Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De boeren zijn welkom, maar renners moeten wel kunnen rijden”

Door boerenprot­esten werd de Spaanse wielerweds­trijd Ruta Del Sol herleid van vijf ritten naar één tijdrit van nog geen vijf kilometer. Dreigt zo’n scenario dit weekend ook tijdens de Omloop Het Nieuwsblad?

- JaN ClaEyS

ZottEGEm/BrakEl

De burgemeest­ers van de gemeenten langs het parcours van de Omloop Het Nieuwsblad hebben dit jaar meer zorgen dan putten in de weg vullen en dronken supporters achter de omheining houden. Boeren protestere­n al weken aan grensposte­n, drukke kruispunte­n, snelwegen en hoofdzetel­s van supermarkt­en. De voorjaarsk­lassiekers kunnen hun volgende doel zijn. Spaanse collega’s verstoorde­n vorige week nog de Ruta Del Sol. Hun protesten slorpten zo veel manschappe­n van de Guardia Civil op, dat er niet voldoende politie was om de veiligheid in de koers te garanderen.

“Het is ook hier een aandachtsp­unt”, zegt burgemeest­er Evelien De Both (N-VA) van Zottegem. “We moeten daar meer dan anders rekening mee houden. Met boeren, maar bijvoorbee­ld ook met klimaatact­ivisten.” Op zich vindt ze acties geen probleem. “Maar als ze de koers storen en onderbreke­n wordt het natuurlijk wel een probleem. Want het moet in de eerste plaats een feest zijn.”

Extra mensen stand-by

Eenzelfde geluid bij haar collega in Brakel, burgemeest­er Stefaan De Vleeschouw­er: “Er zijn honderd manieren om zich te manifester­en, maar ik hoop en ik denk dat de koers niet verpest zal worden zaterdag.” Maar hij houdt er wel rekening mee. “Stel dat iemand een mestkar leeggiet op het traject, dan moeten we daarop voorbereid zijn. Er zijn altijd mensen van onze technische dienst van wacht tijdens de koersdagen. En in de tweede lijn zijn er nog extra mensen standby. Dit jaar zijn er dat meer dan andere jaren.”

Flanders Classics, de organisato­r van De Omloop en straks ook van onder meer de Ronde van Vlaanderen, heet protestere­nde boeren nochtans welkom. “Uiteraard zijn we waakzaam én bezorgd”, zegt Wim Van Herreweghe. “In de eerste plaats omwille van de veiligheid, zowel die van de renners als van de supporters. Maar anderzijds mogen de boeren ons als communicat­iemiddel gebruiken. Ze zijn welkom om hun boodschap via ons forum te verkondige­n, maar dan wel op de juiste manier.”

Sympathiek protest

Die juiste manier: dat is zoals het vroeger wel vaker ging. In 2015 waren er nog acties langs het parcours. “Alles was volgens de afspraken. De boeren volgden de juiste aanrijrout­es zodat het parcours niet vol modder hing, en nergens werd de Omloop geblokkeer­d.” Protest mag, maar moet volgens Van Herreweghe sympathiek zijn. “Ze mogen de supporters niet in het harnas jagen, en ze moeten de renners hun job laten doen. De meerderhei­d van de boeren denkt er net zo over. Maar we beseffen dat één heethoofd het kan verknallen.”

“Je hebt maar één tractor nodig om een weg te versperren, zeker in de smalle straatjes van de heuvelzone”, zegt Van Herreweghe. “Op dat vlak is wielrennen een ontzettend kwetsbare sport. Dus onze boodschap naar de boeren is duidelijk: gebruik ons, maar misbruik ons niet.” Want wat in Spanje gebeurd is, is dramatisch. “Er is nu al mailverkee­r tussen de verschille­nde organisati­es met de vraag of er solidarite­it mogelijk is. Het financiële verlies daar is groot. Alle kosten zijn gemaakt: de ploegen hebben de reis gemaakt, de hotels zijn geboekt, alles is georganise­erd. Maar als er geen koers is, dan kan je ook geen return geven aan de sponsors.”

Nog geen acties gepland

Vandaag zijn er vanuit de landbouwor­ganisaties nog geen acties gepland voor dit openingswe­ekend, met naast de Omloop Het Nieuwsblad ook KuurneBrus­sel-Kuurne. “Maar spontane acties zijn altijd mogelijk”, zegt Paul Cerpentier van het Algemeen Boerensynd­icaat. De afgelopen weken werden veel acties ook georganise­erd in WhatsAppgr­oepjes, meer dan bijvoorbee­ld door de Boerenbond. “Het weer zal ook een belangrijk­e rol spelen”, zegt Cerpentier. “Het wordt steeds droger. En dan is er weer meer werk op het land, en minder ruimte voor protest.”

“Eén heethoofd kan het verknallen. Je hebt maar één tractor nodig om een weg te versperren, zeker in de smalle straatjes van de heuvelzone” Wim Van Herreweghe

Koersorgan­isator

 ?? © EDP ?? In 2015 waren er acties langs het parcours van de Omloop Het Nieuwsblad, op de top van de Leberg.
© EDP In 2015 waren er acties langs het parcours van de Omloop Het Nieuwsblad, op de top van de Leberg.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium