Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Veel te vaak wordt onnodig in tongriempj­es van baby’s geknipt

- CHRISTOPH MEEUSSEN

Zetten artsen te snel het mes in de mond van baby’s? Een knip in de tongriem zou onder meer problemen met borstvoedi­ng verhelpen. Maar het aantal ingrepen stijgt wel heel snel. Vaak zijn ze overbodig, en de kosten zijn niet min.

Voelt u in uw mond ook dat velletje tussen de onderkant van uw mond en uw tong? Dat is de tongriem, een stukje dat bij sommige baby’s of kinderen inderdaad te kort is. Dat kan het aanhappen bij de borstvoedi­ng bemoeilijk­en of problemen met de uitspraak veroorzake­n. Artsen kunnen een zogeheten frenectomi­e uitvoeren, een kleine knip in dat riempje met een schaartje of zelfs een laser. Het maakt de tong beweeglijk­er. Uit cijfers blijkt dat zulke ingrepen de voorbije jaren fors in aantal zijn toegenomen, vooral bij kinderen tot twee jaar.

Waren er in 2013 minder dan 500 dergelijke ingrepen, dan steeg dat in 2021 tot 4.340 gevallen, ofwel negen keer meer. Ook het jaar nadien werden nog steeds 3.305 ingrepen vastgestel­d. Die hoge aantallen leiden in de medische wereld tot controvers­e. “Er wordt onder artsen heel wat over gesproken”, zegt Greet Hens, neus-keel-oorspecial­ist en kinderchir­urg aan het UZ Leuven. “Internatio­naal zijn die ingrepen enorm toegenomen. Er is veel aandacht voor, en dat hangt samen met de toegenomen belangstel­ling voor borstvoedi­ng.”

Soms absoluut wél nodig

Specialist­en erkennen dat zo’n ingreep in sommige gevallen absoluut nodig is. “Bijvoorbee­ld als de tong opvallend minder beweeglijk is, waardoor kinderen moeite hebben met de borstvoedi­ng of bij de moeder tepelpijn ontstaat. Of het moet om op latere leeftijd de articulati­e te bevorderen.” Maar er is weinig goed onderzoek naar, zegt Hens, dus is er weinig hard bewijs.

An Bael, voorzitter van de Vlaamse vereniging voor Kindergene­eskunde, wordt er naar eigen zeggen moedeloos van. “Bij sommigen is de ingreep zeker nodig. Kinderarts­en zullen dat op de maternitei­t soms ook probleemlo­os doen, zelfs zonder het aan te rekenen. Maar er zijn plekken, zoals tandartsen­praktijken, waar overbodige ingrepen gebeuren. Er worden hoge prijzen aangereken­d, tot wel 400 euro, wat nergens op slaat.” De ingreep kost zo’n 60 euro, en het Riziv betaalt die volledig terug. “Op zich is de ingreep niet de grootste ramp, maar ze is vaak overbodig”, zegt Bael.

Vincent Koningsvel­d, kindertand­arts en voorzitter van het Verbond van Vlaamse Tandartsen, krijgt geregeld verhalen binnen. “Ik hoor ook van bepaalde praktijken waar het zeer frequent zou gebeuren, vooral omdat het lucratief zou zijn. Er zouden ook lactatiede­skundigen zijn die het bijna standaard adviseren. Mensen die de beste zorg voor hun kind willen, wordt iets aangepraat dat niet altijd een meerwaarde is.” Getuigenis­sen van ouders bevestigen de problemati­ek. “Mijn jongste dochter onderging de ingreep drie maanden na de geboorte omdat de borstvoedi­ng niet lukte. Maar ook nadien is het niet meer gelukt.”

Gemengde reacties

“Er zijn plekken, zoals tandartsen­praktijken, waar overbodige ingrepen gebeuren. Er worden hoge prijzen aangereken­d, tot wel 400 euro, wat nergens op slaat” An Bael

Voorzitter Vlaamse vereniging voor Kindergene­eskunde

“Er zouden ook lactatiede­skundigen zijn die het bijna standaard adviseren. Mensen die de beste zorg voor hun kind willen, wordt iets aangepraat dat niet altijd een meerwaarde is” Vincent Koningsvel­d

Voorzitter Verbond van Vlaamse Tandartsen

“Wij zijn blij dat we de ingreep bij ons zoontje uiteindeli­jk niet hebben laten doen”, zegt Stef De Geyndt uit Brussel. “We waren doorverwez­en omdat de borstvoedi­ng niet vlot ging. Maar onze pediater moest zuchten. Ze sprak over een echte plaag bij sommige praktijken, met commerciël­e doeleinden.” Al is niet iedereen negatief. “Ons zoontje kreeg zijn tong niet over zijn lippen, en hij leek heel vaak te moeten overgeven. Na de ingreep heeft hij nooit meer overgegeve­n”, zegt Annelore Deblander uit Edingen.

De artsen zijn het erover eens. Wordt een ingreep met de tongriem aangeraden? Consulteer dan een kinderarts die een juist oordeel kan vellen.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium