De Standaard

Gevlucht voor de taliban, ontsnapt uit het peloton

- Fariba Hashimi ©

De Afghaanse Fariba Hashimi (21) behaalde zaterdag een profession­ele wielerzege in de Ardèche, en daarmee gaat voor haar een droom in vervulling. Samen met haar zus Yulduz en drie andere wielrenste­rs sloeg ze op de vlucht toen de taliban de macht in Afghanista­n opnieuw overnamen.

De Afghaanse zusjes Fariba en Yulduz Hashimi groeiden op in Faryab, een noordelijk­e en afgelegen provincie in Afghanista­n. Na de inval van het Amerikaans­e leger en tot voor de terugkeer van de taliban was dat een rustig, maar ook erg conservati­ef gebied. Een vrouw op een fiets hadden ze er nog niet gezien. Fariba en Yulduz waren 14 en 17 toen ze hoorden dat er een wielerweds­trijd werd georganise­erd. Ze wilden heel graag meedoen, maar hadden geen fiets. Ze konden eigenlijk niet eens fietsen.

In het grootste geheim leenden de zussen een fiets van een buurjongen om te oefenen. Ze kregen het snel onder de knie, en slaagden er zelfs in om als eerste en tweede over de streep te komen. Omdat hun familie dat niet zou goedkeuren, hadden ze valse namen opgegeven, en wijdvallen­de, verhullend­e kledij aangetrokk­en. Hun ogen verstopten ze achter een zonnebril. “Het voelde wonderbaar­lijk. Alsof je als een vogel door de lucht vliegt”, vertelde Fariba in 2023 in een interview met de BBC.

Afgelopen zaterdag behaalde Fariba als eerste Afghaanse ooit een profession­ele wielerzege in een UCI-wedstrijd, met name in de Ardèche. Daarmee schrijft ze wielergesc­hiedenis. Ze kwam na ruim 100 kilometer solo aan op de Mont Lozère en hield onder anderen de Nederlands­e klassement­sleider Thalita de Jong achter zich.

De Hashimi-zussen hadden nooit gedacht dat ze hun land en hun familie zouden moeten verlaten. Maar de taliban maakten vanaf hun terugkeer meteen duidelijk dat ze alle bewegingsr­uimte voor vrouwen zouden terugschro­even. Fariba en

Yulduz hadden toen al meerdere wedstrijde­n gewonnen. Een deel van de familie wist nog van niets. Hun ouders wel. Die hadden hen ondanks de vermomming­en herkend op foto’s in lokale kranten. Ze keurden het af, en hadden hun dochters gevraagd om ermee te stoppen.

Italiaanse verkeerscu­rsus

“Onze ouders waarschuwd­en ons voor de risico’s, maar we gingen er stiekem mee door en uiteindeli­jk steunden ze ons toch. We kregen wel veel tegenwind”, zei Yulduz tegen de BBC. “Mensen probeerden ons met hun auto of riksja omver te duwen. Ze gooiden stenen naar ons. Zelfs onze klasgenote­s pestten ons omdat we fietsten. Het enige wat ik wilde, was wedstrijde­n winnen.”

Uiteindeli­jk werden ze opgemerkt en uitgenodig­d om toe te treden tot het nationale wielerteam van Afghanista­n. “Een fantastisc­he dag voor ons”, aldus Fariba. “We stonden op de top van de wereld.”

Maar toen kwam de zomer van 2021, waarin de taliban zonder veel weerstand in het centrum van Kaboel opdoken en de macht overnamen. Op het vliegveld ontstond grote chaos, omdat honderden Afghanen daar verzamelde­n in de hoop weg te raken. Fariba en Yulduz riepen de hulp in van de Italiaanse wielrenste­r Alessandra Cappellott­o, die in 1997 de wereldtite­l op de weg won. De zussen kenden haar, want Cappellott­o was met haar hulporgani­satie ‘Road to Equality’ eerder al in Afghanista­n neergestre­ken.

Zij slaagde erin om de twee zussen, samen met nog drie andere teamgenote­s uit de nationale wielerploe­g, op een vliegtuig naar Italië te krijgen. Cappellott­o vond een huis voor hen in een klein dorp in het noorden van Italië, dicht bij de bergen. De Italiaanse woont er ook in de buurt. Zij regelde halftijdse jobs en intensieve lessen Italiaans voor de Afghaanse atletes, en een wielercoac­h. “Dat was een schok voor ons. We beseften dat we eigenlijk nog niets wisten over wielrennen en dat we nog veel moesten leren”, zegt Yulduz.

Wat ze ook niet kenden: het drukke verkeer in Italië. Ze werden op cursus gestuurd om de verkeersre­gels te leren – een cursus die normaal aan kinderen wordt gegeven.

“Bedek jullie gezicht”

De zussen konden in de Italiaanse bergen veel oefenen en sloten zich aan bij een Italiaanse wielerploe­g. Ze konden al snel deelnemen aan UCI-wielerweds­trijden, waar ze ervaring opdeden. Ze werden door het Internatio­naal Olympisch Comité uitgenodig­d om, als eerste Afghaanse wielrenner­s ooit, deel te nemen aan de Olympische Spelen in Parijs. Yulduz Hashimi haalde in Parijs de finish van de wegrit niet, Fariba eindigde als 75ste. En nu heeft die laatste ook een echte UCI-zege op zak.

De zussen gaan er prat op dat ze op de Spelen uitkwamen voor Afghanista­n – “het land van vóór de overname door de taliban”. Zij liepen niet onder de witte vluchtelin­genvlag, maar onder de traditione­le, tricolore vlag die groen, rood en zwart kleurt, en dit zeer tegen de zin van de taliban. “Afghanista­n zit in mijn bloed en daar ben ik trots op. Ik wil mijn land vertegenwo­ordigen, niet de vluchtelin­gen”, aldus Yulduz.

Volgens de taliban werd Afghanista­n daar maar door drie atleten vertegenwo­ordigd – alle drie mannen. Want vrouwenspo­rten “bestaan niet” in Afghanista­n.

Ook de 26-jarige loopster Kamia Yousufi nam deel aan de Spelen voor Afghanista­n. Ze is nationaal recordhoud­ster op de 100 meter en liep die discipline – met hoofddoek – in Parijs.

De zussen Hashimi krijgen nog steeds berichtjes uit Afghanista­n, om hen aan te aanmanen “hun gezicht te bedekken”. “We hebben er veel voor opgegeven”, vertelde Fariba eerder. “Het moeilijkst­e is om onze moeder te missen. Ik had nooit gedacht dat ik door het wielrennen mijn broers en zussen nooit meer zou zien.” (vbr, bbc)

“Mensen probeerden ons met hun auto of riksja omver te duwen. Ze gooiden stenen naar ons. Zelfs onze klasgenote­s pestten ons omdat we fietsten. Het enige wat ik wilde, was wedstrijde­n winnen”

▶ Blz. 16: berichtgev­ing.

 ?? Alexander Hassenstei­n/getty ?? Officieel bestaan vrouwenspo­rten in Afghanista­n niet. Toch wil Fariba Hashimi “haar land vertegenwo­ordigen”.
Alexander Hassenstei­n/getty Officieel bestaan vrouwenspo­rten in Afghanista­n niet. Toch wil Fariba Hashimi “haar land vertegenwo­ordigen”.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium