De Standaard

Vlaams Belang zit N-VA op de hielen

In 2012 en 2018 won de N-VA de Aalsterse verkiezing­en met grote voorsprong. Maar op dit moment is het een nek-aan-nekrace met Vlaams Belang, waarbij een kwart onbesliste kiezers het eindoordee­l zal vellen.

- © Jan-Frederik Abbeloos

stadspeili­ng

In 2012 en 2018 speelde de N-VA van Christoph D’Haese iedereen naar huis in de Denderstad, met scores boven de 30 procent. Die dominantie bevestigen op 13 oktober wordt bijzonder moeilijk. Van de 959 bevraagde Aalstenaar­s geeft 20,4 procent aan op de N-VA te zullen stemmen. En 20,1 procent op Vlaams Belang. Dat laatste is nu al meer dan de score van Vlaams Belang in 2018 (17,3 procent). Gegeven de foutenmarg­es bij zo’n peiling – maximaal 3 procent – is niet uit te maken wie op dit moment de grootste zou zijn.

Met nog 25 procent van de stemmen te verdelen – een kwart weet nog niet (zeker) op wie te stemmen – wordt het voor D’Haese zaak voldoende twijfelaar­s te overtuigen en zo de grootste te blijven. Op dat vlak lijken de verkiezing­en in Aalst op een heruitgave van de Vlaamse kiesstrijd tussen de N-VA en Vlaams Belang in juni.

En net zoals in Vlaanderen lijkt de Aalsterse ‘Zweedse’ coalitie van de N-VA met Open VLD en CD&V uit 2018 deze keer geen meerderhei­d te vinden. Die meerderhei­d was ook al snel uitgespeel­d tijdens deze legislatuu­r, na een hoogoplope­nd budgettair conflict tussen CD&V en de rest van de coalitie in 2019. Van schepen Ilse Uytterspro­t van CD&V werden de bevoegdhed­en ontnomen. Haar tragische overlijden een jaar later wierp een verdere schaduw over de hele bestuurspe­riode. Sindsdien zetelde CD&V niet langer in de meerderhei­d, die de N-VA en Open VLD nog vormden met een aantal onafhankel­ijken.

Wederopsta­nding Vooruit

Die saga lijkt te knagen aan de popularite­it van de N-VA. Maar ook CD&V en de liberale lijst Voor Aalst tuimelen terug tot respectiev­elijk 5,6 procent en 4,1 procent. De kans dat ze straks weer in de dubbele cijfers staan, zoals in 2018, is klein. Om de liberale malaise te illustrere­n: de peiling vroeg ook in hoeverre het een verlies is voor het bestuur dat JeanJacque­s De Gucht niet meer opkomt. Op een schaal van 0 tot 10 antwoordde liefst 50 procent koudweg met nul.

Van die deconfitur­e profiteren de PVDA en zeker Vooruit, dat met 10,2 procent een wederopsta­nding beleeft in Aalst. Ook in de Denderstad zal de N-VA opnieuw over links moeten gaan om een meerderhei­d te vormen. Hoe dan ook wordt dat een lastige puzzel.

Niet dat de Aalstenaar­s mokken. Ruim zes op de tien tonen zich tevreden over het huidige bestuur. En burgemeest­er D’Haese kan net de helft van de kiezers charmeren. Goed een kwart wil hem ook terug als burgemeest­er. Andere lijsttrekk­ers volgen op grote afstand qua popularite­it. Maar het volgende bestuur zal op enkele punten moeten bijsturen. De grootste bezorgdhei­d is mobiliteit: de helft van de bevraagde Aalstenaar­s stipte dat thema aan als beleidsdom­ein waar ze het ‘minst tevreden’ over waren. Andere bezorgdhed­en zijn veiligheid, hoe verschille­nde gemeenscha­ppen samenleven in de stad en de netheid van de publieke ruimte.

Het tragische overlijden van schepen Ilse Uytterspro­t wierp een schaduw over de hele bestuurspe­riode

 ?? Maarten De Bouw ?? Burgemeest­er Christoph D’Haese (N-VA) moet de twijfelend­e kiezer zien te overtuigen.
Maarten De Bouw Burgemeest­er Christoph D’Haese (N-VA) moet de twijfelend­e kiezer zien te overtuigen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium