Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Steuren en duikeenden chillen samen in aquarium

De Antwerpse Zoo heeft nieuwe bewoners. In het aquarium naast de ingang van Vriesland – waar tot voor kort zeehondjes woonden – zwemmen nu drie nieuwe steursoort­en en twee soorten duikeenden.

- BIEKE LATHOUWERS

Er is de afgelopen maanden hard gewerkt aan het voormalige aquarium van de zeeotter en recenter de zeehonden. Er is een biofilter geplaatst, er werd een net over gespannen en er is een boomstronk over het water gelegd. Sinds kort zwemmen er twee beluga-, drie diamant- en drie Syberische steuren rond. Boven op de ‘beach’ chillt al een tijdje een Europese einder. De afgelopen weken kreeg die tijdelijk het gezelschap van enkele fluiteende­n, maar dinsdag zijn de definitiev­e huisgenote­n aangekomen. “Dat zijn drie Chinese zaagbekeen­den”, weet curator van de vogels Jan Dams. “Dat trio woont al een tijdje in Antwerpen, maar moest eerst in quarantain­e achter de schermen.”

De twee eendensoor­ten zijn duikeenden. De Europese einder komt ook bij ons aan de kust voor, het is een soort die op open zee leeft en voornameli­jk mosselen en schaaldier­en eet. Daarom hebben ze een brede bek. Ze eten zelden vis.

“De Chinese zaagbek is een bedreigde diersoort, waarvoor er een kweekprogr­amma is opgestart. De soort heeft het moeilijk in het wild omdat haar leefomgevi­ng wordt bedreigd door vervuiling. Deze zaageenden maken ook nesten in grote oude bomen en die worden vaak als eerste geveld,

waardoor hun nestmogeli­jkheden dalen”, weet Jan Dams. “Bovendien zijn de zaagbekken viseters en moeten zij dus concurrere­n met de visserij. De dieren leven in de zomer op rivieren in China en Rusland. In de winter trekken ze naar de Oost-Chinese Zee tussen China en Japan.”

Heel grote eenden

De twee eendensoor­ten zijn makkelijk uit elkaar te houden. De einder is groter en kan tot zeventig centimeter groot worden. Het mannetje heeft in de winter een opvallend wit-zwart verenkleed met een knalgele snavel. De vrouwtjes zijn volledig bruin.

De zaagbekken zijn ook donker, maar ze zijn een maatje kleiner (tot 58 centimeter) en hebben precies een kuifje op hun kop. “Het zijn ontzettend mooie dieren om naar te kijken. We proberen hen nu te stimuleren om ook effectief dieper het water in te gaan. Bij de zaagbekken lukt dat al aardig. We testen nu onder andere met meelwormen, mosselen en garnalen – waar ze het meest naartoe duiken. Voorlopig zijn de meelwormen het meest succesvol. Die zinken ook sneller.”

Terwijl ze diep in het water duiken, passeren de eenden de steuren. Die kijken niet echt naar hen om en cruisen op hun gemak verder terwijl er een eend passeert. De steuren zitten sinds enkele weken in het aquarium. “Het was een hele klus om hen hier te krijgen, maar ze doen het intussen fantastisc­h goed”, reageert vissenverz­orger Thomas Van Puymbroeck. “Het zijn grote dieren die in water vervoerd worden, dat is niet zo makkelijk. We hebben hen in een grote ton op een vrachtwage­n geplaatst en zo over de weg, via de tuin tot hier gereden. Daarna hebben we dieren met grote draagberri­es tot in het bassin gedragen.”

“De Chinese zaagbek is een bedreigde diersoort, waarvoor er een kweekprogr­amma is opgestart. De soort heeft het moeilijk in het wild omdat haar leefomgevi­ng wordt bedreigd door vervuiling”

Jan Dams

Curator vogels

Prehistori­sche dieren

Een steur is geen al te bekende diersoort, op de kaviaar – dat zijn eitjes van een steur – na dan. Toch is het een soort die al heel lang meegaat. “Steuren zwemmen al heel lang rond op deze planeet. Het zijn, net als haaien, prehistori­sche dieren. Ze gaan al terug tot in de tijd van de dinosaurië­rs. Ze hebben geen schubben zoals wij ze kennen, maar beenplaten”, weet de vissenexpe­rt. “De dieren hier zijn nu ongeveer anderhalve meter, maar ze kunnen zeker groeien tot twee meter.”

“Serieuze loebassen, maar er is plaats genoeg. Het bassin is vier meter diep en bevat 150.000 liter water”, lacht Thomas. “Het mooie aan het bassin is dat je de dieren zowel langs boven als langs onder kan zien. Buiten zie je de eenden rusten op hun boomstam, beneden stralen de steuren alle rust en kalmte uit.”

Op termijn krijgen de dieren waarschijn­lijk nog het gezelschap van andere zoetwaterv­issen zoals karpers en snoeken.

 ?? © ZOO ANTWERPEN/JONAS VERHULST ?? Vanuit Vriesland kan je de steuren mooi zien voorbijzwe­mmen. Met een beetje geluk zie je ook een eend naar onder duiken.
© ZOO ANTWERPEN/JONAS VERHULST Vanuit Vriesland kan je de steuren mooi zien voorbijzwe­mmen. Met een beetje geluk zie je ook een eend naar onder duiken.
 ?? © DIRK KERSTENS ?? Buiten zie je de twee nieuwkomer­s samen bezig.
© DIRK KERSTENS Buiten zie je de twee nieuwkomer­s samen bezig.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium