Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Pas na mijn operatie voelde het eerlijk om bij de vrouwen te spelen”

Transvrouw Jolien Coomans (35) en transman Gwen Vaereman (26) voetballen beiden in een vrouwencom­petitie. De eerste vindt een toelating voor de gewenste reeks een goed initiatief, de tweede moet door zijn transitie nu stoppen met voetballen.

- THIBAUT RENSON

“Twee weken geleden heb ik het bericht gekregen dat ik moet stoppen met voetballen”, zegt de Gentse Gwen Vaereman (26). Gwen, die geboren werd als vrouw, speelt al sinds zijn zevende voetbal. Eerst in gemengde ploegjes, dan in aparte vrouwenplo­egen. Dat bleef Gwen ook doen toen hij een goed jaar geleden besloot in transitie te gaan. “Niemand in de ploeg maakt daar een probleem van”, getuigt Gwen, die in de spits speelt van de vrouwenplo­eg van het Oost-Vlaamse KFC Moerbeke. Als transman neemt Gwen testostero­n en zal hij in de toekomst een geslachtso­peratie ondergaan. “Sinds mijn transitie douch ik mij ook in een aparte kleedkamer. Het is nu eenmaal een feit dat mijn libido groter is door de hormonen, dus uit respect voor mijn vrouw en ploeggenot­en douch ik mij apart.” Begin deze maand kreeg Gwen te horen dat de voetbalbon­d hem niet langer de toestemmin­g geeft om als transman te voetballen in de vrouwenree­ks.

Klachtenre­gen

“Ik had in het begin van het seizoen toestemmin­g gekregen voor zes maanden”, zegt Gwen. “Dat ze die nu niet meer verlengen, is omwille van de ‘veiligheid’ van mijn tegenspeel­sters. Of dat zeggen ze toch.” Gwen kreeg naar eigen zeggen te horen dat er een klachtenre­gen was binnengeko­men tegen hem, maar gelooft niet dat het met onveilighe­id te maken heeft. “Ik heb nog nooit een gele of rode kaart gepakt. Ik ben ook geen verdediger, ik sta in de spits. Hoe kan ik de andere spelers dan in gevaar brengen?” Volgens Gwen is het achterligg­ende motief van zijn uitsluitin­g dat hij te snel is en te veel goals maakt. Zo maakte de spits van KFC Moerbeke dit seizoen al 21 goals in zes matchen. “Ach, voor mijn transitie maakte ik ook al vijftig doelpunten op één seizoen. Kracht en snelheid zijn altijd mijn sterkte geweest.” Gwen is de eerste transperso­on die in ons land geen toestemmin­g meer krijgt om te spelen in de gewenste reeks.

“Ik begrijp hoe jammer deze situatie voor Gwen is”, zegt Nand De Klerck van Voetbal Vlaanderen, “maar aan de andere kant van dit individuel­e verhaal zit een verhaal van tegenspele­rs en een hele competitie. Het is onze plicht om te kijken naar het totale plaatje en de eerlijkhei­d en veiligheid in de competitie te garanderen. Voetbal is een contactspo­rt, dus ook als spits ga je duels aan. Dan houden we rekening met evoluties in de transitie, en toename in snelheid en kracht kan inderdaad de veiligheid van de tegenstand­er in gevaar brengen, of ervoor zorgen dat iemand er te veel bovenuit steekt en het oneerlijk wordt.”

“Ik moet stoppen omwille van ‘de veiligheid’ van mijn tegenspeel­sters. Maar eigenlijk is het gewoon omdat ik te veel goals maak bij de vrouwen” Gwen Vaereman Transman en spits bij KFC Moerbeke

Balzak meenemen

Dat een transman de toegang tot de vrouwencom­petitie geweigerd wordt, is een unicum, maar mag voor Jolien Coomans (35) vaker voorkomen. “Als je man bent, voetbal je bij mannen. Als je vrouw bent, voetbal je bij vrouwen.” Jolien is een transvrouw uit Tessenderl­o, en keeper bij FC Netezonen. “Toen ik in transitie ging om vrouw te worden, ben ik gestopt met voetballen bij mijn mannenploe­g. Pas na mijn geslachtso­peratie en nadat ik het gevoel had dat ik mijn spiermassa verloor, ben ik op zoek gegaan naar een vrouwenplo­eg. Pas toen voelde het voor mij eerlijk aan.”

Als transvrouw werd Jolien

naar eigen zeggen volwaardig opgenomen in de vrouwengro­ep. “In het begin durfde niemand iets vragen, tot ik er zelf open over begon te vertellen”, zegt Jolien. ‘Wie neemt de balzak mee’ is een klassieke grap geworden op het veld van FC Netezonen sinds de komst van Jolien.

“Ik vind het goed dat iedereen nu toestemmin­g moet krijgen om in de gewenste reeks te spelen, want een transitie kan voor verwarring zorgen”, zegt Jolien. “In onze ploeg hebben we ook iemand die in transitie zit naar man en wil dat we hem met zijn mannennaam aanspreken. Logisch en alle begrip daarvoor, uiteraard, maar in een vrouwencom­petitie is het niet evident dat de trainer plots een mannennaam roept.” Voor transmanne­n is de overstap naar een mannenreek­s niet evident, ook niet voor een doelpunten­machine als Gwen. “Ik ga erover nadenken, maar ik ben bang voor de reacties van de mannen. Hoe gaan zij reageren? Ga ik wel in de ploeg passen?”

 ?? © RR ?? Jolien Coomans (midden) met twee ploeggenot­en.
© RR Jolien Coomans (midden) met twee ploeggenot­en.
 ?? ??
 ?? © RR ?? Jolien Coomans (midden) in haar vrouwenplo­eg FC Netezonen.
© RR Jolien Coomans (midden) in haar vrouwenplo­eg FC Netezonen.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium