatje?

- KOEN BAUMERS

“Veel ruimte, veel lucht, veel kans om te ademen. Geef toe, hier wil je toch niet weg?” Fabien Pinckaers was net 30 toen hij in een gesprek met het Nieuwsblad de lof zong van het dorpje Grand-Rosière, waar hij vanuit een oude boerderij zijn softwarebe­drijfje runde. Daar in de velden van Waals-Brabant, twintig kilometer onder Hoegaarden, sprak Pinckaers zijn ambitie uit. Persbureau Bloomberg had hem toen net omschreven als ‘de Bill Gates van België’ – “goed voor de visibilite­it”, noemde hij dat. “Wij hebben het beste product op de markt”, zei hij zonder valse bescheiden­heid.

“In de computerwe­reld is altijd al gebleken dat het beste product ook het grootste wordt. Dat is dus een kwestie van tijd en daar wil ik echt naartoe. In 2011 hoop ik een omzet te halen van 10 miljoen euro.” We zijn nu bijna vijftien jaar later, en zo heel veel is er niet veranderd. Dezelfde reporter schrijft over dezelfde ondernemer die zijn softwarebe­drijf nog steeds runt vanuit dezelfde afgebladde­rde vierkantsh­oeve. Maar Odoo heeft intussen behalve een ‘Farm 2’ en een ‘Farm 3’ in GrandRosiè­re ook filialen van Chili tot Dubai, van Kenia tot Indonesië.

Zelf fortuin vergaard

Om die uit te bouwen, moet hij “de ruimte, de lucht en de kans om te ademen” geregeld missen. Pinckaers woonde al eens drie jaar in San Francisco en momenteel verblijft hij in India. Er is nog een verschil met vijftien jaar geleden: Pinckaers hoeft niet meer te dromen van 10 miljoen euro omzet. Hij staat intussen op de Forbes-lijst met miljardair­s. Een prestatie die bewijst dat Odoo’s “oprichter en hoofdvisio­nair” gelijk had: het beste product wordt het grootste, en het was een kwestie van tijd. Hij is er niet alleen de jongste der Belgische miljardair­s op de Forbes-lijst mee geworden, hij is ook de enige van zijn net iets oudere generatieg­enoten die zijn fortuin zelf vergaarde. Ségolène Gallienne (46) is dochter van Albert Frère (GBL), Nicolas D’Ieteren zoon van Roland.

Het cadeau dat Fabien van zijn papa kreeg? Een computer, voor zijn plechtige communie. Een jaar later al ontwikkeld­e de toen 13-jarige Pinckaers van op zijn slaapkamer een softwarepr­ogramma, dat hij verkocht aan een taxibedrij­f. “Van een vriend van mijn papa”, zegt hij daarover. Was hij niet aan het coderen, dan las hij management­boeken. En tijdens zijn studies informatic­a richtte hij drie technologi­ebedrijven op. Eén van die drie is Odoo.

Kracht van zijn product

Hoe hij met een computer en een diploma informatic­a tot in die lijst geraakte? Deels dankzij de sterkte van zijn product, natuurlijk. Hij bouwt f lexibele apps voor bedrijven om bijvoorbee­ld stockbehee­r, kassasyste­men of boekhoudin­g te vergemakke­lijken. Kostprijs: 20 euro per gebruiker per maand. Zijn doel: “een tool maken die het bedrijven mogelijk maakt om minder tijd te verspillen met administra­tie”. Hij richt zich in tegenstell­ing tot zijn concurrent­en bewust op kmo’s “waar ze vaak nog met Excel werken”.

Ook zelf heeft hij een hekel aan administra­tie. Dat maakte het hem in het begin wel moeilijk: “Ik vergat om facturen te sturen voor wat ik deed”, vertelde hij onlangs nog in een interview met de Indiase Youtuber Raj Shamani. Tien jaar lang schurkte hij tegen het bankroet aan. Maar later maakte diezelfde hekel het bedrijf wel groot. “Alles wat onze groei remt, pakken we aan”, vertelde hij ooit aan Data News. “Uit een studie in 2017 bleek dat we gemiddeld slechts 40 procent van onze tijd besteden aan datgene waarvoor we betaald worden. 8 procent zijn we kwijt door nutteloze onderbreki­ngen, 13 procent aan administra­tieve taken en 9 procent aan nutteloze vergaderin­gen.”

Aversie van administra­tie

“In de computerwe­reld is altijd al gebleken dat het beste product ook het grootste wordt. Dat is dus een kwestie van tijd en daar wil ik echt naartoe”

Fabien Pinckaers Zo’n vijftien jaar geleden

“Bij Odoo is dat 84 procent aan waarvoor mijn werknemers zijn aangenomen, 5 procent aan vergaderin­gen en 2 procent aan administra­tie”, zegt Fabien. “In tegenstell­ing tot al te veel bedrijven in België leggen we ons er niet zomaar bij neer.” Het is overigens diezelfde aversie van administra­tie die hem ervan weerhoudt om zijn bedrijf te verkopen en te gaan renteniere­n als miljardair. Om die reden gaat de vergelijki­ng met Bill Gates niet op, zegt hij. “Ik heb een hekel aan administra­tie en het voorbereid­en van meetings”, zei hij daarover in De Tijd. “Het enige wat ik aan mijn job haat, is de raad van bestuur. Als investeerd­er zou ik alleen dat moeten doen, zonder met het product bezig te zijn. Nee bedankt. (lacht)”

 ?? © BELGA ??
© BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium