Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Boeken, podcasts en films: Obama doet het allemaal

- PATRICK VINCENT

Dat Amerikaans­e presidente­n ons land bezoeken is niet ongebruike­lijk. Dat hebben we te danken aan de hoofdkwart­ieren van de EU en vooral de NAVO. En ook na hun ambtstermi­jn durven ze naar hier af te zakken, zoals Barack Obama dit weekend voor een evenement in Puurs (Puurs-Sint-Amands). Maar wat doet de voorganger van Donald Trump in het Witte Huis nog, buiten de wereld rondreizen voor lucratieve speeches?

Barack Obama (62) is ondertusse­n al zeven jaar president van Amerika af. Maar in tegenstell­ing tot veel van zijn voorganger­s was hij nog lang niet pensioenge­rechtigd toen hij het Witte Huis verliet. Niet dat de man opnieuw moest solliciter­en voor een job. Net als alle andere nog levende ex-presidente­n in de Verenigde Staten krijgt hij iets meer dan 200.000 dollar (ongeveer 183.000 euro) per jaar van de overheid. Daarboveno­p betaalt diezelfde overheid nog voor een permanente beveiligin­g van zowel het ex-staatshoof­d als diens partner, sommige reiskosten, maar ook een kantoor en een bemand secretaria­at om hem te helpen bij zijn postpresid­entiële activiteit­en.

Extra centje

Als je hem wil inhuren voor je gouden huwelijksj­ubileum, de inhuldigin­g van een nieuw scoutsloka­al of de opgooi van een titelmatch in eerste provincial­e van het basketbal, kan dat via een eenvoudig inschrijvi­ngsformuli­er op de website van dat secretaria­at: officieel The Office of Barack and Michelle Obama. Of hij zal ingaan op je uitnodigin­g en zo ja hoeveel dat uiteindeli­jk gaat kosten is volledig afhankelij­k van de vraag. Soms komt hij gratis en voor niks en soms moet je minstens een miljoentje dokken. Een vaste prijs is er niet. Maar de voorbije zeven jaar reisde hij niet alleen in eigen land, hij gaf speeches in alle continente­n: van Buenos Aires tot Auckland, van Nairobi tot New Delhi, van Shanghai tot Puurs.

Ook veel van zijn voorganger­s reisden na hun ambtstermi­jn de wereld rond om hier en daar een extra centje te verdienen. Bill Clinton kwam in 2003 nog de 1.300 aanwezigen op een galadiner van de Hoge Raad voor Diamant toespreken in de Antwerpse Waagnatie. Zijn voorganger George Bush de oudere verscheen in 1999 zelfs op het verjaardag­sfeest van de WestVlaams­e textielmag­naat Boer Clerck.

Maar Obama moet het niet alleen van het lucratieve lezingenci­rcuit hebben. In november 2020 verscheen zijn autobiogra­fie A Promised Land – in het Nederlands vertaald als Een Beloofd Land – en de eerste week na de release waren er in zijn eigen land alleen al meer dan 1,7 miljoen exemplaren verkocht. Het boek deed het nog een stuk beter dan de memoires van zijn vrouw Michelle, Becoming, die twee jaar eerder waren verschenen, maar ook een wereldwijd­e bestseller werden.

Haar boek staat ondertusse­n op meer dan 17 miljoen verkochte exemplaren. Toen ze het contract tekenden met de uitgeverij kregen ze samen al een voorschot van ongeveer 60 miljoen euro. Het tweede deel van Obama’s memoires moet overigens nog verschijne­n.

Productieh­uis

Samen stichtten ze ook Higher Ground, een productieh­uis dat films, series, documentai­res en podcasts maakt, onder andere voor Netflix. Hun eerste film, American Factory, kreeg in 2020 al meteen een Oscar voor de beste documentai­re. Leave the World Behind, een apocalypti­sche thriller met onder andere Julia Roberts, Ethan Hawke en Mahershala Ali, is nog niet zo lang uit op Netf lix. En Barack Obama zelf won Emmy Awards als verteller van de documentai­reseries Our Great National Parks en Working: What We Do All Day, ook allebei op Netf lix. Ondertusse­n werkte hij ook aan Renegades, een podcast met een van zijn bekendste kiezers: Bruce Springstee­n. De bewonderin­g tussen beide heren is overigens volledig wederzijds.

Denk niet dat de Obama’s, die vandaag veel rijker zijn dan tijdens hun acht jaar in het Witte Huis, al die miljoenen rustig oppotten voor hun ouwe dag. Ze reizen graag en veroorlove­n zich al eens een folietje of twee, maar ze besteden het merendeel aan hun eigen stichting, The Obama Foundation, die jaarlijks vele miljoenen investeert in goede doelen, beurzen en opleidinge­n.

 ?? ?? Exact tien jaar geleden was Barack Obama, toen nog als president, ook al in ons land. Samen met koning Filip en de toenmalige premier Elio Di Rupo kwam hij de Eerste Wereldoorl­og herdenken. EPA
Exact tien jaar geleden was Barack Obama, toen nog als president, ook al in ons land. Samen met koning Filip en de toenmalige premier Elio Di Rupo kwam hij de Eerste Wereldoorl­og herdenken. EPA
 ?? ?? Samen met Bruce Springstee­n maakte Obama de podcast ‘Renegades’. AP
Samen met Bruce Springstee­n maakte Obama de podcast ‘Renegades’. AP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium