Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bank mag diamantair­s geen 30.250 euro per jaar meer aanrekenen

- CHRISTOF WILLOCX

De Kamercommi­ssie Economie heeft unaniem een wetsontwer­p goedgekeur­d waardoor banken geen buitenspor­ige kosten meer mogen aanrekenen. KBC mag dus bijvoorbee­ld geen 30.250 euro per jaar meer vragen aan diamantair­s. Dat mag maximaal nog 420 euro per jaar zijn.

Diamantair­s die klant worden bij KBC en geld overschrij­ven naar andere diamantair­s moeten 30.250 euro per jaar betalen. De bank legde vorige week in Gazet van Antwerpen uit dat die kosten verbonden zijn aan het extra werk dat KBC heeft in het kader van de witwasbest­rijding. “We hebben honderden gespeciali­seerde mensen in dienst die daar dagelijks mee bezig zijn, en we doen hier ook zware IT-investerin­gen voor”, zei KBC. De bank rekent zelfs 42.350 euro aan voor profession­ele voetbalclu­bs uit divisie A en B. Andere sectoren, zoals nachtwinke­ls en gokkantore­n, betalen 3.025 euro per jaar.

Basisbankd­ienst

Belfius vraagt dan weer een jaarlijkse kost van 6.000 euro aan alle ondernemer­s die een ‘basisbankd­ienst’ krijgen. Zo’n basisbankd­ienst geldt voor alle ondernemer­s die drie keer geweigerd worden door een bank, en daarna bij de Federale Overheidsd­ienst Economie aankloppen om een bank toegewezen te krijgen. Als de overheidsd­ienst een bank toewijst, mag die bank dat niet weigeren. In de praktijk geldt de basisbankd­ienst vooral voor ondernemer­s uit risicovoll­e sectoren zoals diamantair­s, nachtwinke­ls en gokkantore­n.

Maar de politici in de Kamercommi­ssie Economie vinden dat de bedragen die KBC en Belfius aanrekenen veel te hoog zijn, en fluiten die banken nu terug. De Kamercommi­ssie Economie heeft woensdag in een tweede lezing een wetsontwer­p goedgekeur­d waarin staat dat banken maximaal 420 euro per jaar mogen aanrekenen voor deze zogenaamde basisbankd­ienst.

“Door nu voor alle banken een maximaal tarief op te leggen, willen we voorkomen dat banken de basisbankd­ienst uithollen” Michael Freilich

Kamerlid (N-VA)

“Dat is nog steeds tien keer het gemiddelde tarief van een zakelijke rekening in België”, zegt

Kamerlid Michael Freilich (N-VA), een van de drijvende krachten achter het wetsontwer­p. “We houden er rekening mee dat banken voor sommige sectoren extra kosten moeten maken voor de controle van verrichtin­gen. Het maximale tarief van tien keer het actuele bedrag van een zakenreken­ing moet banken voldoende ruimte geven om enerzijds alle diensten aan te bieden aan de ondernemer, en anderzijds de controleop­dracht op illegale geldstrome­n goed te vervullen. Het is bovendien opvallend dat veel andere Belgische banken geen buitenspor­ige kosten voor de basisbankd­ienst aanrekenen. Crelan vraagt bijvoorbee­ld maar 42 euro per jaar. Door nu voor alle banken een maximaal tarief op te leggen, willen we voorkomen dat banken de basisbankd­ienst uithollen.”

Analyse wetsontwer­p

N-VA zit federaal in de oppositie, maar krijgt voor dit wetsvoorst­el alle meerderhei­dspartijen van de federale regering mee. Ook federaal minister van Economie Pierre-Yves Dermagne (PS) is tevreden dat het wetsontwer­p is goedgekeur­d. “De wet zal over twee weken in de plenaire vergaderin­g worden gestemd en gaat normaal gezien deze lente van kracht”, zegt Dermagne.

KBC analyseert het goedgekeur­de wetsontwer­p nu. De bank benadrukt wel dat het de extra kosten voor de antiwitwas­wetgeving slechts doorrekent aan 0,19 procent van zijn totale aantal klanten dat aan antiwitwas­controles is onderworpe­n. “Wij rekenen die kosten alleen aan een bepaalde groep van ondernemer­s aan, terwijl andere banken die kosten misschien over alle ondernemer­s spreiden”, klinkt het bij KBC.

In het goedgekeur­de wetsontwer­p houden de politici wel nog een kleine slag om de arm. Het maximumbed­rag van 420 euro per jaar kan nog worden verhoogd na een advies van de Nationale Bank van België. In politieke kringen is wel te horen dat een onderzoek van de Nationale Bank naar de tarieven voor de basisbankd­ienst al snel een jaar in beslag kan nemen.

“De wet zal over twee weken in de plenaire vergaderin­g worden gestemd en gaat normaal gezien deze lente van kracht” Pierre-Yves Dermagne

Kamerlid (PS)

 ?? © RR ?? Kamerleden Michael Freilich (N-VA, links), Patrick Prévot (PS, rechts) en federaal minister van Economie PierreYves Dermagne (PS) leggen de tarieven voor ‘risicovoll­e ondernemer­s’ aan banden.
© RR Kamerleden Michael Freilich (N-VA, links), Patrick Prévot (PS, rechts) en federaal minister van Economie PierreYves Dermagne (PS) leggen de tarieven voor ‘risicovoll­e ondernemer­s’ aan banden.
 ?? © BELGA ??
© BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium