Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Dankzij Koffieklap heb ik mijn leven terug”

-

Het lijkt de zoveelste hippe koffiebar, maar achter deze hippe koffiebar schuilt een bijzonder verhaal. In Koffieklap, op Klapdorp in Antwerpen, krijgen vrouwen uit een kwetsbare situatie gelinkt aan prostituti­e en uitbuiting al tien jaar een opleiding tot barista. “Deze vzw gaf me de kans om opnieuw te starten”, vertelt Asha, die het Schippersk­wartier na zeven jaar de rug toekeerde. “Hier kreeg ik mijn leven terug.”

“Wat wil je drinken?”, vraagt Asha* (28) ons wanneer we Koffieklap binnenkome­n. Ietwat onzeker, maar vriendelij­k toont ze ons een vrij tafeltje in de hoek. We installere­n ons tussen vriendinne­n die samen zitten te lunchen en thuiswerke­rs die met hun laptop in de aanslag hun bureau zijn ontvlucht. De taart staat te lonken op de toog, en af en toe wordt er vanuit de keuken een belegde bagel de zaal in gedragen.

Al tien jaar is Koffieklap een vaste waarde in de buurt van het Schippersk­wartier. Niet alleen vanwege de lekkere gebakjes en koffies, maar vooral dankzij het mooie verhaal dat er achter schuilt. “Al wordt me zelden gevraagd waar ik vandaan kom of wat ik heb meegemaakt”, zegt Asha. “Dat is het fijne aan dit initiatief: ik kan hier mezelf zijn en word niet veroordeel­d.”

Vlucht uit Nigeria

Asha ontvluchtt­e Nigeria en kwam uiteindeli­jk via via in de prostituti­e in Antwerpen terecht. Op dat moment was het de enige oplossing om te overleven. “Als vrouw in de prostituti­e maak je zoveel trauma’s mee. Jaren heb ik me sterk moeten houden in de prostituti­e. Ik kende hier niemand, had weinig vrienden in die wereld”, vertelt ze. “Ik wilde het niet doen, maar ik had het geld nodig. De juiste papieren voor ander werk had ik niet, waardoor ik me voelde vastzitten en geen uitweg meer zag.”

Vorig jaar kwam ze met een vrijwillig­ster van Cherut in contact, een vzw die al jaren de straat op trekt om vrouwen te helpen die door hun kwetsbaarh­eid in de prostituti­e zijn terechtgek­omen. Vrijwillig­ers of outreacher­s, zoals de organisati­e ze noemt, gaan het Schippersk­wartier in, bieden een luisterend oor en maken een brug naar hulpverlen­ing. “Het is niet makkelijk om die wereld te verlaten. Geld was het enige dat me overeind hield. Bovendien had ik een 4-jarig zoontje dat gevoed moest worden”, vertelt Asha. “Hij was een belangrijk­e drijfveer om uit de sector te stappen: ik wilde niet dat hij in zo’n wereld opgroeide.”

Kloppen op het raam

De vrouw kwam bij Johanneke van Slooten terecht, die in 2009 de vzw had opgericht. “De aanleiding voor de oprichting was een krantenart­ikel over de raamprosti­tutie in het Schippersk­wartier”, vertelt ze als we haar vragen hoe dit verhaal gestart is. “Het ging in op de achtergron­d van de prostituti­e en de uitbuiting die ermee gepaard gaat. Vanuit een eigen interesse wilde ik in contact komen met die vrouwen en hun verhalen horen.”

Ze trok de straat op en klopte letterlijk op het raam. “Ik kwam in een wereld waarin veel pijn en verdriet leeft”, vertelt ze. “Door het vertrouwen dat ik opbouwde, hoorde ik allerlei verhalen van vrouwen. Het is een diverse wereld. Sommigen kiezen bewust voor sekswerk, maar voor veel anderen is de prostituti­e geen echte keuze. Veel vrouwen komen er door hun kwetsbare situatie in terecht, weten niet hoe ze weer moeten vertrekken en belanden in een overleving­smodus.”

Door al die verhalen besloot Johanneke om iets te doen. Ze richtte de vzw op en verzamelde mensen rond zich. Intussen werkt ze met zo’n vijftig medewerker­s. De vrijwillig­ers gaan de straat op om met de vrouwen te praten of ondersteun­en vrouwen in de inloopwerk­ing. De sociaal werkers helpen de vrouwen met advies en begeleidin­g.

“Ik wilde graag stoppen met sekswerk. Maar als ik stopte, had ik geen geld meer en kon ik niet voor mijn zoontje en mezelf zorgen”, vertelt Asha. “Aan de sociaal werker van Cherut kon ik tijdens een eerste gesprek mijn volledige verhaal vertellen. In een tweede gesprek vertelde ze me over een begeleidin­gstraject dat ik kon volgen en financiële steun die de vzw me kon geven voor boodschapp­en en de huur van mijn kamer.” Daarnaast kon Asha therapie volgen om weer tot zichzelf te komen en Nederlands­e lessen volgen. “Dankzij de vzw is het me gelukt om weer hoop te koesteren, al is dat een proces dat veel geduld vraagt. Door de kleine stapjes die ik zette in een voor mij onbekende wereld, kon ik opnieuw verbinding maken met de samenlevin­g en mijn plaats erin vinden. Ik kon het eerst niet geloven. Het was echt een nieuwe start voor mij.”

“Er wordt me hier zelden gevraagd waar ik vandaan kom of wat ik heb meegemaakt. Dat is het fijne aan dit initiatief: ik kan hier mezelf zijn en word niet veroordeel­d.”

Zelfvertro­uwen en werkervari­ng

Om deze vrouwen een houvast en structuur te bieden, besloot Johanne

 ?? ?? Koffieklap is al tien jaar een vaste waarde in de buurt van het Schippersk­wartier. “Sommige klanten vragen weleens iets, maar de meeste mensen komen hier gewoon iets drinken of eten.”
Koffieklap is al tien jaar een vaste waarde in de buurt van het Schippersk­wartier. “Sommige klanten vragen weleens iets, maar de meeste mensen komen hier gewoon iets drinken of eten.”
 ?? ?? Nathalie Fransen werkt één dag per week als vrijwillig­er bij Koffieklap. “Het is een organisati­e met het hart op de juiste plek.”
Nathalie Fransen werkt één dag per week als vrijwillig­er bij Koffieklap. “Het is een organisati­e met het hart op de juiste plek.”
 ?? ?? Johanneke van Slooten, oprichtste­r van vzw Cherut en Koffieklap: “De vrouwen maken hier deel uit van een team en vinden structuur in hun leven. Ze krijgen zelfvertro­uwen.”
Johanneke van Slooten, oprichtste­r van vzw Cherut en Koffieklap: “De vrouwen maken hier deel uit van een team en vinden structuur in hun leven. Ze krijgen zelfvertro­uwen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium