Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Stukje Pompeï in Limburgs huis

Italiaans souvenir blijkt erg waardevoll­e steen te zijn

- LYNN HOOGEVEEN CHRIS BOSSELOO

Bart Demarsin, archeoloog van het Gallo-Romeins Museum, wist niet wat hij zag toen hem gevraagd werd een stukje marmer in een huis in Herzele te beoordelen. Het bleek een authentiek stuk uit Pompeï te zijn, 2.000 jaar oud. “Dit maak je maar één keer in je leven mee.”

De familie in Herzele kocht de marmeren steen ooit als souvenir van een straatverk­oper, tijdens een bezoek aan Pompeï. “Mijn vader woont intussen alleen in het huis in Herzele, en dat is te groot geworden voor hem. Daarom besloten we de woning te verkopen”, vertelt Geert De Temmerman. Inclusief stukje marmer in de hal. Dat haalden ze uit Pompeï, wereldbero­emd voor de archeologi­sche site van een oude Romeinse stad die in het jaar 79 bedolven werd onder een dikke laag lava en as na een uitbarstin­g van de Vesuvius.

“Toen we in Pompeï waren, werden we benaderd door een man die ons een souvenir wou verkopen”, aldus Geert. “Hij bleef altijd weer hetzelfde woord herhalen: money, money, money. Uiteindeli­jk ging mijn vader in op het voorstel en kreeg hij de marmeren steen mee in een gewone plastic zak. We namen die mee naar huis en metselden hem in een muur in de inkomhal, omdat hij daar wel mooi leek te passen.”

Bart Demarsin

Archeoloog Gallo-Romeins Museum

Tot de familie dus “uit nieuwsgier­igheid” naar het Gallo-Romeins Museum in Tongeren belde om de waarde ervan te laten inschatten.

Bart Demarsin, archeoloog en afdelingsh­oofd tentoonste­llingen, ging met een collega ter plaatse. “Dit maak je maar één keer in je leven mee”, zegt Demarsin. “Plots sta je oog in oog met een stuk van groot historisch belang, dat bijna een halve eeuw verdwenen was. Dan gaat je hart toch wel even harder kloppen. Dit gaat me ook geen tweede keer meer overkomen, dit verhaal.”

Terug naar Pompeï

is een uitzonderl­ijk

De steen werd ooit gestolen uit een huis op de archeologi­sche site van Pompeï, en leek van de aardbol verdwenen. Op het historisch­e object staan gebouwen die door een aardbeving in 62 na Christus zijn ingestort. In het museum in Pompeï hebben ze nog een gelijkaard­ige steen. “We hadden dus redelijk snel een idee vanwaar het stuk marmer kwam”, zegt de archeoloog. “Vervolgens zijn we er via een gespeciali­seerd Amerikaans vaktijdsch­rift achter gekomen dat het stuk midden jaren zeventig is gestolen.” Demarsin heeft zijn collega’s in Italië al verwittigd. Wellicht zullen ze binnenkort naar ons land komen om het stuk te bekijken.

Intussen is ook het gerecht op de hoogte gebracht. Het parket van Limburg is een onderzoek gestart en heeft een bewarend beslag gelegd op het object. Het onderzoek loopt nog, maar het stuk zal terugkeren naar Pompeï. Hoe de marmeren steen het best uit de traphal wordt verwijderd, is wel nog voer voor discussie. “Sowieso heel voorzichti­g, er mag niks mislopen”, zegt Demarsin. “Maar het stuk hoort thuis waar het ooit weggehaald werd, en dat is in Pompeï.”

“Plots sta je oog in oog met een stuk van groot historisch belang. Dit gaat me geen tweede keer meer overkomen.”

 ?? FOTO CHRIS BOSSELOO ?? Geert De Temmerman bij het historisch­e stuk marmer, dat werd ingemetsel­d in de muur van de inkomhal van het huis van zijn vader.
FOTO CHRIS BOSSELOO Geert De Temmerman bij het historisch­e stuk marmer, dat werd ingemetsel­d in de muur van de inkomhal van het huis van zijn vader.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium