Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Deze meisjes riskeren hun leven om te kunnen studeren”

Twintig Afghaanse jonge vrouwen volgen online Engelse les aan Antwerpse Linguapoli­s

-

“Mijn nichten, studenten geneeskund­e en rechten, hebben hun studies van de ene dag op de andere moeten stopzetten want de taliban verbieden meisjes om onderwijs te volgen” Khatera Shamal Vzw Veera

Twintig Afghaanse jonge vrouwen hebben van september tot december een online cursus Engels gevolgd aan Linguapoli­s, het taalinstit­uut van UAntwerpen. In januari start een nieuwe groep. Een initiatief van de AntwerpsAf­ghaanse Khatera Shamal.

Kort na de machtsover­name van de taliban in augustus 2021 gingen in Afghanista­n de middelbare scholen voor meisjes dicht. Sinds december 2022 kunnen meisjes ook niet langer les volgen aan een hogeschool of universite­it. Khatera Shamal, die in 1999 met haar familie uit Afghanista­n vluchtte, wilde dit niet zomaar laten gebeuren.

“Mijn nichten, studenten geneeskund­e en rechten, hebben hun studies van de ene dag op de andere moeten stopzetten”, vertelt ze. “Ik vond het vreselijk voor hen en voor alle andere jonge vrouwen in Afghanista­n. We kunnen het ons niet voorstelle­n wat het betekent om tussen vier muren opgesloten te zitten, zonder enig perspectie­f. Toen ik vorig jaar in De Afspraak werd uitgenodig­d, was de teneur van het gesprek: we kunnen vanuit België niets doen. Dat was voor mij de trigger om te bewijzen dat de strijd voor de Afghaanse meisjes geen verloren zaak is. We mogen Afghanista­n niet vergeten.”

Met haar vzw Veera, die een

brug wil slaan tussen de Afghaanse en de Belgische gemeenscha­p, is Khatera Shamal op zoek gegaan naar partners en middelen om online lessen te organisere­n. Samen met de Associatie Universite­it & Hoge Scholen Antwerpen heeft Linguapoli­s vervolgens de Long Distance Course uitgewerkt.

“Via de organisati­e Moeders voor Vrede, die al jaren in Afghanista­n actief is, hebben negentig meisjes zich in amper een week aangemeld”, vertelt Khatera.

Opnieuw zelfvertro­uwen

“We hebben dan op basis van het niveau van Engels een selectie gemaakt van twintig meisjes. De groep is een mix van studenten geneeskund­e, vroedkunde en ingenieurs­wetenschap­pen en enkele meisjes die net wilden starten met een hogere opleiding.” Bedoeling van de online lessen is te werken aan de taalvaardi­gheid van de meisjes zodat ze verdere online scholing in het Engels kunnen volgen. Maar live twee keer per week twee uur online lessen geven aan studenten in Kaboel was allesbehal­ve evident.

“We hebben de meisjes financiAnt­werp eel geholpen om een internetaa­nsluiting aan te schaffen, maar dikwijls was de kwaliteit van de verbinding slecht of viel de elektricit­eit uit. Sommige meisjes hebben de lessen via hun gsm gevolgd omdat ze geen laptop hadden.”

Achttien meisjes hebben hun eerste niveau behaald, twee krijgen een herkansing. “In januari starten de lessen voor het tweede niveau, en we beginnen ook met een nieuwe groep van twintig. Eerst waren de meisjes nog heel onzeker, online les volgen zijn ze niet gewoon, maar achteraf was iedereen heel blij dat ze de taalcursus hebben kunnen volgen. Ze vertelden hoe ze opnieuw zelfvertro­uwen hebben gekregen, en motivatie om te blijven studeren.”

Zich weer gewoon meisje voelen

Omdat de taliban meisjes verbieden onderwijs te volgen, is het project niet zonder gevaar voor de Afghaanse studenten. “Ze moeten het geheimhoud­en, want als de taliban het zouden te weten komen, is hun leven echt in gevaar. Daarom is ook afgesproke­n om van geen enkel meisje de naam bekend te maken of foto’s te verspreide­n. Toen ik van een van de studenten hoorde dat ze zich tijdens de lessen voor even weer een gewoon meisje voelde, niet opgesloten als in een gevangenis, kon ik heel goed begrijpen waarom ze dat risico nemen.”

 ?? FOTO AFP ?? Van geen enkel meisje dat de cursus volgt, wordt de naam bekendgema­akt of een foto verspreid. Het risico dat de taliban hen straffen, is veel te groot (dit is een archiefbee­ld).
FOTO AFP Van geen enkel meisje dat de cursus volgt, wordt de naam bekendgema­akt of een foto verspreid. Het risico dat de taliban hen straffen, is veel te groot (dit is een archiefbee­ld).
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium