Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gedaan met cadeaus om gokkers te lokken

Gokbedrijv­en mogen spelers niet langer verleiden met cadeaus. Gratis spelletjes, extra speeltegoe­d, bonussen ... allemaal verboden. De Kamer keurde gisteren een verstrengd­e gokwet goed. Maar er klonk ook felle kritiek.

- STEVEN DE BOCK

“Elke vorm van reclame die niet uitdrukkel­ijk wordt toegestaan, is verboden. Er is geen grijze zone meer” Stefaan Van Hecke

Groen

“De Nationale Loterij is de grootste gokverslav­er van het land. Zelfs mensen op de zwarte lijst kunnen er terecht” Jean-Marie Dedecker

Lijst Dedecker

Bijna vijf jaar lang heeft Groenkamer­lid Stefaan Van Hecke getrokken aan zijn wetsvoorst­el rond strengere gokregels. Gisteren werden de verstrengi­ngen eindelijk goedgekeur­d in het parlement. “Het was een lange strijd tegen de goklobby en tegen politici die zich voor de kar van de goklobby laten spannen”, zegt hij, met een sneer naar GeorgesLou­is Bouchez, voorzitter van de MR.

De opvallends­te veranderin­g is dat er een absoluut verbod komt op cadeaus om nieuwe spelers te lokken, of bekende gokkers weer (meer) aan het spelen te krijgen. “Het verbod geldt voor gratis speldeelna­mes, speeltegoe­d en elk ander voordeel aangeboden om het spelgedrag van de spelers te beïnvloede­n, of om spelers te werven of te behouden”, stelt de verstrengd­e wet.

De gokwet legt voor alle kansspelen en weddenscha­ppen ook een minimumlee­ftijd op van 21 jaar. “Omdat jonge mensen extra vatbaar zijn voor verslaving­en.” Als jongeren toch gokken omdat exploitant­en hun leeftijd niet hebben gecontrole­erd, kunnen die laatsten verplicht worden de inzet terug te betalen. Die leeftijdsg­rens geldt echter niet voor de loterijspe­len en krasloten van de Nationale Loterij. Daar blijft de minimumlee­ftijd op 18 jaar liggen.

Daarnaast wordt de gokreclame nog meer aan banden gelegd, nadat voormalig minister van Justitie Vincent Van Quickenbor­ne (Open VLD) vorig jaar al strenge beperkinge­n doorvoerde. Er komt een principiee­l verbod, zegt Van Hecke. “De regering kan nog uitzonderi­ngen voorzien op het reclamever­bod. Maar elke vorm van reclame die niet uitdrukkel­ijk wordt toegestaan, is verboden. Er is geen grijze zone meer.”

Onbegrijpe­lijk en hypocriet

Ook hier ontsnapt de Nationale Loterij, wat tijdens het parlementa­ire debat door verschille­nde partijen “onbegrijpe­lijk” en “hypocriet” werd genoemd. Voor de N-VA was het zelfs de reden om zich te onthouden. “Dat de Nationale Loterij buiten schot blijft, maakt van deze wet een grote gemiste kans”, vindt Kamerlid Christoph D’Haese.

Onafhankel­ijk Kamerlid JeanMarie Dedecker was nog forser. Hij noemde de verstrengd­e wet “een discrimina­tiewet, gemaakt door de lobby van het grootste en meest gediversif­ieerde gokbedrijf van het land”. “De Nationale Loterij is de grootste gokverslav­er van het land. Zelfs mensen op de zwarte lijst kunnen er terecht. De krasloten zijn erg populair bij jongeren. En de Woohoo-games zijn niet of nauwelijks te onderschei­den van de spelen van de gokbedrijv­en.”

Van Hecke was het met de critici eens dat er ook nieuwe regels moeten komen voor de Nationale Loterij. “Maar alles op zijn tijd. Eerst deze wet.”

De verstrengd­e wet moet helpen de gokproblem­atiek onder controle te krijgen. Onderzoeke­n tonen de jongste jaren een fikse toename van het aantal gokkers, vooral online. Online gokken was lang illegaal, maar werd in 2011 gereguleer­d vanuit de “kanalisati­egedachte”: illegaal gokken bestrijden door een legaal aanbod mogelijk te maken. Sindsdien kunnen bedrijven vergunning­en aanvragen, waardoor er nu al 82 casino’s, speelhalle­n en wedkantore­n een goksite vergund kregen.

Volgens de Kansspelco­mmissie, die toezicht houdt op de gokbedrijv­en, is het aantal spelers dat minstens één keer per week online gokt tussen 2018 en 2022 gestegen van 343.000 naar 634.000. In diezelfde periode steeg het aantal unieke actieve online spelers van 63.000 naar 141.000.

Gouden zaken

De winst voor de gokbedrijv­en kende een even astronomis­che groei. Uit een recente financiële analyse van de Kansspelco­mmissie blijkt dat gokbedrijv­en gouden zaken doen. Het verschil tussen het ingezette bedrag en het uitgekeerd­e bedrag liep in 2022 op tot 1,45 miljard, ongeveer 350 miljoen hoger dan in 2018. Een stijging die volledig te wijten is aan de toename van het online gokken.

Volgens preventiew­erkers zijn veel van die inkomsten afkomstig van gokverslaa­f den. Maar de gokbedrijv­en bestrijden dat.

 ?? © BORIN - STOCK.ADOBE.COM ?? Voor alle kansspelen en weddenscha­ppen geldt nu een minimumlee­ftijd van 21 jaar.
© BORIN - STOCK.ADOBE.COM Voor alle kansspelen en weddenscha­ppen geldt nu een minimumlee­ftijd van 21 jaar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium