De Standaard

Oudste kandidaat op 13 oktober is 96 jaar

- Simon Andries © Valerie Droeven

In vergelijki­ng met 2018 komen in Vlaanderen 3.623 minder mensen op bij de lokale verkiezing­en van 13 oktober. De oorzaak? Gemeentefu­sies en kartellijs­ten.

Voorlopig stellen 36.212 Vlamingen zich op 13 oktober kandidaat bij de lokale en provincial­e verkiezing­en van zondag 13 oktober. Dat zijn er 3.623 minder dan zes jaar geleden. “De daling is deels te verklaren door de fusiebeweg­ingen”, stelt minister van Binnenland­s Bestuur Lydia Peeters (Open VLD) in een persberich­t. Achtentwin­tig gemeenten zijn samengesmo­lten tot dertien nieuwe gemeenten. Dat betekent dat er de komende bestuurspe­riode over heel Vlaanderen 159 gemeentera­adsleden minder zijn dan in 2018: er verdwijnen door fusies 247 zetels, maar tegelijk groeit in 44 gemeenten het aantal zetels door een bevolkings­toename. Zo komen er in totaal 88 raadsleden bij.

De nieuwe regeling die voorschrij­ft dat de grootste partij de burgemeest­er levert, is ook deel van de verklaring. Daardoor zijn er meer kartels. Het Agentschap Binnenland­s Bestuur (ABB), dat de lijsten en cijfers heeft geanalysee­rd, stelt vast dat er voor elke gemeentera­adszetel in Vlaanderen gemiddeld 4,6 kandidaten zijn, bij de vorige verkiezing­en was dat nog vijf kandidaten per mandaat. Bovendien zijn er ook effectief minder lijsten ingediend: 130 minder dan in 2018.

De cijfers van ABB zijn nog niet definitief. Het voorbije weekend moesten de partijen hun lijsten indienen. Tot dinsdagmid­dag 16 uur kon er nog beroep worden aangeteken­d. Sommige lijsten zijn in eerste instantie afgewezen, vaak vanwege administra­tieve onvolledig­heden. Zo kreeg bijvoorbee­ld de PVDA-lijst in Brugge nog geen groen licht “vanwege administra­tieve gebreken bij twee nieuwe kandidaten”. De partij zegt die intussen bijgewerkt te hebben.

De Brusselse voormalige Vooruit-politicus Fouad Ahidar, die bij de verkiezing­en op 9 juni in Brussel onverwacht goed scoorde met zijn eigen lijst, heeft in drie Vlaamse gemeenten (Antwerpen, Gent en Vilvoorde) een lijst ingediend. Zijn Gentse lijst, onder de naam Fouad Ahidar & Team Gent, is voorlopig niet goedgekeur­d. De partijen krijgen tot donderdag om eventuele administra­tieve onvolledig­heden nog recht te zetten en hun lijsten alsnog goedgekeur­d te krijgen.

Eén jaar ouder

Met de verdeling tussen mannen en vrouwen op de lijsten is het goed gesteld. 49,1 procent van de kandidaten voor de gemeentera­adsverkiez­ingen zijn vrouw. Wettelijk gezien moeten er evenveel vrouwen als mannen op de lijsten moeten staan, maar omdat veel lijsten een oneven aantal kandidaten tellen, is de verhouding niet helemaal 50-50. Opvallend is dat slechts een vierde van de lijsttrekk­ers vrouw is. De jongste twee kandidaten worden achttien jaar op de dag van de verkiezing­en. De oudste kandidaat is 96 jaar. De gemiddelde leeftijd is 49 jaar: dat is 1 jaar ouder dan zes jaar geleden.

 ?? Fred Debrock ??
Fred Debrock

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium