Gazet van Antwerpen Stad en Rand

België is Europees koploper in aantal langdurig zieken

Nergens in Europa zijn er meer inactieven door ziekte of handicap dan in België. We moeten dan ook veel meer doen om langdurig zieken aan het werk te krijgen, concludeer­t de Hoge Raad voor Werkgelege­nheid.

- NINA BERNAERTS

“We moeten sneller ingrijpen. We zien dat wie na één jaar of twee jaar nog thuis is, zelden tot nooit meer aan de slag gaat” Steven Vanackere

Hoge Raad voor Werkgelege­nheid

De cijfers spreken boekdelen. Ongeveer 456.000 mensen zijn arbeidsong­eschikt, wat wil zeggen dat ze al meer dan een jaar wegens ziekte niet aan het werk zijn. Sinds 2000 is dat aantal met 150 procent gestegen. En desondanks alle inspanning­en gaan er niet meer mensen opnieuw aan het werk. Met andere woorden: er komen meer mensen bij dan er uitvloeien. Met 7,2 procent van de 20-64-jarigen in ziekteverl­of is ons land koploper in Europa (zie grafiek). In geen enkel land zijn er meer langdurig zieken dan bij ons.

Strenger brugpensio­en

Uit het rapport van de Hoge Raad voor Werkgelege­nheid (HRW) blijkt dat de vervrouwel­ijking en de vergrijzin­g een rol spelen in de uitval. Sinds 2008 neemt het aantal langdurig zieken stelselmat­ig toe, maar bij vrouwen gaat het in sneltempo. En hoe ouder een werknemer, hoe meer gezondheid­sproblemen er zich voordoen. In bepaalde sectoren is de uitval merkelijk hoger dan in andere. In de schoonmaak is bijna 3 procent van het personeel uitgevalle­n, en ook in vervoer en logistiek, handel in voedingsmi­ddelen, gezins- en bejaardenh­ulp en maatwerk zijn de cijfers hoog. Daarnaast wijst men ook op institutio­nele veranderin­gen. Tijdskredi­et zonder motief is afgeschaft, brugpensio­en is strenger geworden en de pensioenle­eftijd werd opgetrokke­n.

32 procent van de mensen valt uit vanwege lichamelij­ke klachten, 31 procent wegens ziekte of ongevallen en nog eens 37 procent vanwege de geestelijk­e gezondheid, waar vooral de grote groep depressies opvalt.

De HRW geeft in haar rapport dan ook enkele aanbevelin­gen om de langdurig zieken opnieuw te activeren. “Er gebeurt vandaag wel één en ander en sommige zaken zijn te recent om hier al in de cijfers te zien, maar we moeten afstappen van het idee dat sommige zaken vrijblijve­nd zijn”, zei ondervoorz­itter Steven Vanackere bij de voorstelli­ng van het rapport.

“We moeten sneller ingrijpen. De overgrote meerderhei­d van de mensen gaat na zes maanden weer succesvol aan het werk. Maar we zien dat wie na één jaar of twee jaar nog thuis is, zelden tot nooit meer aan de slag gaat. Daarom moeten we hen voor dat punt zien te bereiken met een re-integratie­traject. Vandaag is dat nog een vrijblijve­nd aanbod waardoor weinig mensen hierop ingaan, maar we zouden dat forser in de markt moeten zetten en mensen ook verplichte­n daaraan deel te nemen.” En als mensen niet terug naar de oudere werkgever kunnen, moeten we hen beter ondersteun­en richting een andere werkgever.

Meer flexibilit­eit

En wie de sprong naar voltijds werken waagt, moet daarvoor ook financieel beloond worden, zegt Vanackere. “Ook op het vlak van preventie moeten we werkgevers nog meer responsabi­liseren, zij zouden het eerste jaar van arbeidsong­eschikthei­d een financiële bijdrage moeten leveren.” Ook ziekenfond­sen moeten hierin hun rol opnemen en sneller doorverwij­zen naar re-integratie.

De Hoge Raad voor Werkgelege­nheid pleit ook voor meer f lexibilite­it. “We moeten veel meer focussen op wat iemand nog wel kan in plaats van op wat die niet meer kan. We willen een volledige uitval vermijden door een gedeelteli­jke erkenning van arbeidsong­eschikthei­d toe te laten. Want we zien ook een sterke stijging van mensen die gedeelteli­jk weer aan het werk gaan en zij maken ook meer kans om op termijn volledig het werk te hervatten”, klinkt het.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium