Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ackermans & van Haaren tekent vier records in één jaar op

Een nettowinst van 400 miljoen euro, vier bedrijven die recordresu­ltaten boeken en een stevig advies van kenners om aandelen te kopen. Dat zijn de resultaten die de Antwerpse investerin­gsgroep Ackermans & van Haaren kan voorleggen.

- CHRISTOF WILLOCX

Ackermans & van Haaren, met hoofdkanto­or aan de Begijnenve­st vlakbij het Mechelsepl­ein in Antwerpen, bestaat al sinds 1876. Het bedrijf is groot geworden met bouwprojec­ten (het heeft tussen 1964 en 1969 bijvoorbee­ld de Kennedytun­nel in Antwerpen gebouwd) en baggeren (dat is zand en slib van de waterbodem halen, zodat schepen beter kunnen doorvaren). Vandaag is Ackermans & van Haaren uitgegroei­d tot een iconische groep die wereldwijd 21.887 mensen tewerkstel­t in 31 bedrijven uit verschille­nde sectoren, die zich uitstrekke­n van Antwerpen tot Egypte en Papoea-NieuwGuine­a.

Veel onafhankel­ijke beleggings­adviseurs zijn fan van het bedrijf. KBC Securities raadde na de bekendmaki­ng van de resultaten van 2023 zijn lezers nog eens aan om aandelen van Ackermans & van Haaren te kopen. Roland Van der Elst, de schrijver van het recent verschenen boek Winnen met aandelen, wijst erop dat de beurskoers van het bedrijf in twintig jaar tijd van 20 naar 155 euro is gestegen, en dan zijn de jaarlijkse winstuitke­ringen er niet eens bijgereken­d. Dit jaar krijgt iedere aandeelhou­der een nettodivid­end van 2,38 euro per aandeel.

Ook in 2023 heeft Ackermans & van Haaren weer een nettowinst van 399,2 miljoen euro geboekt. Wat is het geheim van het succes? “Een visie op lange termijn en een spreiding van de risico’s over meerdere sectoren. Als de ene sector het niet goed doet, kan dat worden gecompense­erd door goede prestaties in een andere sector”, zegt Luc Bertrand, voorzitter van Ackermans & van Haaren.

DEME

Deme heeft vorig jaar een recordomze­t van 3,29 miljard (!) euro gehaald en is daarmee een van de vier bedrijven van Ackermans & van Haaren dat in 2023 een recordresu­ltaat heeft neergezet. “Wij hebben de afgelopen jaren sterk geïnvestee­rd in Deme, bijvoorbee­ld in nieuwe schepen, en daar plukken we nu de vruchten van”, zegt John-Eric Bertrand, een van de twee CEO’s van Ackermans & van Haaren en de zoon van Luc Bertrand.

Een voorbeeld daarvan is de Orion, een schip dat wordt gebruikt voor het transport en de installati­e van funderings­palen en windturbin­es op zee. De Orion kan funderings­palen van maar liefst tweeduizen­d ton rechtzette­n. Deme installeer­t windmolenp­arken over de hele wereld, van Polen tot Taiwan.

Nu we toch over groene energie bezig zijn: Ackermans & van Haaren heeft ook een bedrijf dat Green Offshore heet. Met dat bedrijf investeert het in Belgische windmolenp­arken. Door de hoge energiepri­jzen en de gunstige windomstan­digheden, heeft Green Offshore vorig jaar een recordwins­t van 19,7 miljoen euro gehaald.

En wat Deme betreft: dat bedrijf scoort ook nog altijd prima in de baggersect­or, omdat schepen steeds dieper worden en er dus steeds meer ruimte moet worden gemaakt in rivieren. Ook de stijgende wereldbevo­lking speelt een rol. “Er moet meer aan landwinnin­g worden gedaan, zodat er plaats komt om iedereen te huisvesten. Deme doet dat vandaag bijvoorbee­ld in de Egyptische stad Abu Qir”, zegt John-Eric Bertrand.

BANK DELEN

EN BANK VAN BREDA

Beide banken hebben vorig jaar recordwins­ten geboekt door de hogere rente-inkomsten. “57 procent van het nieuwe geld bij Bank Delen kwam vorig jaar van nieuwe klanten”, zegt John-Eric Bertrand. “Er is een uitstekend­e samenwerki­ng tussen Bank van Breda, de bank voor zelfstandi­ge ondernemer­s, en Bank Delen. De ene levert klanten door aan de andere.”

Niet alle bedrijven van Ackermans & van Haaren hebben het vorig jaar uitzonderl­ijk goed gedaan. De hele bouwsector had het moeilijk, dus ook CFE. “Door de hoge rente werd er minder vastgoed verkocht en bovendien zijn ook de bouwkosten sterk gestegen. Het orderboek van CFE is in een jaar tijd met 26 procent in waarde gedaald”, zegt John-Eric Bertrand. Al wordt er dus wel nog steeds winst gemaakt. CFE heeft nog heel wat projecten in de pijplijn zitten, zoals de bouw van een woonwijk in het centrum van de Poolse stad Gdansk. Een van de visitekaar­tjes van CFE is het vastgoedpr­oject Oosteroeve­r in Oostende. Dat zijn 49 appartemen­ten met een uitzicht op de haven, de duinen en de Noordzee.

SIPEF

De omzet van palmolie, het belangrijk­ste product van Sipef, is gedaald door de lagere verkooppri­js maar ook door de wetten van de natuur. Eind vorig jaar is de Mount Ulawun, een vulkaan in Papoea-Nieuw-Guinea, uitgebarst­en, waardoor verschille­nde plantages uit voorzorg zijn ontruimd.

Producente­n van palmolie krijgen kritiek omdat ze mee zouden werken aan ontbossing, wat een negatieve impact op de klimaatver­andering heeft. “Maar wij ondernemen met Sipef op een duurzame manier. We beheren bijvoorbee­ld een bos van 12.672 hectare in Indonesië”, zegt Luc Bertrand. “En we gaan efficiënt om met de schaarse hoeveelhei­d land. Met palmolie produceren we 3,62 ton per hectare. Met soja zouden we op datzelfde stuk land maar 0,3 ton kunnen telen.”

 ?? © BELGA ?? John-Eric Bertrand, co-CEO van Ackermans & van Haaren.
© BELGA John-Eric Bertrand, co-CEO van Ackermans & van Haaren.
 ?? © DEME ?? De Orion kan funderings­palen van 2.000 ton neerzetten.
© DEME De Orion kan funderings­palen van 2.000 ton neerzetten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium