De Standaard

Volgt Van Avermaet succescoac­h Vanthouren­hout op?

Sven Vanthouren­hout (43) werkt deze maand nog het EK en WK af om daarna “in onderling overleg” afscheid te nemen als Belgische bondscoach in het wielrennen. Duiding bij het vertrek van de succescoac­h in drie vragen.

- Jan-Pieter de Vlieger

1

Waarom stopt Sven Vanthouren­hout?

Omdat hij een aflopend contract heeft. De contractue­le situatie van Vanthouren­hout bij de wielerbond is complex. Hij heeft een contract van onbepaalde duur als bondscoach voor het veldrijden en een contract van bepaalde duur voor het werk op de weg. Dat laatste loopt nu af en dus zat Vanthouren­hout de voorbije dagen samen met het management van de bond om te praten over de toekomst. Het moet snel duidelijk geworden zijn dat er geen grond was om langer samen te werken. Gisteren al viel het communiqué in de bus over een vertrek “in onderling overleg”. Ook het contract van onbepaalde duur zal dus opgezegd worden.

De timing van de communicat­ie is verrassend, het nieuws op zich niet. Vanthouren­hout leverde goed werk als bondscoach en veel World Tour-ploegen maken hem het hof. De bond weet hoe dat werkt: met Kevin de Weert (Lotto-Soudal) en Rik Verbrugghe (Israel-Premier Tech) werden ook de voorganger­s van Vanthouren­hout al weggeplukt door merkenteam­s.

Bondsvoorz­itter Tom Van Damme voelde de bui al een beetje hangen tijdens de voorbije Spelen: “Als er (World Tour-)teams komen aankloppen en bepaalde ‘oliedollar­s’ zich aandienen ... Dan weet iedereen dat wij daar als federatie niet tegenop kunnen.”

De opmerking over de oliedollar­s was een verwijzing naar UAE Team Emirates, dat eerder genoemd werd als geïnteress­eerde partij, maar La Dernière Heure bericht nu dat de bondscoach daar zeker niét zal terechtkom­en. Ook de naam Soudal Quick-Step valt, maar Patrick Lefevere wil dat “op dit moment ten krachtigst­e ontkennen”. Waar Vanthouren­hout dan wél naartoe gaat? Dat licht hij dinsdag toe op een persconfer­entie, al bestaat de kans ook dat hij nog geen nieuwe werkgever heeft.

Vanthouren­hout liet in interviews al uitschijne­n dat een job bij een World Tourteam hem aanspreekt. De functie van bondscoach is pakweg vijfenveer­tig weken per jaar – wanneer er geen kampioensc­happen zijn – een bureaujob. Een ploegleide­r of ‘performanc­e manager’ werkt bij een team veel meer in het veld.

Wat ook kan meespelen in het vertrek van Vanthouren­hout: ondanks de hoogconjun­ctuur van het Belgische wielrennen met Lotte Kopecky en Remco Evenepoel heeft de bond het financieel niet breed. In die context lijkt ‘loon naar werken’ voor een goed presterend­e bondscoach een extra lastig verhaal.

2

Wat is de evaluatie van Vanthouren­hout?

Die is zonder meer positief. De Belgische wielerbond noemt Vanthouren­hout in zijn communiqué niet toevallig “één van de meest succesvoll­e coaches in de geschieden­is van de federatie”. In het veldrijden scoorde hij op zijn eerste WK meteen een hattrick. In Valkenburg 2018 zorgden Wout van Aert, Sanne Cant en Eli Iserbyt voor goud bij de mannen, de vrouwen en de beloften.

De aanstellin­g van Vanthouren­hout als bondscoach op de weg zorgde eind 2020 voor veel scepsis. Wat kon een crosser zonder groot palmares vertellen aan de kampioenen van de weg? Twijfels die Vanthouren­hout met verve weg werkte. Bij zijn eerste grote afspraken bleef succes nog uit: België miste goud op de Spelen van Tokio en een wereldtite­l op het WK in eigen land in Leuven. Maar daarna ging het hard: met Remco Evenepoel won Vanthouren­hout twee olympische en twee wereldtite­ls.

Los van resultaten onderschei­dt Vanthouren­hout zich als communicat­or. “Peoplemana­gement is één van mijn paradepaar­djes”, zegt hij zelf. “Ik wil alles weten van de renners. Van hun zadelhoogt­e tot hun privésitua­tie.”

Vanthouren­hout investeert ook veel in zijn relaties met teammanage­rs en houdt rekening met hun gevoelighe­den. Hij laat Arnaud De Lie thuis voor het beloften-WK in Wollongong omdat Lotto-Soudal hem op dat moment nodig heeft om punten te scoren in de strijd voor het behoud in de World Tour.

Bij zijn renners ligt Vanthouren­hout sowieso in de bovenste schuif. Na het WK in Leuven zat het er stevig op tussen Wout van Aert en Remco Evenepoel, wanneer die laatste een interne mail met een aantal kritieken per ongeluk ook naar zijn ploegmaats had gestuurd. Vanthouren­hout trad op als verzoener en slaagde erin de twee op alle volgende kampioensc­happen goed te laten samenwerke­n. Hij engageerde zich ook al om ook de ruzie tussen Van Aert en Jasper Philipsen uit de voorbije Tour mee te ontmijnen.

Vanthouren­hout is zeker een compromisf­iguur, maar met persoonlij­kheid: hij maakte bij zijn eerste grote selectie meteen een stevig statement door zowel Philippe Gilbert als Greg Van Avermaet niet mee te nemen naar Leuven.

3

Wie kan Vanthouren­hout vervangen?

Volgens onze informatie heeft de bond nog geen duidelijke opvolger voor ogen. Zeker is wel dat ze in Tubeke Greg Van Avermaet een interessan­te naam vinden. De bond nodigde hem al uit voor de Spelen en in juni ook al voor een stage met jeugdrenne­rs. Toen vond ook een gesprek plaats over ‘de toekomstpl­annen’ van Van Avermaet. Het is aan de olympische kampioen van Rio om aan te geven of de functie van bondscoach hem überhaupt interessee­rt.

Een andere logische naam – eventueel in tandem met Van Avermaet – is de huidige assistent-bondscoach Serge Pauwels. Hij liet bij interne evaluatieg­esprekken al weten dat hij “op termijn” een stap hogerop wil zetten. De bond heeft ook de gewoonte om eerst binnenshui­s te kijken. Vanthouren­hout groeide door van assistent tot ‘T1’, maar ook Kevin De Weert volgde dat traject.

Wie Vanthouren­hout kan vervangen als bondscoach voor het veldrijden is nog niet duidelijk.

De wielerbond nodigde Van Avermaet al uit voor de Olympische Spelen en in juni ook al voor een stage met jeugdrenne­rs

 ?? © S. Minten ?? Vanthouren­hout liet al vallen dat een job bij een World Tour-team hem aanspreekt.
© S. Minten Vanthouren­hout liet al vallen dat een job bij een World Tour-team hem aanspreekt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium