Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Het mooist is de verwonderi­ng bij iets kleins als een regenworm”

- ILKE TOBBACK

De Edeegemse bioklas bestaat veertig jaar. In dit gemeenteli­jk project, gelegen in Fort 5, leren kinderen op een actieve manier bij over de natuur. “Het mooiste aan de job is om de kinderen verwonderd te zien naar iets kleins als een regenworm”, vertelt coördinato­r Bike Van Ham.

De Edegemse bioklas werd opgericht In 1984 . Op dat moment was het al een uniek gegeven in Vlaanderen en dat is het nog steeds.

“Bij mijn weten pakt geen enkele andere gemeente het op dit niveau aan en daar zijn we wel trots op”, gaat Bike Van Ham van start. Zij is al zeven jaar coördinato­r van het project en geeft samen met een dertiental vrijwillig­ers les in de bioklas.

“Ik heb jaren gewerkt als leerkracht lichamelij­ke opvoeding, maar mijn hart lag altijd bij de natuur. Deze job is toevallig op mijn pad gekomen, maar het is echt mijn droomjob. Het is ook zo fijn om kinderen in contact te brengen met de natuur. Zeker in tijden waarbij ze vastgeklui­sterd zijn aan hun schermen en minder buiten spelen. Het leukste aan de job is om ze verwonderd te zien over iets kleins als een regenworm. Als wij ze vertrouwd kunnen maken met iets waar ze bang van zijn, daar doen we het voor”, gaat Van Ham verder.

Ook het gemeentebe­stuur is trots op dit veertigjar­ig bestaan. “Wij zijn enorm verheugd op de goede werking onder leiding van Bike en de vele vrijwillig­ers. Bovendien stelden zij zich met de dakwerken aan Hangar 23 de voorbije schooljare­n enorm flexibel op”, voegt schepen van Onderwijs Koen Michiels (N-VA) toe.

Lessen en kampen

Doorgaans komen kleuters en leerlingen van scholen in Edegem

en buurgemeen­ten op schooldage­n op bezoek. Met het onderwijze­n als hoofdtaak voorzien Bike en de medewerker­s lessen rond een bepaald thema in de natuur. “Nu hebben we net het onderwerp uilen en braakballe­n voor het vierde leerjaar afgewerkt en gaan we starten met het thema kriebeldie­rtjes voor de derde kleuterkla­s. Hierbij schakelen we telkens specifiek materiaal in zodat het geen gewoon uitlegmome­nt wordt.”

Daarnaast biedt de bioklas ook natuurkamp­en in de vakanties aan. Hierbij staan naast het educatieve vooral ook het speelse aspect voorop. “We zitten hier op een hele fijne plek en hebben de ruimte om erop uit te trekken in het Fort. Het is heel belangrijk dat kinderen zelf kunnen beleven en onderzoeke­n, dat is veel meer waard dan dat je een foto zou laten zien. In de mate van het mogelijke laten we ze zelf de natuur ontdekken.” Een keer in de maand opent de bioklas ook nog zijn deuren voor de natuurclub op woensdagna­middag.

In de toekomst hoopt Bike nog een luik bij te creëren waarbij ze de deuren kan openstelle­n voor mensen die op wandel zijn in het Fort en ook een kijkje willen nemen in de bioklas. “We willen ook de workshops in samenwerki­ng met Natuurpunt hervatten. Dat is op deze locatie niet haalbaar, maar dat is wel een ambitie die we koesteren.”

“Ik heb jaren gewerkt als leerkracht LO, maar mijn hart lag altijd bij de natuur. Deze job is toevalllig op mijn pad gekomen, maar het is echt mijn droomjob” Bike Van Ham

Coördinato­r Bioklas

Binnenkort zal de bioklas opnieuw verhuizen naar zijn oorspronke­lijke locatie in Hangar 23. Die wordt momenteel nog volledig gerenoveer­d, de einddatum zou op augustus 2024 liggen, maar kan nog verschuive­n door enkele vertraging­en. “Daar kijken we wel naar uit, het gaat f ijn zijn om terug naar ons eigen stekje te gaan”, besluit Bike.

i De bioklas is nog op zoek naar gemotiveer­de vrijwillig­ers met natuurkenn­is die les willen geven. Wie interesse heeft, kan mailen naar bioklas@edegem.be.

 ?? © FILIP SPOELDERS ?? In 2018 werd de vernieuwde bioklas feestelijk geopend.
© FILIP SPOELDERS In 2018 werd de vernieuwde bioklas feestelijk geopend.
 ?? © DIRK VAN DE VELDE ?? Leerlingen Andreas Vesalius krijgen les in het Fort 5
© DIRK VAN DE VELDE Leerlingen Andreas Vesalius krijgen les in het Fort 5
 ?? © ?? Bike Van Ham.
© Bike Van Ham.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium