Gazet van Antwerpen Stad en Rand

CD&V en Open VLD vragen extra geld voor De Lijn

-

Niet alleen Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD), maar ook CD&V wil extra geld voor De Lijn als blijkt dat het nieuwe vervoerspl­an moet worden bijgestuur­d. De derde en grootste partij in de Vlaamse regering, N-VA, houdt echter het been stijf.

De invoering van het nieuwe vervoerspl­an van De Lijn zorgt in heel Vlaanderen voor flink wat commotie. En dat zorgt politiek voor de nodige zenuwachti­gheid. Op zes maanden voor de verkiezing­en zit de schrik voor een negatieve impact van de hervorming er wel in. Niet alleen De Lijn, maar ook minister Peeters verzekerde al dat de uitrol van het plan permanent wordt opgevolgd. Als blijkt dat er nog aanpassing­en nodig zijn, zullen die ook worden doorgevoer­d. De vraag is alleen of daar dan ook extra centen tegenover staan. De hele hervorming is immers budgetneut­raal. Als er op een bepaalde plaats toch weer een halte bijkomt, moet er elders weer worden bespaard.

Portemonne­e opentrekke­n

Maar politiek is het tij aan het keren. Alvast CD&V is bereid om de portemonne­e open te trekken indien dat nodig is. “Het kan niet de bedoeling zijn mensen van het platteland in de steek te laten of personen die slecht ter been zijn meer dan één kilometer te laten stappen naar een halte. Als blijkt dat haltes onterecht geschrapt zijn, moeten er palen worden teruggepla­atst,” stelt Karin Brouwers, Vlaams Parlements­lid en voor Mobiliteit woordvoerd­er voor CD&V.

Wachten tot na de verkiezing­en is voor de Vlaamse christende­mocraten ook geen optie. Bij de begrotings­controle van maart/april moet al worden gecheckt of er geen extra geld nodig is. “Het kan niet dat gemeenten voor hun inwoners straks zelf busjes moeten inleggen, zoals Bredene al aankondigd­e. Dat is een taak van De Lijn”, dixit Brouwers. Lydia Peeters liet afgelopen weekend ook verstaan dat ze niet weigeracht­ig staat tegenover extra centen voor de vervoersma­atschappij, al ging dat vooral over de vraag van De Lijn naar meer middelen om oude bussen, verouderde sporen of de Antwerpse premetro te vernieuwen. Daarvoor zou er de komende drie jaar telkens 100 miljoen euro moeten bijkomen.

Maar de liberale minister wil straks ook al bekijken of er geen bijkomend geld nodig is voor de bijsturing van het plan. “Mocht blijken dat er meer geld nodig is om bijvoorbee­ld het flexverkee­r op te schalen, dan willen we dat zeker bekijken”, luidt het op het kabinet.

Njet van N-VA

Maar CD&V en Open VLD botsen op een muur bij coalitiepa­rtner N-VA. Voorzitter Bart De Wever stuurde Peeters afgelopen weekend al wandelen. En ook ministerpr­esident Jan Jambon houdt de deur dicht. “Je kunt niet zeggen dat er bespaard is geweest op De Lijn. Het budget is van 840 miljoen in 2019 gestegen naar 1,2 miljard euro. Laten we de hervorming dan ook doorvoeren zonder de tarieven te verhogen, maar ook met de middelen die zijn vastgelegd. Het is niet de bedoeling om al meteen geld bij te pompen. Laten we koken met de middelen die er zijn”, is bij Jambon te horen.

 ?? FOTO BELGA ?? Lydia Peeters (Open VLD).
FOTO BELGA Lydia Peeters (Open VLD).
 ?? FOTO BELGA ?? Karin Brouwers (CD&V).
FOTO BELGA Karin Brouwers (CD&V).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium