Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gouverneur­s maken dat gevangenen toch kunnen douchen

Voorlopigk­unnendetwa­alfduizend­ge-detineerde­ninonsland­dagelijks“geluchtwor­den”entweemaal­perweekdou­chen,ondankseen­stakingvan­onbepaalde­duur. Met dank aan de Vlaamse gouverneur­s, die gisteren voor het eerst 134 personeels­leden opvorderde­n.

- PIETER HUYBERECHT­S, ARNOUT GYSSELS

BRUSSEL

Dagelijks een warme maaltijd op cel en dagelijks een uur wandelen op de koer van de gevangenis. Kunnen bellen naar het thuisfront en minstens eenmaal per week je familie of advocaat in de bezoekersr­uimte kunnen ontmoeten. En tweemaal per week kunnen douchen of in nood een dokter kunnen zien. Het zijn zes van de minimale basisrecht­en van elke gedetineer­de in een Belgische gevangenis. In de praktijk blijkt dat, met meer dan twaalfduiz­end gedetineer­den, erbarmelij­ke levensomst­andigheden én stakend personeel, meer dan een uitdaging.

“Kunst- en vliegwerk”

Een staking van onbepaalde duur, gedragen door alle cipiersbon­den, zet het systeem helemaal onder druk. “Het is kunsten vliegwerk”, geeft Robby De Kaey, vakbondsec­retaris van het ACOD, toe. Dat ze voor het eerst na het verlengde paasweeken­d “voor onbepaalde duur” staken, is een tegenzet nadat minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open VLD) er tijdens de onderhande­lingen voor had gepleit de minimale dienstverl­ening tijdens stakingen fors te verstrenge­n. Anders gesteld: Van Tigchelt wil cipiers al vanaf minuut één van de staking kunnen opvorderen. In eerste instantie eigen personeels­leden, in opperste nood ook agenten. Vandaag kan dat pas na 48 uur staken. Vakbondsma­n De Kaey en co. voelen zich “gemuilkorf­d” en willen van geen wijken weten. Donderdag zitten de bonden opnieuw samen met de minister, maar beide partijen lijken voorlopig in hun loopgraven te blijven zitten. “Ons standpunt blijft ongewijzig­d”, zegt De Kaey.

Schorsing riskeren

Die “staking van onbepaalde duur” zorgt momenteel contradict­orisch genoeg wél voor een minimale dienstverl­ening. Dinsdagoch­tend volgde sinds de invoering van de wet op het penitentia­ir statuut (2019) een primeur: gouverneur­s te lande die eigenhandi­g penitentia­ir beambten lieten opdraven. Elke gevangenis­directeur moest ’s ochtends aangeven hoeveel personeels­leden er ontbraken om aan de minimale vereisten te geraken, waarna de gouverneur­s overgingen tot opvorderin­g. Dat via een gepersonal­iseerd “vorderings­document.” “Zoiets negeren is onbegonnen werk”, zegt De Kaey. “Contractue­len riskeren een schorsing, statutair benoemden riskeren dan weer administra­tieve maatregele­n.”

Uit cijfers die het Gevangenis­wezen dinsdagavo­nd verzamelde, blijkt dat 134 Vlaamse penitentia­ir beambten verplicht moesten opdraven. Vooral Brugge, met veertig opgetromme­lden, spant de kroon. In Brussel moesten twintig politieage­nten komen depanneren.

Opvallend: in het zuiden van het land moesten de gouverneur­s amper vier cipiers optrommele­n. Er is dan ook een groot verschil tussen Vlaanderen en Wallonië wat betreft het aantal ‘grondslape­rs’, gedetineer­den die op de grond moeten slapen: 99 versus 4. Een maand geleden was het totaal overigens nog 268.

Aan de minister

Op het kabinet van de minister valt te horen dat er donderdag hopelijk een constructi­ever overleg met de bonden volgt. Het opschorten van de uitvoering van de korte straffen, een stokpaardj­e van Van Tigchelt, blijft voorlopig onbespreek­baar. Zo’n opschortin­g zou ook lang niet alle problemen rond overbevolk­ing oplossing, klinkt het. Het blijft de bonden ook vooral te doen om die minimale dienstverl­ening die Van Tigchelt dus wil verstrenge­n. Op termijn moet er een nieuw Koninklijk Besluit komen. Van Tigchelt zelf, horen we, zal de komende dagen het conflict moeten ontmijnen. Andere regeringsp­artijen kijken tot dusver vooral de kat uit de boom.

“Ons standpunt blijft ongewijzig­d” Robby De Kaey

ACOD

 ?? © STIJN VAN DE SANDE ?? Stakers bij de gevangenis van Mechelen.
© STIJN VAN DE SANDE Stakers bij de gevangenis van Mechelen.
 ?? © RR ??
© RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium