Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Boeren riskeren draagvlak te verliezen

- Greg Van Roosbroeck Journalist brieven@gva.be

Het nieuws over de mogelijke ontslagron­de bij de Lierse busconstru­cteur Van Hool is nog niet verteerd – hoeveel jobs bedreigd worden, zal wellicht vandaag blijken op een ondernemin­gsraad – of daar kondigen de boeren een nieuwe dag vol protestact­ies aan. Het protest zal plaatsvind­en op donderdag 14 maart en wordt georganise­erd door de boerenbewe­ging Verenigde Jonge Landbouwer­s, geruggenst­eund door de Belgische divisie van de Farmers Defence Force (FDF). Vooral de havens van Antwerpen, Gent en Zeebrugge zullen worden geviseerd, zo beloven de woordvoerd­ers. Opnieuw. En ook de grieven blijven ondanks een afgesloten akkoord met de Vlaamse regering dezelfde: minder strenge milieurege­ls, aandacht voor de dalende inkomsten in de landbouwse­ctor en een eerlijkere prijs voor de producten.

Er is zeker hoor naar de noden van de boeren. Over de manier waarop die noden kenbaar gemaakt en doorgedruk­t moeten worden, valt te discussiër­en. Volgens Bart Dickens van de Farmers Defence Force genieten de acties nog steeds de steun van de burger en de gewone man in de straat. Het valt te betwijfele­n of de gewone bediende in de Antwerpse haven zo opgezet is met nieuwe blokkades. Ook de vrachtwage­nchauffeur­s die door het vorige protest uren, soms dagen, zonder sanitair vastzaten, zullen dat liever geen tweede keer meemaken.

Bovendien en vooral zijn de manoeuvres in de havens friendly fire. Ook de industrie heeft het moeilijk. Net die sector gaan de landbouwer­s het nog moeilijker maken. Volgens Bart Van Craeynest, econoom van de Vlaamse werkgevers­federatie Voka, hebben de vorige boerenprot­esten samen zo’n 100 miljoen euro gekost. Een ruwe schatting, zei hij er meteen bij. Maar naast die economisch­e schade is er zeker ook reputaties­chade en daardoor het mislopen van investerin­gen. De vrachtwage­nchauffeur­s die stilstaan? Die vervoeren de producten van de landbouwer­s. De boerenorga­nisaties in Vlaanderen schieten op de verkeerde. Daarmee riskeren ze het draagvlak te verliezen dat ze zorgvuldig opgebouwd hebben. Intussen nemen de havens maatregele­n. In Zeebrugge, de grootste doorvoerha­ven voor auto’s ter wereld, beloofde burgemeest­er Dirk De fauw (CD&V) om de kruispunte­n vrij te laten en de hinder zo veel mogelijk te beperken. Een antwoord op de wens van de havengemee­nschap om de havenstrat­egische plaatsen “te allen tijde” vrij te laten. In Antwerpen sloot havenschep­en Annick De Ridder (N-VA) niet uit om naar de rechtbank te stappen, en zo de “herriescho­ppers” te laten opdraaien voor de opgelopen schade. Ook de toon verhardt. Dat zal een gesprek rond de tafel alleen maar moeilijker doen verlopen.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium