De Standaard

Al elf maanden op rij natter dan normaal

- WEER © Nina Bernaerts

Ons land krijgt al sinds oktober 2023 meer neerslag te slikken dan gemiddeld. Ook het aantal rampen neemt toe: het voorbije jaar kregen we vijf zware overstromi­ngen te verwerken.

Augustus was een mooie maand: de zon scheen meer dan normaal (235 uur), het was anderhalve graad warmer (19,8 graden) dan gemiddeld en er waren minder onweersdag­en (9). Toch viel er ook bijna twee keer zoveel regen dan normaal: 152,9 mm, tegenover gemiddeld 86,5 mm. Dat maakt van augustus de elfde maand op rij waarin het meer regent dan gemiddeld, blijkt uit cijfers van het KMI.

Al die regen leidt steeds vaker tot overlast. In de laatste elf maanden werd Vlaanderen geconfront­eerd met vijf rampen. Een eerste keer in november 2023 toen de aanhoudend­e regen de Westhoek blank zette. Een tweede keer volgde in januari 2024, waarbij vooral in Oost-Vlaanderen en Vlaams

“Door de klimaatver­storing beweegt de straalstro­om niet meer zoals vroeger, het weer dat we hebben, blijft langer hangen”

Jill Peeters

Weervrouw

Brabant zandzakjes aangesleep­t moesten worden. In mei 2024 was het de beurt aan Limburg, met de Voerstreek als epicentrum. Begin juli kreeg de streek rond Mechelen het hard te verduren. En op 1 augustus viel er op sommige plaatsen tot 50 liter water in enkele uren tijd.

“Niet elke ramp is al erkend”, benadrukt het Vlaams Rampenfond­s, want zoiets vraagt tijd. “We kunnen wel vaststelle­n dat er het laatste jaar veel meldingen zijn voor ongunstige weersversc­hijnselen, vooral met wateroverl­ast tot gevolg. Een mogelijke bijkomende factor is dat het Vlaams Rampenfond­s actief heeft gecommunic­eerd sinds de wateroverl­ast in de Westhoek. Daardoor is de naamsbeken­dheid ervan gestegen.”

Straalstro­om

Het mag duidelijk zijn: áls het regent, regent het hard en intens. “We hebben meer neerslag gemeten in augustus terwijl er minder onweersdag­en waren. Dat wil toch zeggen dat de buien krachtiger en intenser zijn”, zegt weerman Frank Deboosere.

Dat bevestigt weervrouw Jill Peeters. “We zien duidelijk de gevolgen van de klimaatver­storing. Als je over een langere periode kijkt, zien we effectief meer regen. Dat heeft te maken met de straalstro­om. Vroeger bracht die ongeveer om de tien dagen een weersveran­dering. Die luchtstrom­en maken dat het weer in beweging bleef en we een natuurlijk­e variatie kregen. Maar die straalstro­om is door de klimaatver­storing ‘lui’ geworden en beweegt niet meer zoals vroeger, het weer dat we hebben, blijft langer hangen. Als het regent, blijft het regenen. Maar als het droog is, zoals in 2022, blijft het ook droog.”

Peeters wijst erop dat alle weerfenome­nen steeds extremer worden. “De normalitei­t is weg. Wij hebben misschien het natste jaar achter de rug, maar het is tegelijk op Europees niveau ook de warmste zomer en we zullen wereldwijd ook het warmste jaar noteren.”

 ?? Fred Debrock ?? Wateroverl­ast in de Denderstre­ek.
Fred Debrock Wateroverl­ast in de Denderstre­ek.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium