Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nieuw medicijn tegen menopauze oogt veelbelove­nd

Geneesmidd­el zorgt voor aanzienlij­ke verlaging in frequentie en ernst van opvliegers

- GILLES LIESENBORG­HS

Het Duitse farmabedri­jf Bayer heeft positieve onderzoeks­resultaten behaald met een nieuw experiment­eel medicijn tegen de menopauze. Komt er eindelijk een waardig alternatie­f voor hormoontoe­dieningen op de markt?

Na twee klinische studies blijkt dat het medicijn elinzaneta­nt zorgt voor een aanzienlij­ke verlaging in de frequentie en ernst van opvliegers, één van de voornaamst­e klachten in de menopauze. “Tot zeventig procent van de vrouwen krijgt daar last van”, zegt gynaecoloo­g en professor Herman Depypere (UZ Gent). “In je hersenen zit een soort coördinati­ecentrum dat je lichaam adequaat doet reageren op temperatuu­rsschommel­ingen. Dat wordt hormonaal aangestuur­d. En laat dat nu juist het probleem zijn bij de menopauze: de hormoonpro­ductie van de vrouw valt stil waardoor het centrum gaat ontsporen en excessief kan reageren.”

Bij een comfortabe­le buitentemp­eratuur van pakweg 21 graden kan een vrouw daardoor plots heel hevig beginnen te transpirer­en. Vervelend. Zeker als dat ’s nachts gebeurt en het je slaap belemmert. Er bestaan gelukkig al een tijdje goede behandelin­gen tegen zulke vapeurs, zegt Depypere. “Door de toediening van hormonen via pilletjes of een zalf kunnen

we het

coördinati­ecentrum opnieuw laten functioner­en zoals het moet.”

Borstkanke­r

Zo’n hormoonbeh­andeling is evenwel niet voor iedereen weggelegd. Depypere: “Vrouwen die borstkanke­r of een trombose hebben gehad, mogen geen hormonen toegediend krijgen. En er zijn ook vrouwen die geen hormonen willen, omdat ze bang zijn.” Dat laatste heeft waarschijn­lijk te maken met de ‘Million Women Study’, een grootschal­ig onderzoek van rond de eeuwwissel­ing. Daaruit bleek dat hormoonver­vanging het risico op borstkanke­r kan verhogen. Sindsdien zijn gynaecolog­en en farmabedri­jven naarstig op zoek naar een alternatie­f.

Volgens Depypere is de ongerusthe­id over hormoontoe­diening onterecht – “Als je dat oordeelkun­dig en in de juiste dosis aanbiedt, is het zeer veilig” – maar hij is toch blij dat er binnenkort een waardige vervanger op de markt lijkt te komen: “Er bestonden al wel een aantal zaken die we konden gebruiken, zoals bepaalde antidepres­siva bijvoorbee­ld. Dat werkte niet slecht, maar was toch nog niet zo efficient als hormonen.

Het lijkt erop dat we nu voor het eerst een zeer goed alternatie­f krijgen.”

Blockbuste­r

Hoewel elinzaneta­nt niets met hormonen te maken heeft, heeft het wel een gelijkaard­ige werking. “Het gaat over oraal in te nemen neuropepti­den die rechtstree­ks kunnen binden op dezelfde neuronen waar normaal oestrogeen op bindt.”

Bayer voert nu nog een derde studie uit naar haar nieuwe medicijn. Daarvan worden de resultaten verwacht in de komende maanden, maar het bedrijf rekent zich al rijk. Elinzaneta­nt zou volgens het Duitse chemieconc­ern wel eens een nieuwe blockbuste­r kunnen worden, met een omzet van meer dan een miljard euro. Het plan is om de gegevens uit de drie onderzoeke­n binnenkort aan de toezichtho­uders voor te leggen zodat er zo snel mogelijk goedkeurin­g kan komen voor het middel.

Depypere ziet heil in het nieuwe middel, maar waarschuwt ook dat het gaat om een medicijn dat zich alleen richt op opvlieging­en. “Vrouwen in de menopauze kunnen ook andere klachten ontwikkele­n: stijfheid van de gewrichten, droogheid van de vagina, versneld botverlies… Dat zijn zaken waar dit middel weinig of geen invloed op zal hebben.”

“Bepaalde antidepres­siva werkten niet slecht, maar zijn niet zo efficiënt als hormonen. Het lijkt erop dat we nu voor het eerst een zeer goed alternatie­f krijgen” Herman Depypere

Gynaecoloo­g

 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Bayer voert nu nog een derde studie uit naar haar nieuwe medicijn elinzaneta­nt.
FOTO SHUTTERSTO­CK Bayer voert nu nog een derde studie uit naar haar nieuwe medicijn elinzaneta­nt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium