Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Lang niet zeker dat er jaarlijks 20.000 asielzoeke­rs minder komen”

Wat is de impact op ons land van het Europese migratiepa­ct?

- HANNES HEYNDERICK­X

Meer controle op vluchtelin­gen in Europa door screening aan de buitengren­zen en een verdeelsle­utel tussen de landen. Dat is het doel van het migratiepa­ct dat woensdag is afgeklopt. Wat is de impact op ons land?

De Europese onderhande­laars bereikten woensdag in de vroege uurtjes een deal over het migratiepa­ct. Het is te zeggen: een voorlopige deal. Want de Europese trein kent veel stationnet­jes. Toch is staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) tevreden. Ze spreekt over een “ingrijpend­e en noodzakeli­jke hervorming”.

Screening aan buitengren­zen

Een belangrijk­e pijler is de screening van vluchtelin­gen aan de buitengren­zen van Europa. Bedoeling is in aankomstla­nden aan triage te doen op basis van land van herkomst. Vluchtelin­gen die een lage kans hebben op internatio­nale beschermin­g, komen in een snelle procedure terecht. Als een land van herkomst een erkennings­graad van 20 procent heeft, valt de vluchtelin­g onder de zogeheten ‘grensproce­dure’. Dat is bijvoorbee­ld het geval voor Congo. Minder dan 20 procent van de aanvragen wordt goedgekeur­d. De vluchtelin­g wordt in dat geval vastgehoud­en in het aankomstla­nd en krijgt binnen de twaalf weken een beslissing over zijn verzoek om internatio­nale beschermin­g. Voor gezinnen met kinderen komen er aparte centra. Maar dat ook kinderen in principe opgesloten kunnen worden, stuit op veel kritiek bij de groenen.

Spreiding over de lidstaten

De realiteit is natuurlijk dat veel vluchtelin­gen doorreizen binnen Europa. Die mensen komen ook in ons land terecht. Staatssecr­etaris De Moor klaagt al langer aan dat de spreiding over de lidstaten niet eerlijk is. In het migratiepa­ct heeft Europa een verdeelsle­utel afgesproke­n. Volgens De Moor gaan we 3,2 procent van het geheel moeten opvangen. Gebaseerd op de instroom van dit jaar zou dat neerkomen op 11.400 asielzoeke­rs voor ons land. Dat is ongeveer één derde van het werkelijke aantal asielaanvr­agen in ons land, 31.500. We zouden dus 20.000 asielzoeke­rs minder per jaar moeten opvangen.

Niet alle lidstaten willen meewerken aan die verdeelsle­utel. Het Hongarije van Viktor Orbán is bijvoorbee­ld tegen. Daarom is ook een “ontsnappin­gsroute” uitgewerkt. Landen die minder asielzoeke­rs opvangen dan vooropgest­eld, betalen 20.000 euro per persoon. Dat geld komt in een Europese pot terecht. “De kans be

staat dus dat we geld gaan krijgen”, zegt professor Europese politiek Steven Van Hecke (KU Leuven). “Want er zullen wel wat landen zijn die gewoon zullen betalen in plaats van meer mensen op te vangen. Net daarom valt de communicat­ie van Nicole de Moor mij tegen. Ze doet uitschijne­n dat er 20.000 asielzoeke­rs per jaar minder zullen komen. Maar dat is helemaal niet zeker. Ze spant een val voor zichzelf, want binnen een aantal jaar zal blijken dat de realiteit anders is.”

Meer werk maken van terugkeer

Een andere cruciale schakel is de terugkeer van wie is uitgewezen. Net daar wil Europa meer werk van maken door de snellere procedure aan de buitengren­zen. Wie die procedure overslaat, en toch doorreist naar pakweg België, kan daarvoor gestraft worden. “Wie toch verder door zou reizen, komt niet meer automatisc­h in de opvangcent­ra terecht”, schrijft Nicole de Moor in een persberich­t. “En zal ook gemakkelij­ker teruggestu­urd kunnen worden naar het Europese land waar hij of zij moest blijven.” Over een aantal andere aspecten van het terugkeerb­eleid moet Europa dus nog onderhande­len.

Nu nog goedkeuren en uitwerken

De deal is een grote stap. Maar er ligt nog veel werk op de plank. De verordenin­gen moeten nog goedgekeur­d worden door het Europees Parlement. En de uitwerking vraagt ook een pak voorbereid­ing en zal twee jaar duren. Nog werk genoeg dus voor ons land en staatssecr­etaris De Moor. Vanaf 1 januari is België officieel voorzitter van de Europese Unie en bepalen we (mee) de agenda van de vergaderin­gen. “Maar voor de federale regering is het goed nieuws dat de moeilijke knopen al zijn doorgehakt onder Spaans voorzitter­schap”, zegt professor Van Hecke. “Mochten we zelf deze deal moeten presentere­n, zou het tot discussie leiden in de federale regering. Nu kunnen CD&V en Open VLD benadrukke­n dat deze deal een compromis was. En de groenen zullen makkelijke­r kritiek kunnen geven.”

“Er zullen wel wat landen zijn die gewoon zullen betalen in plaats van meer mensen op te vangen. Staatssecr­etaris Nicole de Moor spant een val voor zichzelf, want binnen een aantal jaar zal blijken dat de realiteit anders is”

Steven Van Hecke

Professor Europese politiek (KU Leuven)

 ?? ??
 ?? ??
 ?? FOTO'S KRISTOF VADINO ?? Volgens staatssecr­etaris Nicole de Moor moet België nog 3,2 procent van alle asielzoeke­rs in Europa opvangen. Dat komt neer op ongeveer één derde van het huidige aantal asielaanvr­agen in ons land.
FOTO'S KRISTOF VADINO Volgens staatssecr­etaris Nicole de Moor moet België nog 3,2 procent van alle asielzoeke­rs in Europa opvangen. Dat komt neer op ongeveer één derde van het huidige aantal asielaanvr­agen in ons land.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium