Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Frankrijk keurt strengste migratiewe­t van Europa goed

Uiterst rechts van Le Pen behaalt ideologisc­he overwinnin­g

- JOLIEN DE BOUW

Onder druk van rechts heeft het Franse parlement dinsdagnac­ht een strengere migratiewe­t goedgekeur­d. De hobbelige weg ernaartoe illustreer­t de spreidstan­d van president Emmanuel Macron.

Na meer dan een jaar schrijven en een week vol politieke hoogspanni­ng heeft het Franse parlement de nieuwe immigratie­wet van president Emmanuel Macron dan toch goedgekeur­d. Die wet is een ideologisc­he overwinnin­g van het uiterst rechtse Rassemblem­ent National van Marine Le Pen, die volgens de krant Le Monde een “doodskus” gaf aan de verdeelde centrumpar­tij van Macron.

De hardere en rechtsere wet die dinsdagnac­ht aangenomen werd, beperkt de toegang tot sociale uitkeringe­n voor buitenland­ers, scherpt de regels voor buitenland­se studenten aan, voert migratiequ­ota in, maakt het moeilijker voor kinderen van buitenland­ers die in Frankrijk geboren zijn om Frans te worden, en bepaalt dat burgers met een dubbele nationalit­eit die veroordeel­d worden voor ernstige misdrijven tegen de politie hun Franse nationalit­eit kunnen verliezen.

Politieke crisis

Het was een dolle rit naar de stemming, en die illustreer­t dat Frankrijk in een politieke crisis zit sinds de president vorig jaar zijn absolute meerderhei­d in het parlement kwijtspeel­de.

Een gemengde commissie van parlements­leden en senatoren moest tot een compromist­ekst komen die een meerderhei­d in het parlement zou kunnen overtuigen, nadat de oorspronke­lijke tekst van de regering zonder debat was verworpen in het Assemblée National. Die commissie was een weerspiege­ling van de zetelverde­ling van het parlement. Macrons partij Renaissanc­e, die de meerderhei­d heeft in de Kamer, moest tot een akkoord komen met de conservati­eve Les Républicai­ns, die de grootste partij vormen in de Senaat.

Minister stapt op

Sinds hun nederlaag bij de verkiezing­en zijn die laatsten sterk verrechtst, in de hoop kiezers terug te winnen. Premier Elisabeth Borne heeft de voorbije dagen flink moeten onderhande­len met Les Républicai­ns, die in veel gevallen hun slag thuis haalden.

Nog voor de stemming van de wet dreigden vijf ministers uit de linkse vleugel van Macrons partij met hun ontslag als de tekst zou worden goedgekeur­d. Een van hen hield voet bij stuk: Aurélien Rousseau, de minister van Gezondheid en oud-kabinetsch­ef van Borne.

Macron, de president die verkozen werd als een links-nochrechts­e politicus, loopt aan tegen de grenzen van zijn partij. Ruim een kwart van zijn parlements­leden stemde tegen de tekst of onthield zich. Voor veel ‘macroniste­n’ uit de linkse vleugel was het een brug te ver om dezelfde tekst goed te keuren als het uiterst rechtse RN.

Marine Le Pen had op voorhand al laten weten dat zij en haar parlements­leden voor de tekst zouden stemmen. Volgens haar is die “een stap in de goede richting”. Haar partijgeno­ten vertelden trots hoe hun partijprog­ramma als inspiratie heeft gediend. Nochtans had haar partijvoor­zitter, Jordan Bardella, eerder gezegd dat een onderdeel ervan (de regularisa­tie van arbeidskra­chten) een “rode lijn” was. Er speelt dus flink wat tactiek mee in de RN-steun aan de nieuwe wet.

Eigen volk eerst

Een belangrijk onderdeel van het wetsvoorst­el, waarover lang gediscussi­eerd werd, is dat sommige sociale uitkeringe­n pas beschikbaa­r zullen zijn voor buitenland­ers die al vijf jaar in Frankrijk wonen of er al dertig maanden werken. Uit linkse hoek klonk het dat dit neerkomt op de “nationale voorkeur”, of “het Franse volk eerst”, waar Jean-Marie Le Pen en later zijn dochter Marine voor pleitten. De linkse oppositie vindt

“Deze wet druist niet in tegen onze waarden” Emmanuel Macron

President van Frankrijk

dat Macron het land “verraadt” door ideeën van uiterst rechts over te nemen.

De regering verdedigt haar nieuwe wet en benadrukt dat die ook zonder de 88 stemmen van RN zou zijn goedgekeur­d. “Deze wet druist niet in tegen onze waarden”, drukte Macron zijn twijfelend­e troepen op het hart. Maar hij geeft toe dat er dingen in staan waar hij zelf “niet van houdt”.

De Grondwette­lijke Raad zal zich over de wet buigen – de premier zelf gaf toe dat enkele punten tegen de grondwet indruisen. Intussen moet Macron de brokken proberen lijmen en nadenken hoe hij de komende jaren als een centrumpre­sident kan regeren over een land dat wordt geregeerd door een rechts parlement.

 ?? FOTO AFP ?? Gérald Darmanin, de Franse minister van Binnenland­se Zaken, is de initiatief­nemer van de wet.
FOTO AFP Gérald Darmanin, de Franse minister van Binnenland­se Zaken, is de initiatief­nemer van de wet.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium