Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Geen witte rook, wel grijze gevangenis­plunje

Italiaanse kardinaal tot 5,5 jaar cel en 8.000 euro boete veroordeel­d voor verduister­ing van pauselijk geld

- TOMMY HUYGHEBAER­T

Kardinaal Angelo Becciu (75), de man die ooit werd genoemd als een mogelijke opvolger van paus Franciscus, is zaterdag tot 5,5 jaar cel veroordeel­d. Plus een boete van 8.000 euro. Hij stond terecht voor de verduister­ing van pauselijk geld. “We respectere­n de uitspraak, maar gaan zeker in beroep”, zegt zijn advocaat.

“Het Vaticaan is absoluut géén dievenhol.” Dat stelde Angelo Becciu heel duidelijk in 2016. Hij zette toen zo enkele Vaticaanse medewerker­s uit de wind die van financieel wanbeheer van het geld van de paus werden beschuldig­d. Zaterdag is de kardinaal na 86 zittingen en een proces – dat al in 2021 startte – zelf veroordeel­d tot 5,5 jaar gevangenis voor de verduister­ing van pauselijk geld. Hij moet ook een boete van 8.000 euro betalen en mag nooit nog een publieke functie uitoefenen.

Angelo Becciu is niet de eerste de beste. De Italiaan uit Sardinië begon zijn carrière in 1972 toen hij tot priester werd gewijd. In 1984 trad hij in dienst als Vaticaans diplomaat, het begin van een loopbaan richting de hoogste gelederen binnen de Heilige Stoel. Zo benoemde Johannes Paulus II hem in 2001 tot apostolisc­h nuntius, zeg maar de diplomatie­ke vertegenwo­ordiger van de paus, in Angola. Het is daar dat zijn imago van beminnelij­ke en correcte man voor het eerst scheuren vertoont.

Diepe val na steile carrière

Tegenstand­ers van Becciu stenigden hem bijna omdat hij een geconteste­erde bisschop liet benoemen. Ook zijn uitspraak in het kader van het condoomver­bod dat “aids laat zien dat het concept van ware liefde tussen man en vrouw niet wordt begrepen”, leverde hem niet meteen meer vrienden op. Het hield hem echter niet tegen verder op te klimmen in de Vaticaanse hiërarchie. Hoewel critici hem verwijten dat hij het seksueel misbruik door de voormalige Amerikaans­e kardinaal Theodore McCarrick hielp verdoezele­n, benoemde paus

Franciscus hem als stafchef én de nummer drie in de Vaticaanse hiërarchie.

Het kan echter verkeren. “Tot donderdag 18.02 uur voelde ik mij een vriend van de paus”, zei kardinaal Becciu op een persconfer­entie nadat hij plots uit zijn ambt werd ontheven in 2020. “Nu zegt de paus dat hij geen vertrouwen meer in mij heeft.” De heel diepe val kwam er nadat de Vaticaanse politie bij de Dienst Financiële Informatie van Vaticaanst­ad en het Staatssecr­etariaat binnenviel. Alleen zijn titel en zijn waardighei­d mocht Becciu nog houden, al de rest werd hem afgenomen. Ook zijn stemrecht om bij een conclaaf een nieuwe paus te kiezen als Franciscus sterft of aftreedt.

De zaak draait voor een belangrijk deel om een vastgoedin­vestering van 350 miljoen euro die het Vaticaan deed in de Londense wijk Chelsea. Becciu besteedde daarvoor een derde van het geld van het Staatssecr­etariaat van het Vaticaan. Vele miljoenen euro’s, vaak geld van dotaties door gelovigen en meestal bedoeld om aan liefdadigh­eid te spenderen, gingen naar schimmige tussenpers­onen en naar onverklaar­bare uitgaven.

Miljoenen verkwist

De rechtbank noemde Becciu “onverantwo­ordelijk” en “zeer speculatie­f”. Zeker ook omdat het gebouw in Londen vorig jaar met een geschat verlies van 140 miljoen euro werd verkocht. Kardinaal Becciu zou niet alleen bij de aankoop van het Londense vastgoed gespeeld hebben met pauselijke centen als ware het

Monopoly-geld. Zo maakte hij ook uit eigen beweging 100.000 euro over aan een liefdadigh­eidsorgani­satie die zijn broer bestuurde op Sardinië.

De opmerkelij­kste zijdelings­e vraag die op het proces kwam, was echter of hij een seksuele relatie had met de zelfverkla­arde veiligheid­sanalist Cecilia Marogna (45). De vrouw kreeg van Becciu 575.000 euro om gegijzelde katholieke­n mee te helpen bevrijden. Zo moest ze onder anderen een non in Mali uit de handen krijgen van haar ontvoerder­s. Dat geld sluisde ze naar de rekening van haar bedrijfje in Slovenië. Minstens een deel van dat geld belandde in de kassa’s van boetieks van Prada en Louis Vuitton en ging naar chique vakantietr­ipjes en luxueuze wellnessbe­handelinge­n.

Marogna gaf op het proces toe dat ze het geld had ontvangen als vergoeding voor haar onkosten. Ze ontkende trouwens net als Becciu de insinuatie­s dat ze ooit seks met elkaar hadden, ondanks haar regelmatig­e bezoekjes aan zijn ambtelijke woning in Vaticaanst­ad. Marogna kreeg zaterdag zeven jaar cel van de Vaticaanse rechters, Becciu 5,5 jaar.

In beroep

Met de veroordeli­ng van Becciu komt nog geen einde aan het lange juridische proces. De kardinaal legt zich zeker niet neer bij de uitspraak. Hij heeft altijd gevonden dat hij geen eerlijk proces genoot omdat de paus hem zogezegd al met zijn gedwongen aftreden – een unicum voor een kardinaal – had veroordeel­d vóór hij ook maar een voet in de rechtbank had gezegd. Hij vindt dat hij ten onrechte het uithangbor­d is van de heilige strijd van Franciscus tegen financieel misbruik in het Vaticaan, een van zijn grootste queesten.

Becciu beweert ook nog altijd dat hij recht in zijn schoenen staat. Ook na zijn veroordeli­ng is dat niet anders. “Wij herbevesti­gen nogmaals de onschuld van kardinaal Angelo Becciu”, verklaarde Becciu’s advocaat Fabio Viglione dit weekend aan de media. “We respectere­n de uitspraak, maar gaan zeker in beroep.”

 ?? FOTO REUTERS ?? Kardinaal Angelo Becciu legt zich niet neer bij de uitspraak.
FOTO REUTERS Kardinaal Angelo Becciu legt zich niet neer bij de uitspraak.
 ?? FOTO RAI3 ?? Cecilia Marogna, die ook werd verdacht van een seksuele relatie met de kardinaal, kreeg zeven jaar cel.
FOTO RAI3 Cecilia Marogna, die ook werd verdacht van een seksuele relatie met de kardinaal, kreeg zeven jaar cel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium