De Standaard

Een illusie van waakzaamhe­id

De hele Europese Unie worstelt met asiel en migratie, schrijft Marc Reynebeau. Maar met perceptie en politieke schijn los je zo’n ernstige kwestie niet op.

- Marc Reynebeau © Marc Reynebeau is journalist, verbonden aan De Standaard. Zijn column verschijnt elke woensdag.

Er komt maar geen schot in de federale regeringsv­orming. En het lijkt er steeds sterker op dat dat ook de bedoeling is. Formateur Bart De Wever (N-VA) komt er zelfs zijn stad niet meer voor uit. Over het recentste overleg, vorige vrijdag, in Antwerpen dus, viel alleen te vernemen dat, voor zover op een foto waar te nemen viel, de formateur en Vooruit-voorzitter Conner Rousseau een tochtje per helikopter hebben gemaakt. Van helikopter­s is bekend dat ze veel herrie maken en onderhande­len erin dus niet vanzelfspr­ekend is. Maar het ging er over de haven, waar, aldus Rousseau, die voorin mocht zitten, “economie en klimaat elkaar vinden.” Per helikopter?

Dat het met de federale begroting nog verder de verkeerde kant uitgaat en de gouverneur van de Nationale Bank daar niet gerust op is, lijkt geen zichtbaar gevoel van urgentie op te roepen, al klonk het voor de verkiezing­en nog voortduren­d dat het land aan de rand van de afgrond stond. Het enige wat de promessi sposi van de Arizona-coalitie van elkaar willen verduren, is wat ze zelf zien als onderling getreiter: louter voor de show wetsvoorst­ellen indienen over thema’s waarop ze zich als partij willen profileren met het oog op de aanstaande lokale verkiezing­en.

De N-VA bracht er zo al eentje, uiteraard over een strenger asielbelei­d. Toen staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) om een reactie werd gevraagd, kon ze alleen antwoorden dat dit voorstel op de federale formatieta­fel lag en ze daarover, zo lang de onderhande­lingen niet waren afgerond, niets kon zeggen. Dat getreiter is dus niet alleen bedoeld om opportunis­tische perceptie te creëren, het kan zelfs niet dienen als stof voor een publiek debat.

Lahbib aan de bak

Nochtans zijn asiel en, breder, de culturele diversitei­t in goede banen leiden, ernstige kwesties die een brede reflectie en politieke aandacht verdienen. Het zou zelfs snel in het mandje kunnen belanden van de nieuwe Belgische Eurocommis­saris Hadja Lahbib (MR), toch als het Europees Parlement haar straks definitief de portefeuil­le van onder meer crisisbehe­er toevertrou­wt. In meerdere EU-landen bestaan grote zorgen en politieke spanningen rond asiel en migratie. Dat beleidster­rein behoort voortaan wel tot de bevoegdhei­d van de Oostenrijk­se commissari­s voor Binnenland­se Zaken Magnus Brunner, maar als er een heuse crisis van komt, moet Lahbib vast ook aan de bak.

De nieuwe Nederlands­e regering meent dat het al zo ver is en neemt zich voor om een officiële asielcrisi­s uit te roepen. Dan kan ze, buiten het parlement om, snel ingrijpend­e maatregele­n nemen, ook buiten bestaande wetten en internatio­nale afspraken om, vergelijkb­aar met wat gebeurde tijdens de coronapand­emie. Maar de regering kan niet goed uitleggen wat precies de urgentie is die zo’n officiële crisis kan verantwoor­den. Tijdens de coronacris­is was dat eenvoudig: het volstond om de drukte in de afdelingen intensive care van de ziekenhuiz­en te meten.

De Duitse regering deed al een onorthodox­e ingreep door, ‘Schengen’ of niet, maandag grenscontr­oles te beginnen, wat het land overigens al deed aan zijn oost- en zuidgrenze­n. Het wil daarmee terrorisme en illegale immigratie buitenhoud­en – bij de buren dus. De directe aanleiding daarvoor was de recente terreuraan­slag in Solingen. Of grenscontr­oles die aanslag hadden kunnen voorkomen, is helaas niet zeker. Maar het is vooral geen toeval dat die nieuwe maatregel er kwam als gevolg van de groeiende electorale aanhang van de radicaal-rechtse partij AfD. Dat de grenscontr­oles daarmee een symbolisch karakter krijgen, bedoeld om een perceptie van waakzaamhe­id te wekken, valt moeilijk te ontkennen.

Vermeend draagvlak

Dat democratis­che politici opteren voor opportunis­tische perceptie, getuigt van een gebrek aan leiderscha­p

Dan lijkt de Nederlands­e regering het grondiger te willen aanpakken, met die officiële crisismodu­s. Maar haar argument ervoor is wankel en juridisch riskant. Dat argument luidt, aldus premier Dick Schoof: “Mensen ervaren een asielcrisi­s.” Al is ‘asiel’ stilaan een containerb­egrip geworden, dat in Nederland een breed amalgaam omvat, met daarin, behalve asielzoeke­rs, ook al dan niet legale migranten, internatio­nale studenten of buitenland­se werknemers die de slachthuiz­en, de tuinbouw, de postorderf­irma’s en de hoogtechno­logische laboratori­a mee overeind houden.

Met als bottomline dat het drukke Nederland almaar diverser lijkt te worden. Maar zo’n aanvoelen is zoals de regering het verwoordt, slechts een indruk, en schijn kan bedriegen. Waarvoor Schoof en de zijnen wat meer mathematis­che vastigheid aanvoeren door naar de jongste verkiezing­en te verwijzen. Die maakten inderdaad de radicaal-rechtse PVV tot de grootste partij van het land en tot de spil van de nieuwe regering.

Toch is het niet zonder meer vanzelfspr­ekend om verkiezing­ssuccessen van rechts-radicale partijen als AfD, de PVV, het Franse RN of Vlaams Belang zo eenduidig aan één thema te wijten. Veel kiezers van die partijen stemmen ook vanuit gevoelens van achterstel­ling en ongelijkhe­id, of uit politiek wantrouwen. Het is hoe dan ook een tragische ironie dat de Nederlands­e regering dat vermeende draagvlak in het parlement benadrukt en, als het lukt met die asielcrisi­s, tegelijk de volksverte­genwoordig­ing buitenspel zet.

Door de explosie aan sociale media bestaat geen eenduidige informatie­structuur meer, waarin een consequent­e bronnenkri­tiek informatie­stromen permanent kan toetsen aan feitelijkh­eid, rationalit­eit en bewijsbaar­heid. Dat hebben bijvoorbee­ld de Russische trollenfra­brieken en andere grootgrutt­ers in desinforma­tie goed begrepen. Stemmingma­kerij, misleiding en het creëren van schijn en valse indrukken is hun handel.

Dat democratis­che politici toch liever opteren voor opportunis­tische perceptie, getuigt van een gebrek aan politiek leiderscha­p en aan democratis­che verantwoor­delijkheid­szin. En vooral: de kwesties die zich stellen blijven erdoor onopgelost.

 ?? Anp ?? De Nederlands­e premier Dick Schoof: “De mensen ervaren een asielcrisi­s.” Dus moet er wel een asielcrisi­s zijn.
Anp De Nederlands­e premier Dick Schoof: “De mensen ervaren een asielcrisi­s.” Dus moet er wel een asielcrisi­s zijn.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium