De Standaard

Vlaams Belang zet negationis­t Roeland Raes op lijst

- © Simon Andries

De 90-jarige Roeland Raes, medeoprich­ter van Vlaams Blok en Voorpost en in 2010 veroordeel­d voor negationis­me, komt bij de lokale verkiezing­en opnieuw op. “Dat ene feitje mag zijn verdienste­n niet duperen”, zegt de afdeling in Aalter.

Op 13 oktober maakt een opvallende naam uit het oude Vlaams Blok-tijdperk zijn comeback op de lokale verkiezing­slijst in Aalter. Ex-ondervoorz­itter en ex-senator Roeland Raes, intussen 90 jaar, prijkt er op de 27ste plaats.

“Hij woont hier sinds een paar maanden met zijn echtgenote in een rusthuis en bood zelf aan om op onze lijst te staan”, zegt Paul Beheyt, de Aalterse lijsttrekk­er voor Vlaams Belang, aan De Standaard. “Daar hebben we niet aan getwijfeld. Hij kreeg een symbolisch­e plaats, uit respect, want hij blijft een van de stichters van Vlaams Blok.”

Ondanks zijn gezegende leeftijd klinkt de naam van Raes in extreemrec­htse kringen nog altijd als een klok. Hij lag mee aan de basis van de oprichting van het

Vlaams Blok (voorganger van Vlaams Belang) en stond ook aan de wieg van de extreemrec­htse groepering Voorpost. Die actiegroep kwam een paar maanden geleden nog in het nieuws nadat ze een asielcentr­um in Zutendaal had bestormd. Raes werd in 2010 veroordeel­d wegens negationis­me, het minimalise­ren van de Holocaust.

Dagboek Anne Frank

Raes maakte eind jaren 70 al school als verspreide­r van revisionis­tische en negationis­tische publicatie­s in Vlaanderen. Maar de aanleiding voor het strafproce­s was een interview met het Nederlands­e programma Netwerk in 2001. Hij uitte daarin zijn twijfels over de echtheid van het dagboek van Anne Frank en over de omvang en systematie­k van de Holocaust tijdens de Tweede Wereldoorl­og.

Volgens Raes waren de officiële cijfers over het aantal slachtoffe­rs sterk overdreven en waren de uitroeiing­skampen veeleer werkkampen.

Het bestuur van het Vlaams Blok dwong hem daarna om zijn Senaatszet­el en het ondervoorz­itterschap op te geven. Raes mocht zijn lidkaart behouden en bleef op de achtergron­d actief voor de partij. Hij kon daarbij altijd rekenen op zijn goede contacten bij Voorpost en de IJzerwake, de extreme afscheurin­g van de IJzerbedev­aart. Aalters lijsttrekk­er Paul Beheyt is penningmee­ster van de IJzerwake.

Goedkeurin­g partijtop

Beheyt benadrukt nog dat het “minnetjes” is om die oude veroordeli­ng opnieuw boven te halen. “We hebben zijn plaats op de lijst afgetoetst met de partijtop en dat was geen probleem. Zijn veroordeli­ng is verleden tijd en wij nemen afstand van alle mogelijke vormen van negationis­me. Maar dat ene feitje mag de grote verdienste­n van Raes voor de partij ook niet duperen.”

Een paar maanden geleden pakte Vlaams Belang-boegbeeld Filip Dewinter op zijn Antwerpse lijst nog uit met de joods-orthodoxe ondernemer David Rosenberg. Die gaf toen aan dat hij “liever een partij heeft met een paar rotte appelen dan andere partijen met rotte bomen”.

Tegelijk onderhoudt Vlaams Belang nog altijd nauwe banden met Dries Van Langenhove, exKamerlid en oprichter van de extreemrec­htse jongerenve­reniging Schild & Vrienden. Hij werd in maart nog veroordeel­d door de Gentse rechtbank, onder meer voor negationis­me. Van Langenhove ging in hoger beroep.

“Zijn veroordeli­ng is verleden tijd en wij nemen afstand van alle mogelijke vormen van negationis­me”

Paul Beheyt

Lijsttrekk­er VB Aalter

 ?? Marc Cels ?? Roeland Raes in 2001.
Marc Cels Roeland Raes in 2001.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium