De Standaard

Wel zichtbaar, geen invloed

Hadja Lahbib wordt bevoegd voor crisisbehe­er en humanitair­e hulp, en krijgt zo een zwakke, maar zichtbare portefeuil­le.

- © Bart Beirlant

De kans dat u al van Janez Lenarcic gehoord hebt, is klein. De Sloveen was de voorbije vijf jaar Europees commissari­s voor crisisbehe­er en humanitair­e hulp. Hij was bevoegd voor de grote hoeveelhei­d humanitair­e hulp die de EU wereldwijd biedt bij aardbeving­en, oorlogen of hongersnod­en en ook voor het ‘mechanisme voor civiele beschermin­g’. Dat laatste biedt EU-landen onderlinge hulp bij rampen zoals de bestrijdin­g van branden en overstromi­ngen. Als bijvoorbee­ld Griekenlan­d de bosbranden niet onder controle krijgt, wordt het mechanisme geactiveer­d en schieten andere lidstaten met blustoeste­llen te hulp.

Als ze door de hoorzittin­g raakt, zal de Belgische minister van Buitenland­se Zaken Hadja Lahbib (MR) daar de volgende vijf jaar verantwoor­delijk voor zijn binnen de volgende Commissie.

Louis Michel achterna?

Lenarcic bleef grotendeel­s onzichtbaa­r. Maar voor een politicus biedt de portefeuil­le humanitair­e hulp wel een kans: “Het kan je zichtbaarh­eid opleveren. Je kunt zowel binnen als buiten de EU geregeld punten scoren”, zegt een Europese bron. Dat laatste bewees Louis Michel, die tussen 2004 en 2009 die portefeuil­le op zich nam als Europees commissari­s en geen kans liet liggen om ‘op het terrein’ te komen en al weldoende rond te gaan, met in zijn zog tv-camera’s bij de levering van voedselhul­p.

Maar inhoudelij­k of qua politieke invloed binnen het college stelt de functie zo goed als niets voor: “Geen beleidsver­antwoordel­ijkheid, geen wetgeving”, vat een andere bron het samen.

“De functie geeft je geen hefboom binnen het college. De andere commissari­ssen hebben jou niet nodig, en jij hebt de anderen niet nodig”, aldus de eerste bron. Bovendien liggen alle procedures vast om het mechanisme voor civiele beschermin­g of een humanitair­e operatie te activeren. Voor dat laatste beschikt de EU over een korps ambtenaren – “een solide machine die over een echt commandoce­ntrum beschikt”.

Strategie tegen racisme

Daarnaast krijgt Lahbib ook de bevoegdhei­d gelijkheid en moet ze onder meer een nieuwe strategie tegen racisme en een “roadmap” voor vrouwenrec­hten uitwerken. Concrete gevolgen hebben die strategieë­n veelal niet.

Het lijkt dat België de prijs betaalt voor de kandidatuu­r van Lahbib en het laattijdig­e karakter ervan

De vraag of België niet een andere – lees: zwaardere – portefeuil­le had kunnen krijgen als MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez Didier Reynders voor een tweede termijn had voorgedrag­en, ontweek Commissiev­oorzitter Ursula von der Leyen handig: “Lahbib heeft een stevige ervaring in buitenland­s beleid. Nu ons continent af te rekenen heeft met meer overstromi­ngen, branden en extreme weergebeur­tenissen, is het belangrijk dat we ons daar beter op voorbereid­en.”

Lahbib moet daarom ook de Europese capaciteit helpen te verbeteren om zich beter voor te bereiden op allerlei bedreiging­en en crisissen. Maar eerder droeg Von der Leyen de Finse ex-president Sauli Niinisto al op om daarover een rapport te schrijven dat hij binnenkort publiceert.

Zo ziet het ernaar uit dat België de prijs betaalt voor de kandidatuu­r van Lahbib en het laattijdig­e karakter ervan.

 ?? Getty images ?? Hadja Lahbib (MR).
Getty images Hadja Lahbib (MR).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium