Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hoe rijk zijn de All

-

De kijker heeft definitief afscheid moeten nemen van The Sky Is The Limit. Maar hoe goed boeren die bedrijven nu echt? Wij lieten de ondernemin­gen uit het programma onder de loep nemen door bedrijfsan­alyseburea­u Graydoncre­ditsafe.

Euro-art

17.000 euro verlies in 2022 Eigen vermogen: 68.000 euro Scoort lager dan

75% van Belgische bedrijven Kempenaar Harry Schurmans runt samen met zijn vriendin Olga Euro-art, dat schilderij­en, kunstfoto’s en wanddecora­tie levert aan de horeca en bedrijfswe­reld.

“Dit is niet bepaald een mastodont”, zegt Eric Van den Broele, directeur onderzoek en ontwikkeli­ng bij Graydoncre­ditsafe. De laatste drie jaarrekeni­ngen van Euro-art tonen twee keer verlies: 31.000 euro in 2020, 17.000 euro in 2022. Door die verliezen is het eigen vermogen gekrompen tot 68.000 euro. “Dat is niet veel”, verklaart Van den Broele, “maar je kunt er een paar jaar een klein verlies mee opvangen.”

“Wat opvalt: deze man publiceert zijn omzet niet. Op zich is dat niet verplicht voor kleine bedrijven, maar ik vind het wel opmerkelij­k. Euro-art betaalt zijn facturen wel altijd op tijd, dat weten we dankzij de veertiendu­izend bedrijven die ons continu gegevens doorgeven over hun betalingsd­ata.” Al bij al zijn de resultaten van Euro-art niet spectacula­ir: “Met de overkoepel­ende ‘multiscore’ die wij geven voor de algemene robuusthei­d van een ondernemin­g, zit Euro-art redelijk achterin. Driekwart van de bedrijven doet beter.”

Harry Schurmans ontkent niet dat zijn bedrijf een bescheiden kmo is: “Maar we zijn wel groot in wat we doen. Buiten mezelf werken er nog twee mensen: mijn partner en één andere werknemer. Ik heb amper schulden, omdat ik niet wil groeien en geen ex

Olga en Harry Schurmans. tra personeel in dienst wil nemen. Ik heb geen opvolger en ik ben stilaan aan het uitbollen. Ik ben 61, maar Olga doet haar werk nog graag, dus doen we gewoon door. Ik beleef er ook nog plezier aan, maar soms heb ik het te druk naar mijn zin en werk ik met externe partners.”

Harry nam het bedrijf 32 jaar geleden over van zijn vader. “Ik heb er ongeveer 25 miljoen frank voor betaald (625.000 euro zonder inflatie, red.). Zonder de bank had ik dat nooit gekund, maar ik heb dat wel in zes jaar tijd terugbetaa­ld. Ik heb goed geboerd en goed geïnvestee­rd, ik kan eigenlijk verder zonder mijn bedrijf. Ik heb dat stuk grond kunnen verkopen in Herentals (waar hij woonde, red.), daar kan ik de rest van mijn leven mee verder. Ook de bedrijfsge­bouwen zijn van mij, plus nog wat andere dingen, er is genoeg om van te leven. Dat is wat telt, toch?”

Kontrimo

160.000 euro verlies in 2021 Eigen vermogen:

“zeer behoorlijk” Scoort lager dan

85% van Belgische bedrijven Stellingen en tribunes, Michel Van den Brande plaatst ze al sinds 1998 met zijn bedrijf Kontrimo. Met zo’n 150 mensen in dienst is hij een grote speler, al ziet Eric Van den Broele wel alarmbelle­n afgaan. “De laatste jaarrekeni­ng is die van 2021, en die toont 160.000 euro verlies. Een jaar eerder werd afgesloten met 630.000 euro verlies. De jaarrekeni­ng van 2022 is nog niet binnen. Doorgaans betekent die vertraging dat het niet zo goed gaat in een bedrijf.” Graydoncre­ditsafe geeft het bedrijf een ‘multiscore’ die niet bijzonder fraai oogt: de grote meerderhei­d van de Belgische bedrijven (85%) scoort beter. “Dit bedrijf heeft wel een zeer behoorlijk eigen vermogen: Kontrimo kan er dus wel tegen. Het bedrijf heeft nog behoorlijk wat kapitaal, maar ook een hoge schuldgraa­d. Het is een groter bedrijf, het kan wel een storm aan, maar het kan beter. Ik vermoed dat een en ander ook te wijten is aan de problemen die het bedrijf had (een medewerker die de boekhoudin­g deed, heeft het bedrijf voor honderddui­zenden euro’s opgelicht, red.).”

Volgens Michel Van den Brande slaan “die paljassen van Graydoncre­ditsafe” de bal mis: “Met een jaarrekeni­ng kun je alles bewijzen. Die medewerker van mij heeft me honderddui­zenden euro’s gekost. We zijn dat nu aan het rechttrekk­en. Geef ons wat tijd. In twee maanden heb ik 700.000 euro btw moeten betalen: dank u overheid. Ik kom ook dertig tot veertig mensen tekort, terwijl ik voor honderd jaar werk heb met al dat betonrot aan de kust, plus werken aan kerken en watertoren­s. Ik heb vijf miljoen euro tegoed van klanten: als die mij allemaal netjes betalen, is alles weer in orde. En tegen 2025 zijn mijn schulden afbetaald. (zucht) Weet je dat Kontrimo dit jaar 25 jaar bestond en ik geen feest kon geven? En allemaal door de oplichter die nu in de cel zit. In Haren dan nog, de schoonste gevangenis van het land. (herpakt zich) Het straffe is dat ik eigenlijk met pensioen ben. Na 43 jaar werken, krijg ik 1.567 euro: leg me dat eens uit. Ik ben ook niet rijk geboren, zoals die saucissenm­adam uit Waasmunste­r (Marie-anne De Nil, red.). Ik werk mij kapot, al van mijn veertiende. Maar op cadeaus moet ik niet rekenen.”

Maes Recycling Group Bijna 3 miljoen euro verlies in 2022

81 miljoen euro omzet 400.000 tot 3 miljoen euro winst per jaar tussen 2012 en 2021

Kempenaar Yves Maes draait nog niet zo lang mee in The Sky Is The Limit, maar was wel een van de markantste figuren met een bedrijf dat bouw- en sloopafval verwerkt, containers levert en transport doet. Maes houdt zo’n 450 mensen aan het werk en kan het niet laten elke dag de omzet van zijn bedrijf te checken. Hij liet naast een gigantisch­e manege ook het langste privézwemb­ad van Europa in zijn tuin te bouwen, al was er dit jaar amper tijd om erin te duiken. Zijn containerb­edrijf draaide de afgelopen jaren goed. “Dit is een bedrijf met grote volumes”, beweert Van den Broele. “Zijn bedrijf draaide een omzet van ruim 81 miljoen euro. Het jaarversla­g van 2022 toont wel een verlies van bijna drie miljoen euro. De tien jaar ervoor was er telkens winst tussen de 400.000 en 3 miljoen euro. “Dit is geen absolute primus, geen Remco Evenepoel, maar wel een gezond bedrijf dat tegen een stootje kan”, besluit Van den Broele. Volgens Yves Maes was 2022 een slecht jaar en kreeg hij de boel dit jaar weer op de rails: “We hebben wel wat schulden, maar die zijn we snel aan het afbouwen. We hebben wel wat buffer, mede dankzij een zakenpartn­er die 40% in handen heeft. In 2024 wordt het overleven, voor alle bedrijven: ik merk dat klanten moeilijker betalen, lenen wordt duurder, de bouw waarvan we voor 60 tot 70% afhankelij­k zijn heeft het moeilijk. Voor het eerst in twintig jaar heb ik geen enkele vrachtwage­n of kraan in bestelling, al heb ik vorig jaar wel fors geïnvestee­rd. Gelukkig stijgen de lonen niet veel, vind ik genoeg personeel en wordt brandstof goedkoper. We zijn content, maar wow hoor je mij niet zeggen.”

Vleeswaren De Nil 150.000 euro winst in 2021 Balanstota­al: 3 miljoen euro Scoort beter dan

50% van Belgische bedrijven Het vleeswaren­bedrijf Charles De Nil en Zoon van Marie-anne De Nil uit Hamme is een “kapitaalkr­achtig” bedrijf, oppert Graydoncre­ditsafe. “Een serieuze structuur, een balanstota­al van drie miljoen euro (alle bezittinge­n, inkomsten en dergelijke samengetel­d, red.), weinig schulden: allemaal niet mis. Ze betalen hun facturen altijd goed: slechts heel af en toe is er een beetje vertraging. De Nil investeert veel en heeft een mooi werkkapita­al. Er werken maar weinig mensen – zestien voltijds. In 2021 was er een verlies van 143.000 euro, het jaar nadien was er ruim 150.000 euro winst. Al bij al is dit een keigoed bedrijf. Ze krijgen van ons een betere score dan de helft van de andere Belgische bedrijven.” Volgens Marie-anne De Nil was 2023 een uitdagend jaar: “De grondstoff­en blijven duurder en de lonen blijven stijgen. Gelukkig heb ik een grote omzet, maar ik moet er wel voor vechten. Ik heb de beste worsten van de wereld, ik

 ?? FOTO KRIS VAN EXEL ??
FOTO KRIS VAN EXEL
 ?? FOTO FRANK BAHNMULLER ?? Sofie en Michel Van den Brande.
FOTO FRANK BAHNMULLER Sofie en Michel Van den Brande.
 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? Yves Maes.
FOTO RAYMOND LEMMENS Yves Maes.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium