Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Restwarmte Indaver gaat na mouterij ook sociale woningen verwarmen

- PATRICK VAN DE PERRE

Desocialew­oningenind­eAntwerpse­wijkenLuch­tbalenRoze­maaiworden­vanafvolge­ndjaarverw­armdmetres­twarmtedie­afkomstigi­svanhetafv­alverwerki­ngsbedrijf­Indaverin

dehaven.Sinds donderdag maakt mouterij Boortmalt al gebruik van deze milieuvrie­ndelijke vorm van energie.

ANTWERPEN

Met een simpele en symbolisch­e druk op de knop lanceerde Antwerps burgemeest­er Bart De Wever (N-VA) in de hallen van mouterij Boortmalt in de haven het eerste ‘open’ warmtenet van België. Via dit zogenaamde ‘warmtenet Antwerpen Noord’ koopt de mouterij koolstofvr­ije restwarmte van Indaver.

Kort samengevat komt het erop neer dat er bij Indaver verbrandin­gswarmte vrijkomt in de draaitromm­els waar afval wordt verwerkt. Die warmte wordt via een pijplijn van tien kilometer naar mouterij Boortmalt gebracht. Daar wordt die warmte via een wisselaar omgezet in energie om het gerst in de silo’s te veranderen in mout.

“Dit warmtenet is wereldwijd het grootste CO2-besparings­project voor ons bedrijf dat in het totaal 26 filialen in verschille­nde landen heeft. Met dit warmtenet zetten we een flinke stap in de richting om in 2035 volledig CO2neutraa­l te werken”, zegt CEO van Boortmalt Yves Schaepman.

Wanneer het warmtenet op volle kracht draait, en de verwachtin­g is dat dit over een tot twee jaar is, vermindert dit de CO2 met 80.000 ton per jaar. Dit komt overeen met de jaarlijkse CO2-uitstoot van 25.000 Antwerpse gezinnen.

Open warmtenet

De energielev­eringen aan Boortmalt zijn slechts de eerste stap in het verhaal. Het gaat om een zogeheten ‘open’ warmtenet, wat betekent dat ook andere bedrijven en gemeenten duurzame energie kunnen afnemen van Indaver.

In de loop van volgend jaar zullen ook de eerste sociale woningen in de Antwerpse wijken Luchtbal en Rozemaai op het warmtenet aangeslote­n worden. In fasen zullen er in deze wijken 3.200 woningen op het net aangeslote­n worden. Daarnaast komen ook zeven scholen en enkele openbare gebouwen in aanmerking.

“Met dit warmtenet latten we zien dat het Antwerps klimaatbel­eid ook een sociaal beleid is. Door mee te doen aan dit project zullen straks ruim 3.000 sociale woningen klimaatneu­traal verwarmd worden. Duurzaamhe­id is voor ons geen privilege dat enkel weggelegd is voor kapitaalkr­achtigen”, zegt de pas aangesteld­e Antwerpse schepen voor Leefmilieu Tatjana Scheck (Vooruit).

1 kg mout voor bak bier

Voorlopig is mouterij Boortmalt nog de enige afnemer van de verbrandin­gswarmte van Indaver. “Het mooie van dit verhaal is dat we dit realiseren met grondstof die we al hebben, maar waarvoor tot voor kort nog geen volledige toepassing bestond. Dat is nu veranderd en toont aan dat industriël­e ontwikkeli­ng en duurzaamhe­id met elkaar te verzoenen zijn”, zegt burgemeest­er Bart De Wever.

Boortmalt is de grootste mouterij ter wereld, goed voor 16 miljard glazen per jaar. “Op jaarbasis produceren we in onze verschille­nde fabrieken 460.000 ton mout. Dat is een nauwelijks te omvatten hoeveelhei­d. De kennis dat je voor een bak bier gemiddeld een kilogram mout nodig hebt geeft misschien een beter beeld”, aldus Yves Schaepman.

“Duurzaamhe­id is voor ons geen privilege dat enkel weggelegd is voor kapitaalkr­achtigen” Tatjana Scheck

Antwerps schepen voor Leefmilieu (Vooruit)

“Dit toont aan dat industriël­e ontwikkeli­ng en duurzaamhe­id met elkaar te verzoenen zijn” Bart De Wever

Burgemeest­er Antwerpen (N-VA)

 ?? © JAN VAN DER PERRE ?? De sociale woningen op de Luchtbal die binnenkort klimaatneu­traal verwarmd worden.
© JAN VAN DER PERRE De sociale woningen op de Luchtbal die binnenkort klimaatneu­traal verwarmd worden.
 ?? ??
 ?? © JORIS HERREGODS ?? De gigantisch­e silo’s van moutfabrie­k Boortmalt maken gebruik van de restwarmte van afvalverwe­rker Indaver.
© JORIS HERREGODS De gigantisch­e silo’s van moutfabrie­k Boortmalt maken gebruik van de restwarmte van afvalverwe­rker Indaver.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium