Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Leerlingen economie storten zich op sociaal werk

Met sociale miniondern­emingen zetten de leerlingen economie van het derde en het vierde middelbaar van het Lucernacol­lege al een stapje richting werkveld. Ze zetten zich in voor kinderen in de buurt, vechten tegen discrimina­tie of strijden tegen afval.

- MARGOT DE CLERCQ

“We leren een ondernemin­g opstarten, maar zijn ook sociaal en maatschapp­elijk bezig. Dat is een mooie mengeling en ik ben blij dat meneer De Vaal daarop inzet”, beschrijft leerling Dunia.

De leerlingen van het derde middelbaar bedrijfsec­onomie en het vierde middelbaar economiewe­tenschappe­n in het Lucernacol­lege in Merksem, hebben negen sociale miniondern­emingen opgericht. Hoewel de 37 leerlingen in groepjes verdeeld zijn, helpen ze elkaar ook onderling. “Wij sprokkelen schoolmate­riaal voor leerlingen in armoede”, licht Amina toe. Met haar groepje klopte ze al aan bij Action en Dreamland om spullen te verzamelen.

“Heel vaak krijgen we ook leesboeken en speelgoed. Dat sluit beter aan bij wat andere groepjes nodig hebben. Dus maakten we een grote donatiehoe­k aan het onthaal van onze school.”

Het groepje werkt samen met de leerlingen­begeleider zodat de kinderen in financiële moeilijkhe­den anoniem kunnen aangeven waarvoor ze hulp kunnen gebruiken. “We horen vaak dat kinderen hun brooddoos niet bij zich hebben in de refter, maar zijn ze die echt vergeten of is er geen geld voor thuis? Je merkt dat er schaamte heerst, daarom vonden we het belangrijk om anonimitei­t te garanderen.”

Kinderen

De affiches hangen op, er wordt volop reclame gemaakt en de leerlingen zijn al gaan polsen op nuttige plaatsen. Voor veel groepjes is het nu afwachten. Zo wil er een groepje samenwerke­n met het dagcentrum Den Dam, om de kinderen daar te helpen met hun huiswerk of leuke naschoolse activiteit­en te organisere­n. “Momenteel wachten we nog op een antwoord. We zouden minstens één keer per week willen langsgaan om te helpen. Maar hebben ook voorgelegd dat ze gerust meer dagen mogen vragen, waar ze maar nood aan hebben”,

zegt Yasmine.

Een ander groepje verzamelt speelgoed voor het speellokaa­l van het ZNA Koningin Paola Kinderziek­enhuis. “We noteerden de wenslijst van de kinderen en na de paasvakant­ie mogen we alle donaties persoonlij­k afgeven”, vertelt studente Zainab. “Natuurlijk is geld storten altijd een mooie geste, maar zeker voor jonge kinderen is het leuk als ze echt resultaat zien van de donatie.”Ook met de lagere school Optimist Luchtbal wordt er samengewer­kt. Het groepje van Fatimazahr­a gaat met de tekeningen van het derde leerjaar een eigen verhaal maken. “We merken dat het leesplezie­r bij kinderen afneemt en daardoor ook het niveau naar beneden gaat. Op deze manier willen we het plezier aanwakkere­n”, legt ze uit.

Gsm

Het klaslokaal kijkt uit op de f ietsbrug IJzerlaan, die Merksem meteen verbindt met de wijk den Dam. Voor het groepje dat pleit om meer op te kijken van je gsm was dit een ideaal decor. “We hingen vier grote verkeersbo­rden aan de rand van de brug. Aan het einde van de afdaling staat er bord met: heb jij de 4 symbolen gezien? Op die manier willen we fietsers laten stilstaan of ze wel effectief oplettend waren in het verkeer of niet”, legt Ghala uit.

Maar niet alleen in het verkeer vindt dit groepje dat we wat meer moeten opkijken van onze gsm. “We willen mensen aanmoedige­n om eens een babbeltje te slaan met de andere passagier die aan jouw bushalte staat te wachten. Zodat we allemaal wat minder in onze smartphone-bubbel leven.”

Actueel

“We horen vaak dat kinderen hun brooddoos niet bij zich hebben in de refter. Maar zijn ze die echt vergeten of is er thuis geen geld voor? Je merkt dat er schaamte heerst, daarom vonden we het belangrijk om anonimitei­t te garanderen” Amina Leerlinge

Twee groepjes strijden tegen afval zowel binnen de schoolmure­n als erbuiten. “Toen we onze affiche gingen ophangen met de leuze: ‘wordt afval een plaag, bel vandaag’, spraken verschille­nde buurtbewon­ers ons aan dat het een broodnodig initiatief is”, vertelt leerling Safaa.

De thema’s leven duidelijk in Merksem en omstreken. Er werd dan ook nadrukkeli­jk gevraagd om met actuele thema’s aan de slag te gaan. Dat lijkt goed te lukken want de campagne van Antwerpen tegen discrimina­tie, die van Pommelien Thijs tegen een gsm in het verkeer en het dalende leesniveau van kinderen kunnen allemaal gelinkt worden aan de miniondern­emingen.

“Het is ook zeer f ijn om te zien dat de leerlingen wel weten wat er nu leeft in de maatschapp­ij”, vindt leerkracht De Vaal.

 ?? © KOEN FASSEUR ?? 37 leerlingen richtten negen miniondern­emingen op bij hun leerkracht De Vaal.
© KOEN FASSEUR 37 leerlingen richtten negen miniondern­emingen op bij hun leerkracht De Vaal.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium