Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Energiefac­tuur zou dalen, maar is (voorlopig) alweer gestegen

-

“Als de energiepri­jzen morgen weer zouden stijgen, dan zal deze hervorming wel voordelige­r uitkomen voor de gezinnen”

De btw op energie is sinds begin dit jaar definitief verlaagd van 21 naar 6 procent. Maar intussen betalen we via de accijnzen weer meer aan de staatskas dan voor de energiecri­sis.

Vandaag betaalt een gemiddeld gezin 101 euro meer per jaar aan btw en heffingen op zijn energiefac­tuur (gas en elektricit­eit) dan in oktober 2019. Dat blijkt uit berekening­en van oppositiep­artij PVDA. Nochtans is de btw op energie sindsdien verlaagd van 21 naar 6 procent. Maar de accijnzen die in de plaats zijn gekomen, doen die verlaging momenteel dus alweer helemaal teniet.

Nadat het btw-tarief in 2022 al tijdelijk was verlaagd naar 6 pro(waaronder cent, kondigde minister van Financiën, Vincent Van Peteghem (CD&V), afgelopen februari de definitiev­e verlaging aan. Dat ging toen gepaard met een hervorming van de accijnzen, de vaste heffing van de overheid op energie. “Hierdoor laten we meeropbren­gsten uit de btw voor de overheid onmiddelli­jk terugvloei­en naar de energiefac­tuur van de mensen”, zei Van Peteghem toen in een persberich­t.

Maar minder dan een jaar later blijkt dat die hervorming de energiefac­tuur niet heeft verlaagd, maar wel verhoogd. PVDA berekende dat de btw voor een gemiddeld gezin tegenover 2019 dan wel met 143 euro per jaar is verminderd, maar dat de heffingen

Dieter Jong

Energiespe­cialist

de accijnzen) met 244 euro per jaar zijn toegenomen.

Het kabinet-Van Peteghem betwist de berekening van de PVDA niet, maar is het niet eens met de interpreta­tie. “Zonder onze hervorming zou de stijging nog veel hoger zijn”, laat de minister weten. Met andere woorden, als het btw-tarief vandaag nog altijd 21 procent was geweest, dan zou de bijdrage van de gezinnen met nog meer dan 101 euro zijn toegenomen.

Inkomsten voor overheid

Desalniett­emin blijft het feit dat de btw-verlaging voor consumente­n niet tot een daling, maar net tot een stijging heeft geleid. “Accijnzen zijn ook niet bedoeld om consument te beschermen”, zegt Michel Maus, hoogleraar fiscaal recht. “Die zijn bedoeld om de inkomsten voor de overheid op peil te houden. Dat is wat nu gebeurt.”

Volgens de berekening­en van PVDA leveren de accijnzen en btw samen de staatskas vandaag 351 miljoen meer op dan in 2019. Het is geld dat de radicaal-linkse partij bij de energiepro­ducenten wil gaan halen, in plaats van bij de gezinnen. “Engie blijft overwinste­n boeken op onze kap”, zegt Kamerlid Peter Mertens. Hij heeft nu een wetsvoorst­el ingediend om de accijnsver­hoging te schrappen en de bijdrage van Engie, dat de kerncentra­les in ons land uitbaat, te verhogen. Specialist­en bevestigen dat de factuur voor de gezinnen door deze hervorming is gestegen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium