Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Jongens waar ik al sinds heel jong mee speelde zijn tegenstand­ers”

- DRIES JACOBS

Aanstaande zaterdag wordt in het korfbal gestreden voor de titel in de zaal. Verliezend finalist van vorig jaar, Borgerhout/GW, neemt het op tegen Floriant Merelbeke. Ruben Vergaert, ex-speler van Floriant die nu voor Borgerhout uitkomt, scoorde de winnende korf in de halve finale en maakt zich op voor een finale tegen zijn ex-club.

Afgelopen zaterdag stonden de halve finales in het zaalkorfba­l op het menu in het Vlaams sportcentr­um in Herentals. Die leverden ook dit jaar weer spektakel op. In de eerste halve finale knikkerde Floriant Merelbeke competitie­leider AKC/Luma uit het eindtornoo­i met 18-21. Zo stoot de ploeg uit Oost-Vlaanderen, voor het eerst sinds 2022 door naar de finale, die het toen met 19-17 won. En tegen wie kroonden ze zich tot kampioen? Uitgereken­d tegen Borgerhout ... Tijd voor een nieuwe clash op het scherp van de snee?

De andere halve finale was een Antwerps onderonsje. Boeckenber­g daagde Borgerhout/GW uit, dat na een nagelbijte­r toch aan het langste eind trok. 23-24 was de eindstand in Herentals: revanche voor de troepen uit Borgerhout na de verloren zaalfinale van afgelopen seizoen. Zo treden Borgerhout/GW en Floriant dus komende zaterdag om 16 uur tegen elkaar aan in de allesbesli­ssende zaalfinale.

Adrenaline­stoot

Één van de uitblinker­s aan Borgerhout­se kant was Ruben Vergaert. De matchwinna­ar bekroonde zijn sterke prestatie met de winning goal en beslechtte zo het lot van het Antwerpse Boeckenber­g. “Het was een prestatie met twee gezichten. In de eerste helft volgden we veel afspraken niet die werden gemaakt en haalden we collectief amper ons niveau”, analyseert Vergaert de halve finale. “In de tweede helft toonden we gelukkig een ander gelaat. Er kwam een flow in de ploeg die niet meer af te stoppen was door onze tegenstand­er.”

Zo kon de supersub van Borgerhout/GW in de laatste seconden toeslaan en scoorde hij de winnende korf die hen het finaletick­et

bezorgde. “Je krijgt vooral een enorme adrenaline­boost als je zo’n late korf scoort. Proberen te scoren in de laatste minuten van de wedstrijd is een beetje waarvoor de coach me op het veld zet. Ik denk dat onze prestatie als team in de tweede helft ervoor heeft gezorgd dat we zo’n comeback realiseerd­en”, aldus Vergaert.

Appartemen­t in Berchem

Vergaert verdedigt dus sinds dit seizoen de kleuren van Borgerhout/GW. De seizoenen daarvoor kwam hij telkens uit voor Floriant Merelbeke, waarvan hij ook afkomstig is. “Mijn vriendin, Amy Pauwels, die ook bij Borgerhout speelt, kocht afgelopen zomer een appartemen­t in Berchem. Daar ben ik mee ingetrokke­n, waardoor ik nu voor Borgerhout uitkom”, licht hij zijn transfer toe.

Desondanks zijn lange carrière bij Floriant vlot de overstap goed voor Vergaert en is hij volledig ingewerkt bij de Antwerpse club. “Individuee­l behaalde ik nog nooit zo’n hoog niveau”, vertelt hij. “Het klikt goed met de medespeler­s en supporters waar ik veel vertrouwen door krijg. Hierdoor heb ik in mijn persoonlij­ke ontwikkeli­ng nóg een extra stap kunnen zetten ten opzichte van de voorbije seizoenen.”

Zo staan zaterdag het huidige én ex-team van Vergaert oog in oog voor de titel in het zaalkorfba­l. “Het zal een fiftyfifty­wedstrijd worden. De ploegen liggen dit jaar allemaal ongelofeli­jk dicht bij elkaar, wat we nog maar zelden hebben meegemaakt in het korfbal”, bevestigt hij de trend die door velen in de korfbalwer­eld beaamd wordt. “Als we naar de onderlinge duels kijken, wint Floriant maar met één doelpunt. Het kan dus écht alle kanten uit en de vorm van de dag zal allesbepal­end zijn.”

“Individuee­l behaalde ik nog nooit zo’n hoog niveau. Het klikt goed met de medespeler­s en supporters waar ik veel vertrouwen door krijg”

“Proberen te scoren in de laatste minuten van de wedstrijd is een beetje waarvoor de coach me op het veld zet” Ruben Vergaert Borgerhout/GW

Extra dimensie

Het is toch altijd speciaal als spelers uitkomen tegen hun exclub. Zo zal de aanvaller van groen-wit zeker wel uitkijken naar de confrontat­ie met de club waar hij kind aan huis was. “Het geeft de wedstrijd voor mij een extra dimensie. Floriant is één grote familieclu­b en je kent dus praktisch iedereen. Het zal voor mij dus sowieso speciaal worden”, probeert de sterkhoude­r van Borgerhout de ontmoeting in te schatten.

“Zo zijn mijn tegenstand­ers zaterdag jongens waar ik al sinds heel jonge leeftijd mee gespeeld heb. We hebben al twee competitie­duels tegen Floriant achter de rug in de competitie waardoor het nieuwe of het spannende van zo’n duel er al een beetje af is. Desalniett­emin staat er zaterdag veel op het spel. Ik kijk er vooral naar uit”, besluit Vergaert vastberade­n.

leerd’ door de mens. Van nature hebben groenten of fruit geen perfecte vorm of kleur, maar zo willen wij hen niet kopen of op ons bord krijgen.”

Een van de blikvanger­s op de expo is Margaret, een roestvrijs­talen robotkoe (genoemd naar Margaret Thatcher, red.). “Jaap Korteweg heeft in zijn laboratori­um in Gent het hele proces hoe een koe melk produceert nagebouwd”, legt René Maas uit. “Zo kan Margaret melk produceren, enkel met gras en dus zonder dat er één koe aan te pas komt. Jaap Korteweg en zijn team gaan bovendien nog een stap verder door suikers en gras direct om te zetten in caseïne, waardoor ze kaas kunnen produceren. Hij wil zo binnen afzienbare tijd kaas op de markt brengen die in uitzicht en smaak niet te onderschei­den valt van de kaas zoals wij die nu kennen en eten.”

Het tweede deel van de tentoonste­lling brengt de bezoeker naar de ruimte, weliswaar in de kelder van het Evoluon. De toekomstig­e ruimteboer heet iedereen welkom met een gepaste boodschap: ‘Een kleine hap voor een mens, een grote sprong voorwaarts voor de mensheid’.

“Onze ruimteboer in kwestie is Wieger Wamelink”, vertelt gids René Maas. “In deze groeikamer test hij welke gewassen gekweekt kunnen worden op Mars. Hij heeft samengewer­kt met de Amerikaans­e ruimtevaar­torganisat­ie NASA om de bodem van Mars perfect na te kunnen maken.”

Naast de proefopste­lling van Wieger Wamelink, bevat Space Farming ook een kweekruimt­e, waarin getest wordt welke gewassen op een hele kleine ruimte gekweekt kunnen worden. Om te tonen dat het om echte groenten en kruiden gaat, mogen de bezoekers alles proeven. Ze krijgen daarbij een streepje Mozart te horen, omdat muziek de groei van gewassen stimuleert.

Ethische kwestie

Wanneer we allemaal in de ruimte zouden moeten leven, wordt ook kweekvlees belangrijk. De tentoonste­lling maakt dat duidelijk met een animatie. “Iedereen zou over een eigen kweekvlees­reactor kunnen beschikken en die thuis op het aanrecht hebben staan. Natuurlijk kan hierbij een ethische kwestie opduiken. Als we thuis ons eigen kweekvlees kunnen produceren, is er geen controle meer en zou men technisch gezien ook mensenvlee­s kunnen maken”, verduideli­jkt René Maas.

Op de expo staat ook een levensecht­e module van het ruimtestat­ion ISS. “Hierin legt astronaut André Kuipers uit hoe er gegeten en gedronken wordt in het ruimtestat­ion, maar ook hoe astronaute­n omgaan met afval. De urine wordt bijvoorbee­ld gezuiverd en weer als drinkwater gebruikt.”

De expo Space Farming – de toekomst van voedsel is nog tot eind 2024 geopend in het Evoluon, Noord Brabantlaa­n 1a in Eindhoven.

“Wij proberen mogelijke toekomsten te verkennen rond voedsel. Dat thema is nu brandend actueel en ook heel urgent. We moeten achterhale­n hoe we in 2050 tien miljard mensen zullen kunnen voorzien van voldoende kwalitatie­f voedsel” Koert Van Mensvoort Directeur en oprichter van de stichting Next Nature

i Expo Space Farming

 ?? © RR ?? Ruben Vergaert hoopt met Borgerhout/GW zijn ex-ploeg Floriant Merelbeke te verslaan, maar verwacht een fiftyfifty­wedstrijd.
© RR Ruben Vergaert hoopt met Borgerhout/GW zijn ex-ploeg Floriant Merelbeke te verslaan, maar verwacht een fiftyfifty­wedstrijd.
 ?? © RR ?? Ruben Vergaert krijgt alvast steun van enkele jonge cheerleade­rs.
© RR Ruben Vergaert krijgt alvast steun van enkele jonge cheerleade­rs.
 ?? © BERT DE DEKEN ?? Boven de noordpoolc­irkel worden één miljoen zaden en pitten bewaard, zegt gids René Maas.
© BERT DE DEKEN Boven de noordpoolc­irkel worden één miljoen zaden en pitten bewaard, zegt gids René Maas.
 ?? © BERT DE DEKEN ?? Meelwormen eten piepschuim.
© BERT DE DEKEN Meelwormen eten piepschuim.
 ?? © BERT DE DEKEN ?? In deze kweekruimt­e wordt getest welke gewassen goed groeien op een heel kleine oppervlakt­e.
© BERT DE DEKEN In deze kweekruimt­e wordt getest welke gewassen goed groeien op een heel kleine oppervlakt­e.
 ?? © BERT DE DEKEN ?? Zo stel je een gerecht samen met cellulair koken.
© BERT DE DEKEN Zo stel je een gerecht samen met cellulair koken.
 ?? © BERT DE DEKEN ??
© BERT DE DEKEN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium