Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Dat had Russisch president Poetin niet zien aankomen

- (agg)

Met een onverwacht bliksembes­luit opende de EU het toetreding­sproces van Oekraïne. Daarmee lijkt een herstel van de relaties tussen Moskou en Brussel voor jaren uitgeslote­n. “Zonder de EU kan zelfs de VS Oekraïne niet overeind houden.”

Juist op het moment dat Vladimir Poetin nogmaals uit de doeken deed waarom Oekraïne bij Rusland hoort, keurde de EU het toetreding­sproces van Oekraïne goed. Qua geopolitie­k signaal kan het tellen. Op zijn persconfer­entie herhaalde Poetin dat hij de totale capitulati­e van Oekraïne beoogt, maar Europa maakte tegelijk duidelijk dat het dat niet zal toestaan. Brussel toont zich bereid tot een jarenlange diplomatie­ke slijtagesl­ag.

Het kon moeilijk anders, zegt defensie-expert Sven Biscop (Egmont-instituut). Tot aan de Russische

invasie in februari 2022 hoopte Europa van Oekraïne een neutrale bufferzone te maken. “De oorlog maakte dat onmogelijk. Alleen als volwaardig lid van de EU kan Oekraïne overleven als soeverein land. Het alternatie­f is een Russische marionette­nstaat worden zoals Wit-rusland.”

Het akkoord valt slecht in Rusland. De grootste krant noemde het een ‘fatale beslissing’. Poetin rekende er juist op dat de buitenland­se steun aan Kyiv zou gaan stoppen. Biscop vindt dat Europa de enig juiste keuze maakte. “Je geeft het signaal aan Poetin dat tijdrekken geen zin heeft. Moskou begon te twijfelen aan de buitenland­se steun, maar Europa zal Oekraïne niet laten vallen.”

Vijf tot tien jaar

Door het akkoord kan de Europese Commissie nog deze maand beginnen met de voorbereid­ingen voor de onderhande­lingen. Een team van Europese ambtenaren zal naar Kyiv afreizen om na te gaan welke wetten Oekraïne moet aanpassen. In maart zal de Commissie rapportere­n. Bij een positief oordeel kunnen de onderhande­lingen echt van start gaan.

Oekraïne is een zeer gemotiveer­de kandidaat, maar het land heeft nog een lange weg af te leggen. Het hele proces kan gemakkelij­k vijf tot tien jaar in beslag nemen. Hongaars leider Victor Orbán wrijft zich in de handen. Dat hij zich donderdag buitenspel liet zetten, leek hem vrijdag niet meer te deren. “Er komen nog zo’n 75 gelegenhed­en waarop de Hongaarse regering dit proces kan doen stoppen.” Vrijdag slaagde hij er wel in om de discussie rond financiële steun aan Oekraïne te doen verschuive­n naar januari.

Orbán heeft gelijk, vertelt politicolo­og Hendrik Vos (Ugent). “De toetreding­sonderhand­elingen zijn geen echte onderhande­lingen. Oekraïne begint aan een aanpassing­sproces waarin Europa dicteert wat moet gebeuren. Honderddui­zenden pagina’s aan Europese wetten, van klimaat tot veilig speelgoed, moeten door Oekraïne overgenome­n worden. Bij ieder hoofdstuk – landbouw, milieu, energie – dat geopend of afgesloten wordt, kan een lidstaat het proces blokkeren.” Toch verwacht Vos dat de Oekraiense aanpassing­sdrang en niet Hongarije het tempo zal bepalen. Een land dat meewerkt, kan Brussel moeilijk de deur wijzen. Europa heeft ook ervaring met uitbreidin­g. Spanje was destijds niet tuk op nieuwe lidstaten in Oost-europa, maar kon mede met snoepjes van Brussel overtuigd worden.

Cyprus

Hoewel de frontlijn nauwelijks beweegt, wordt er nog zwaar strijd geleverd. Een einde is niet voor morgen. Rusland draait op een oorlogseco­nomie en Oekraïne hoopt in 2025 onze F-16’s te mogen ontvangen. “Maar zolang de oorlog woedt, kan het land niet toetreden tot de EU. Europa heeft een collectiev­e veiligheid­sgarantie. Het zou alle lidstaten in de oorlog trekken en dat willen we niet”, beweert Biscop.

Het toetreding­sproces is een lange en bochtige weg. Niemand kan inschatten hoe de wereld er over vijf tot tien jaar uitziet. “De kans is klein dat Orbán dan nog aan de macht is”, verklaart Vos. Over Poetin (71) is zo’n voorspelli­ng eerder gewaagd. “Een land in openlijke oorlog zal de EU er nooit bijnemen”, beaamt Vos. Maar dat ontneemt Oekraïne niet alle perspectie­f. “Cyprus is lid, terwijl het noordelijk­e deel decennia geleden afgescheur­d is. Daar gelden de Europese wetten niet.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium