Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Waar gaat hij het verschil maken?”

Nieuwe politieke beweging van Hendrik Bogaert heeft volgens waarnemers weinig toekomst

- FARID EL MABROUK

“Ik ga geen nieuwe dingen uitvinden. Maar ik denk dat realistisc­h en redelijk rechts de juiste antwoorden zijn. Te beginnen met een sterke economie en heel concrete voorstelle­n” Hendrik Bogaert

Oprichter Redelijk Rechts

Een nieuwe politieke beweging, maar een die nog niet deelneemt aan de verkiezing­en van juni 2024. Met Redelijk Rechts scheurt Hendrik Bogaert zich af van CD&V, in een poging de vele (centrum-)rechtse kiezers in Vlaanderen te charmeren.

“Ondernemen­d, maar niet kapitalist­isch. Sociaal, maar niet socialisti­sch. Voor de natuur, maar niet ecologisch. Fier op mijn regio, maar niet nationalis­tisch. Spiritueel, maar niet fundamenta­listisch.” Kamerlid en gewezen staatssecr­etaris Hendrik Bogaert heeft niet alleen een aantal slagzinnen, maar naar eigen zeggen ook een partijprog­ramma klaar voor de nieuwe beweging die hij dinsdagavo­nd wereldkund­ig maakte. Ook al blijft hij tot de verkiezing­en in het federale parlement meestemmen met CD&V, toch stapt hij uit de partij en slaat hij met Redelijk Rechts politiek een nieuwe richting in.

Bogaert is altijd wel een buitenbeen­tje geweest. Twintig jaar geleden maakte hij het leven van toenmalig premier Guy Verhofstad­t vanuit de oppositie moeilijk, en in de regering-Di Rupo was hij staatssecr­etaris voor Ambtenaren­zaken en Moderniser­ing van de Openbare Diensten. Maar nadien circuleerd­e hij vaak in de buitenbaan van CD&V.

Niet meer op dezelfde lijn

Onder meer in Bogaerts boek In vrijheid samenleven bleek dat de twee ideologisc­h niet meer op dezelfde lijn zaten. Bogaert pleitte voor een verbod op het dragen van een hoofddoek en kantte zich tegen het cordon sanitaire. “Als je het over 90 procent eens bent en over 10 procent niet, dan gaat het nog. Maar als het omgekeerd is, lukt dat niet meer”, zegt Bogaert. Toen CD&V in 2020 besliste in Vivaldi te stappen, brak de veer. De voorbije jaren was hij ook niet meer zo actief in de CD&V-fractie.

Dat hij nu een nieuwe beweging opricht, verrast niemand, ook niet binnen CD&V. Velen dachten wel dat hij zou overstappe­n naar een andere partij, zoals de N-VA. Maar hij begint met een nieuw project. Al komen de nationale verkiezing­en van 9 juni wel te vroeg. “Ik wil in het begin nog niet alles te grabbel gooien. In principe zou het kunnen, want mijn programma is klaar en ik heb een logo, maar hoogstwaar­schijnlijk doen we het nog niet. Ik wil binnen twee jaar met een mooi project van start gaan en ondertusse­n van de luwte na de verkiezing­en gebruikmak­en om organisato­risch alles op poten te zetten.”

Pensioenen

Ideologisc­h en qua programma zit Redelijk Rechts ergens tussen CD&V, Open VLD en de N-VA. “Ik ga ook geen nieuwe dingen uitvinden. Iedereen denkt na over de nieuwe uitdaginge­n waar we voor staan. Maar ik denk dat realistisc­h en redelijk rechts de juiste antwoorden zijn. Te beginnen met een sterke economie en heel concrete voorstelle­n, zoals over pensioenen.”

Bogaert kijkt naar het Zweedse model en wil dat mensen op hun 62ste de keuze kunnen maken om te stoppen

of voort te werken. Doen ze dat laatste, dan kunnen ze op een flinke bonus rekenen. “Dat ouderwetse dwingen, dat werkt niet”, vindt hij. Bogaert geeft toe dat er veel Open VLD en N-VA in hem zit. “Ook zij zijn in theorie redelijk rechts, maar als je naar de realiteit kijkt, is het verschil toch heel groot.”

Om die reden ziet politicolo­og Nicolas Bouteca (UGent) ook niet veel toekomst weggelegd voor het nieuwe project van Bogaert.

“Hij leunt heel sterk aan bij de N-VA. Qua migratie, communauta­ir, sociaal-economisch, al is hij misschien wel iets linkser. Maar waar gaat hij het verschil maken met de andere partijen? Ik zie het niet. Waarom sluit hij zich dan niet aan bij andere partijen?”

Tegen cordon

Volgens Bouteca spiegelt Bogaert zich wat aan de Nederlands­e ex-CDA’er Pieter Omtzicht, die bij de verkiezing­en met zijn nieuw project Nieuw Sociaal Contract twintig zetels binnenhaal­de. Omtzicht is sociaaleco­nomisch wat linkser, maar is op thema’s zoals migratie vrij rechts. Dat is ook bij Redelijk Rechts zo. Bogaert wil vooral ook het cordon sanitaire tegenover Vlaams Belang op de schop. “Het is verkeerd om op voorhand mensen uit te sluiten. Het cordon is een gigantisch cadeau voor Vlaams Belang. Door ze ook uit te sluiten van bestuur maak je radicalen net groter. Door hen mee te laten besturen, deradicali­seer je de radicalen”, stelt Bogaert. Met mensen die al een tijdje nadenken over nieuwe politieke projecten, heeft Bogaert naar eigen zeggen niet gesproken. “Ik wil met nieuwe mensen werken en heb al veel reacties gekregen. Waarom dan in zee gaan met mensen die elders uit de boot vallen?”

Nu het politieke centrum afbrokkelt en het in de Wetstraat gonst van de geruchten over herverkave­ling na de verkiezing­en, zien waarnemers het project van Bogaert ook als een poging om na 9 juni daar aansluitin­g bij te vinden. Hij zegt zeker ook te willen luisteren naar initiatiev­en die dan het levenslich­t gaan zien. “Maar ik geloof niet in politieke herverkave­ling. Er wordt al dertig jaar over gesproken, maar het gebeurt gewoon nooit. Als puntje bij paaltje komt, blijken de verschille­n toch nog altijd te groot te zijn. Ik ga er alvast niet op wachten.” CD&V wil officieel niet reageren op de demarche. Bogaert had dinsdag een gesprek met voorzitter Sammy Mahdi, maar het is niet zo dat hij en zijn partij met getrokken messen uit elkaar gaan. “In elk geval is het voor CD&V wel pijnlijk wat nu gebeurt”, zegt Bouteca. “Eigenlijk zegt Bogaert met zijn project dat CD&V geen partij meer is voor rechtse Vlamingen.”

 ?? FOTO BELGA ?? Bogaert heeft een programma en een logo, maar neemt allicht nog niet deel aan de verkiezing­en in 2024.
FOTO BELGA Bogaert heeft een programma en een logo, maar neemt allicht nog niet deel aan de verkiezing­en in 2024.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium