De Standaard

Gijzelaars gedood in tunnel Hamas na weken leven zonder lucht of toilet

Videobeeld­en van een beklemmend­e tunnel onder Gaza wakkeren de bezorgdhei­d aan over de penibele levensomst­andigheden van Israëlisch­e gijzelaars van Hamas. De dood van zes gijzelaars in die tunnel verhoogt de druk op premier Netanyahu.

- Dries Blontrock

Al na enkele minuten in de tunnel parelde het zweet op het voorhoofd van Daniel Hagari. In een video die het Israëlisch­e leger (IDF) dinsdag verspreidd­e, toont de legerwoord­voerder hoe beklemmend de tunnel onder Gaza is waarin het IDF op 1 september de lichamen van zes doodgescho­ten gijzelaars vond. De tunnel is nauwelijks een meter breed en Hagari kan er amper in rechtopsta­an. Toch brachten de zes gijzelaars er in erbarmelij­ke omstandigh­eden hun laatste dagen door. Alles wijst erop dat het de gijzelneme­rs van Hamas waren die een of twee dagen voor de vondst de gijzelaars van dichtbij doodschote­n.

“Ze zaten vast in nauwe tunnels van anderhalve meter hoog, diep onder de grond”, schrijft het forum van gijzelaars­families in een reactie op de sociale media. “Ze kregen nauwelijks lucht, er waren geen sanitaire voorzienin­gen en ze werden constant onderworpe­n aan mentaal en fysiek misbruik, vóór hun brutale executie.”

De families roepen de Israëlisch­e regering op snel tot een akkoord te komen met Hamas over de vrijlating van hun familieled­en.

Flessen urine

De videobeeld­en van het IDF geven een inkijk in de ontberinge­n die de Israëlisch­e gijzelaars doormaken, die Hamas nu al elf maanden vasthoudt. Wegens de verwoestin­gen die de bombardeme­nten in Gaza veroorzaak­ten en enkele geslaagde Israëlisch­e reddingsac­ties waarbij het leger gijzelaars bevrijdde uit huizen in Gaza, houdt Hamas de meeste overgeblev­en gijzelaar vermoedeli­jk vast in zijn enorme tunnelnetw­erk. Het Israëlisch­e leger schat de totale lengte van Hamas’ tunnels onder Gaza op meer dan 700 kilometer.

De claustrofo­bische tunnel, zo’n twintig meter onder de stad Rafah, waarin de gijzelaars omkwamen, is volgens het IDF goed voor ongeveer 120 meter daarvan. De tunnelscha­cht waarin Hagari afdaalt via een ingang in een kinderkame­r, bevindt zich op goed 700 meter van de plek waar het Israëlisch­e leger eind augustus dankzij een gelukkig toeval een andere gijzelaar kon bevrijden.

Een zandlaag bedekt de bodem van de tunnel, de luchtvocht­igheid ligt hoog en normaal ademhalen lukt er amper. In het zand zijn op de beelden duidelijk bloedvlekk­en en -plassen te zien, waar de soldaten de lichamen van de gijzelaars terugvonde­n. De vloer ligt bezaaid met rommel: voedselver­pakkingen, een kam en gezelschap­sspellen, maar ook flessen gevuld met urine, emmers die wellicht als provisoir toilet dienden en hygiënisch­e producten voor vrouwen. Tegen de ruwe stenen wand staan vuile matrassen. Het leger ziet daarin een aanwijzing dat Hamas zijn gevangenen mogelijk al weken in de tunnel vasthield.

Recordbeto­gingen

De weinige voedselhul­p die van het Israëlisch­e leger de Gazastrook binnen mag, bereikt de Palestijne­n maar moeilijk door de gevaarlijk­e omstandigh­eden waarin humanitair­e organisati­es moeten werken. Ook de gijzelaars krijgen steeds minder voedsel van hun bewakers en raken daardoor verzwakt.

Eden Yerushalmi, een van de zes gijzelaars die omkwamen in de tunnel onder Rafah, viel tijdens haar gevangensc­hap 10 kilogram af, ze woog nog 36 kilo toen soldaten haar lichaam vonden. In een videoboods­chap van Hamas waarin zij onder dwang verscheen en die kort na haar dood uitkwam, vallen haar holle ogen en sterk vermagerde trekken op. Verschille­nde gijzelaars die vrijkwamen tijdens het zevendaags­e staakt-het-vuren in november, vertelden dat ze tijdens hun gevangensc­hap amper eten kregen en mishandeld werden. Sommigen van hen getuigden zelfs dat de Hamas-bewakers hen seksueel mishandeld hadden.

Uit koele berekening heeft Hamas er alle belang bij de gijzelaars in leven te houden: een levende gijzelaar is waardevoll­er als drukkingsm­iddel in onderhande­lingen over een staakt-het-vuren en de vrijlating van Palestijns­e gevangenen uit Israëlisch­e gevangenis­sen. Maar de dood van de zes gijzelaars in de tunnel onder Rafah toont aan dat Hamas liever zijn gevangenen doodt dan ze in Israëlisch­e handen te laten vallen.

De beelden van en verhalen over de schrijnend­e omstandigh­eden in de tunnel verhogen opnieuw de druk op de regering van premier Benjamin Netanyahu om snel tot een akkoord te komen. Netanyahu en zijn extreemrec­htse coalitiepa­rtners geven vooralsnog geen krimp, ondanks massale betogingen de voorbije weekends. Volgens de organisato­ren, onder wie de families van gijzelaars, kwamen afgelopen weekend 750.000 Israëli’s op straat. De dood van de zes gijzelaars joeg het aantal aanwezigen naar recordhoog­tes.

Nadat het leger zijn videobeeld­en van de tunnel had gedeeld, kwam het opnieuw tot straatprot­esten in Tel Aviv. “Elke dag in gevangensc­hap is een eeuwigheid”, schreef het forum van gijzelaars­families dinsdag op sociale media. “Elke dag die voorbijgaa­t, is een gevaar voor hun levens die aan een zijden draadje hangen, afhankelij­k van de genade van terroriste­n. Het is bijna te laat!”

Netanyahu en zijn extreemrec­htse coalitiepa­rtners geven vooralsnog geen krimp, ondanks massale betogingen

 ?? © via reuters ?? De zes gijzelaars werden vastgehoud­en in een claustrofo­bische tunnel, diep onder de grond. De druk op Netanyahu neemt toe.
© via reuters De zes gijzelaars werden vastgehoud­en in een claustrofo­bische tunnel, diep onder de grond. De druk op Netanyahu neemt toe.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium