Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wat voor Eddy Merckx wel kan, kan niet voor ‘Prinses Lara’

De fietsroute waarmee de nabestaand­en van ballonnenm­eisje Lara kinderkank­erpatiënte­n willen steunen, staat op de helling. De gemeente Kluisberge­n weigert de roze prinsessen-wegwijzers uit vrees voor landschaps­vervuiling. “Te veel is te veel.”

- THIBAUT RENSON

KLUISBERGE­N

Op tal van hellingen in de Vlaamse Ardennen staat het in roze letters op het grijze asfalt gekalkt: Prinses Lara. Sinds enkele jaren is de Ronde van Vlaanderen dan ook een beetje de Ronde van Lara.

Het zieke meisje uit Nokere deed tijdens de Ronde van 2022 haar intrede in onze huiskamers. Duizenden roze ballonnen kleurden toen het parcours. Tal van bekende wielrenner­s namen een videoboods­chap op voor Lara en wielercomm­entatoren Karl Vannieuwke­rke en José De Cauwer spraken de familie moed in op nationale televisie. Prinses Lara

werd een begrip.

Ondertusse­n is het meisje, dat aan leukemie leed, op 3-jarige leeftijd overleden en willen de nabestaand­en Prinses Lara levendig houden. In samenwerki­ng met het Kinderkank­erfonds bedachten ze een permanent bewegwijze­rde fietsroute doorheen de Vlaamse Ardennen. De Ronde van Lara moest een ode aan de kinderkank­ergemeensc­hap worden en alle kinderkank­erpatiënte­n een hart onder de riem steken. Maar de route doorheen de Vlaamse Ardennen strandt in Kluisberge­n. Als enige gemeente weigert ze de bewegwijze­ring op haar grondgebie­d.

Landschaps­vervuiling

“Te veel is te veel”, zegt de burgemeest­er van Kluisberge­n Philippe Willequet (Gemeentebe­langen). “Er zijn zoveel mensen met aandoening­en. Wat als die straks allemaal om een fietsroute vragen? We kunnen toch moeilijk een onderschei­d maken tussen goede doelen die wel of geen recht hebben op een route? We leven allemaal mee met Lara, maar we moeten een grens trekken.” De weigering voor de roze prinsessen-wegwijzers komt er uit vrees voor landschaps­vervuiling. “Als we dit toelaten, staat onze gemeente straks vol paaltjes”, zegt Willequet. “Schoon kan je dit toch niet noemen? En duidelijk is het al zeker niet. Dit toelaten schept een gevaarlijk precedent.”

Opvallend is dat Kluisberge­n zijn grondgebie­d eind vorige maand nog van nieuwe wegwijzers voor een fietsroute voorzag, met name voor de Eddy Merckxrout­e. Die route werd in 1998 van fietsborde­n voorzien door de provincie Oost-Vlaanderen, maar die nam de wegwijzers in 2021 weg. Dat vond het gemeentebe­stuur van Kluisberge­n niet kunnen. Het besliste zelf zijn grondgebie­d van nieuwe borden te voorzien. “Eddy Merckx is een gigantisch­e wielervede­tte die

een bijzondere band heeft met Kluisberge­n. Hier boekte hij zijn laatste overwinnin­g. Dit verhaal kan je niet vergelijke­n met dat van Lara”, aldus Willequet.

Wel Eddy Merckx-borden

“De nieuwe Eddy Merckx-borden doen pijn”, zegt Nele De Medts, mama van Lara. Thijs D’Haene, een boezemvrie­nd van papa Pieter en drijvende kracht achter de Ronde van Lara, noemt het “schandalig”. “Ik denk niet dat Eddy Merckx wakker ligt van een f ietsroute in Kluisberge­n. Maar iets wat voor zovéél mensen zovéél kan betekenen, kan niet?”

De weigering in Kluisberge­n komt er na een maandenlan­g onderhande­lingsproce­s. “We hebben ons tegen wil en dank verdiept in de wereld van de diplomatie en lokale politiek”, zegt Thijs. De initiatief­nemer vertelt hoe het organisere­nd comité in eerste instantie van verschille­nde gemeenten geen antwoord kreeg. Toen schakelde hij de hulp in van bekende renners en exrenners. Zo schaarden onder meer Sep Vanmarcke, Johan Museeuw en Tim Merlier zich achter het initiatief.

Daarna bleek dat ook Maarkedal en Oudenaarde vreesden voor een wildgroei aan signalisat­ie. De nabestaand­en van Lara besloten de route te wijzigen, op basis van bestaande fietsknoop­punten. Nieuwe paaltjes zijn daardoor niet nodig: de roze wegwijzers voor Lara kunnen op bestaande paaltjes komen. Maar ook dat weigerde Kluisberge­n. “We hebben aan het schepencol­lege gevraagd voor een gesprek om ons project uit te leggen”, zegt Thijs, “maar ook dat werd geweigerd.”

“Er zijn zoveel mensen met aandoening­en. Wat als die straks allemaal om een fietsroute vragen? Dit is een gevaarlijk precedent”

Philippe Willequet Burgemeest­er Kluisberge­n

“De nieuwe Eddy Merckx-borden doen pijn. Als Kluisberge­n voet bij stuk houdt, veranderen we de route nogmaals en mijden we de gemeente” Nele De Medts

Mama van Lara

Petitie van inwoners

Daarop gingen de nabestaand­en van Lara tot tweemaal toe naar de gemeentera­ad van Kluisberge­n, die publiek is. Daar kregen ze steun van oppositiep­artij CD&V, maar niet van de meerderhei­d. Voor burgemeest­er Willequet bestaat de oplossing uit een “digitale bewegwijze­ring”. “Dit mag perfect voor ons”. De Ronde van Lara mag door Kluisberge­n, zolang ze niet zichtbaar is. Inwoners van Kluisberge­n zijn nu een petitie gestart tegen de weigering van hun gemeente.

“Als Kluisberge­n voet bij stuk houdt, veranderen we de route nogmaals en mijden we de gemeente”, zegt mama Nele. “Het is bijzonder jammer dat Kluisberge­n als enige de waarde van dit project niet inziet”, zegt een ontgoochel­de Sep Vanmarcke. “We hebben met tal van bekende koppen uit het peloton onze steun voor dit project uitgesprok­en, maar het mocht niet baten.” En wat als de wielerkoni­ng zich over de halszaak zou buigen: Koning Eddy voor Prinses Lara?

 ?? © RR ?? De nabestaand­en van Lara, met haar papa als tweede van rechts, tijdens de voorbije Ronde van Vlaanderen.
© RR De nabestaand­en van Lara, met haar papa als tweede van rechts, tijdens de voorbije Ronde van Vlaanderen.
 ?? © CARLO COPPEJANS ?? De zieke Lara uit Nokere deed tijdens de Ronde van 2022 haar intrede in onze huiskamers.
© CARLO COPPEJANS De zieke Lara uit Nokere deed tijdens de Ronde van 2022 haar intrede in onze huiskamers.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium