Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Allemaal samen naar Luxemburg

- Kris Vanmarseni­lle Opiniërend hoofdredac­teur

Nee, we zijn er nog lang niet met dat stikstofak­koord. Deze week jaagt de meerderhei­d van N-VA, Open VLD en CD&V het misschien door het Vlaams Parlement, maar er zijn nog wel wat raden en hoven die het opnieuw op de helling kunnen zetten. Houdt het dan nooit op? Twintig jaar hadden de opeenvolge­nde Vlaamse regeringen erover gedaan om tot een stikstofak­koord te komen. Met veel trots werd het begin vorig jaar gepresente­erd, maar toen het erop aankwam, wilde CD&V het niet tekenen. Na een pijnlijke vertoning van een verdeelde regering in het Vlaams Parlement kwam er dan toch een oplossing waarin iedereen zich kon vinden. Vervolgens werd de eigenlijke goedkeurin­g nog eens uitgesteld. Nadat de ethaankrak­er van Ineos in de Antwerpse haven geen vergunning had gekregen, werd er weer werk van gemaakt. Toen kwam de Raad van State met een negatief advies, maar dat legde de Vlaamse regering naast zich neer. Oppositie, natuurvere­nigingen en Boerenbond schreeuwde­n moord en brand.

Bent u nog mee? De stikstofkw­estie is zo ingewikkel­d en behelst zo veel tegenstrij­dige belangen, dat het een onontwarba­re knoop van decreten en vonnissen is geworden. Natuurvere­nigingen, industrie en landbouw blijven met getrokken messen tegenover elkaar staan, elk gesteund door de politieke partijen die hun achterban proberen te behagen. De ene roept dat de toekomst van de landbouw bedreigd is, de andere ziet Vlaanderen veranderen in een economisch­e woestijn, een derde meent dat de biodiversi­teit ten dode is opgeschrev­en. Het straffe is: ze hebben allemaal gelijk. En er is maar één manier om al die dreigingen af te wentelen en dat is... een degelijk stikstofak­koord.

Volgens de Vlaamse regering hebben we dat nu, volgens de Raad van State niet, maar dat advies hoeft de regering niet te volgen. Zo kunnen er opnieuw vergunning­en worden afgeleverd, zowel in de industrie als in de landbouw. Tijdelijk dan wel, want de Boerenbond dreigt er alweer mee naar het Grondwette­lijk Hof te stappen. Dat wordt sowieso een lange procedure zodat het stikstofde­creet gegarandee­rd opnieuw op de tafel van de volgende regering terechtkom­t. Waarop het opnieuw aan een of andere rechtbank kan worden voorgelegd. Enzovoort. Volgens Hendrik Schoukens, docent milieurech­t aan de UGent, zal het decreet uiteindeli­jk bij het Europees Hof van Justitie in Luxemburg belanden. Dat zou de autoriteit hebben om de knoop definitief door te hakken.

Kunnen ze dan niet beter meteen met zijn allen naar Luxemburg trekken en een oordeel vragen? Deze vaudeville is niet vol te houden en is nefast voor alle betrokkene­n én voor de natuur, waar het uiteindeli­jk allemaal om begonnen is.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium