Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Voortaan moeten álle transvoetb­allers zich melden en toelating krijgen

-

“Dit kader is ook ten voordele van de transspele­rs. Het is duidelijke­r nu, en niet strenger. Die grijze zones zijn voor niemand goed. De regelgevin­g die we hadden, was ontoereike­nd” Nand De Klerck Woordvoerd­er Voetbal Vlaanderen

De Koninklijk­e Belgische Voetbalbon­d (KBVB), Voetbal Vlaanderen en het Franstalig­e ACFF komen met een nieuw kader voor genderdive­rse personen in het voetbal. Die moet zorgen voor duidelijkh­eid en gelijkheid in de sport, en een eerlijk en veilig vrouwenvoe­tbal.

Met de nieuwe regelgevin­g willen de bonden helderheid creëren rond de speelvoorw­aarden voor trans- en non-binaire personen, en ook de eerlijkhei­d en veiligheid in de vrouwenree­ksen waarborgen. In 2019 zette Voetbal Vlaanderen al een eerste stap met de ‘genderdisp­ensatie’.

Sindsdien kunnen transspele­rs die na hun transitie en juridische aanpassing van geslacht in de categorie gelinkt aan hun geboortege­slacht willen blijven spelen, hiervoor een aanvraag doen. “Daar heeft een zevental mensen gebruik van gemaakt”, zegt Nand De Klerck, woordvoerd­er van Voetbal Vlaanderen. “Op dit moment zijn er, zover wij weten, nog vier trans of non-binaire personen actief in de Vlaamse competitie.”

Sporters die fysiek van geslacht veranderde­n maar hun identiteit­skaart niet lieten aanpassen, konden tot nu toe blijven spelen in de reeks waarin ze speelden voor hun transitie. Hierdoor moesten sommige transvoetb­allers toestemmin­g krijgen en andere niet. Vanaf het seizoen van 2024-2025 zal er een kader zijn voor iedereen. “Dat is ook ten voordele van de transspele­rs. Het is duidelijke­r nu, en niet strenger. Nu zitten zij vaak met twijfel: ‘Kan dit wel? Mag dit wel?’ Die grijze zones zijn voor niemand goed. De regelgevin­g die we hadden, was ontoereike­nd.”

Meldingspl­icht

Om meer zicht te krijgen op transperso­nen en hun noden, geldt er voortaan ook een meldingspl­icht. Voetbalspe­lers die juridisch of fysiek van geslacht veranderen, zullen de federatie daarvan op de hoogte moeten stellen om toelating te krijgen om in hun gewenste reeks te blijven voetballen. Een transvrouw die wil voetballen in de vrouwencom­petities zal dus een aanvraag moeten indienen, en al dan niet een toelating van zes of twaalf maanden krijgen. “Wie vandaag begint met hormoonthe­rapie heeft daar niet per se binnen een half jaar effect van”, zegt De Clerck. “Het is wel niet omdat je een aanvraag doet, dat je ook mag spelen. Dat wordt individuee­l bekeken in een gesprek met een arts en de aanspreekp­ersoon integritei­t van de federatie. Onlangs werd er een eerste negatief advies gegeven aan iemand.”

Het is vooral de deelname van transvrouw­en en intersekse personen met een hoog aantal mannelijke hormonen aan de vrouwencom­petitie die voor discussie zorgt, zegt uroloog Piet Hoebeke, die ook in de denktank voor het

kader zat. “Transvrouw­en die tot na de puberteit man geweest zijn, hebben een voordeel qua zuurstofve­rmogen. Zijn ze man tot halverwege de puberteit, dan is het voordeel minder. Als de transitie ervoor start, is er geen verschil. Bij het nemen van vrouwelijk­e hormonen neemt dat voordeel wel af. Ook qua spier- en botlengte is er een voordeel, maar het is niet duidelijk hoelang dat blijft. Transmanne­n hebben enkel een voordeel als ze testostero­n nemen.”

Open categorie

Daarnaast is er ook beslist om van het volwassen recreatief mannenvoet­bal een open categorie te maken. “Dit betekent dat iedereen welkom is om in deze categorie te voetballen, onaf hankelijk van geslacht of genderiden­titeit”, aldus De Clerck. “Genderdive­rse personen kunnen dus zonder expliciete toestemmin­g deelnemen aan voetbalcom­petities op recreatief niveau. Al hangt het natuurlijk af van de ploeg en de trainer of ze je willen opstellen. Het recreatiev­e vrouwenvoe­tbal blijft wel uitsluiten­d voorbehoud­en voor vrouwen en transperso­nen die een toelating ontvangen hebben.”

Omdat tijdens de gesprekken duidelijk werd dat ook de UEFA werkt aan een kader voor het Europese voetbal, heeft de Pro League het nieuwe kader nog niet onderteken­d.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium