De Standaard

Nederlands­e regering verwijst stikstofbe­leid naar prullenman­d

Chaos in de Nederlands­e regering: minister van Landbouw Femke Wiersma schrapt het stikstofpl­an uit het tijdperk-Rutte, maar heeft nog geen nieuwe aanpak klaar. Ze verrast daarmee zowel de oppositie als haar coalitiepa­rtners.

- Dries Blontrock

“Klaarblijk­elijk zijn er partijen die denken dat het anders kan. Ik laat me graag overtuigen.” Zeer enthousias­t klonk Thom van Campen, Tweede Kamerlid voor regeringsp­artij VVD, woensdag niet. Van Campen was in de vorige Nederlands­e regering onder VVDpremier Mark Rutte een voorstande­r van het Nationaal Plan Landelijk Gebied (NPLG). Maar dat voerde minister van Landbouw Femke Wiersma (BoerBurger­Beweging) woensdag definitief af.

Daarmee belandt het stikstofbe­leid van de regering-Rutte in de vuilnisbak, zonder dat Wiersma een nieuwe aanpak kan voorleggen. De oppositie verwijt de regering luchtkaste­len na te jagen en “pyromanenp­olitiek” te bedrijven.

De BBB-minister zal op Prinsjesda­g (17 september) nieuwe hoofdlijne­n presentere­n, maar tempert nu al de verwachtin­gen. Voor de concrete uitwerking mikt ze op het einde van het jaar. Dat Wiersma in de praktijk dus geen stikstofbe­leid heeft, slaat niet alleen de oppositie met verstommin­g, ook coalitiepa­rtners VVD en Nieuw Sociaal Contract (NSC) reageren verbolgen.

NSC, de partij van Pieter Omtzigt, voerde campagne met de belofte van goed bestuur en beseft dat ze met een stuurloos stikstofbe­leid weinig applaus zal oogsten. De

VVD, die het stikstofpl­an onder Rutte mee uitwerkte, moest tijdens de regeringso­nderhandel­ingen met de BBB en Geert Wilders’ PVV al forse toegevinge­n doen. Voor die partijen waren de beperkinge­n op stikstofui­tstoot veel te streng. Ze zouden de boeren bovenmatig hard raken. De radicale boerenorga­nisatie Farmers Defence Force vierde de “dood” van het beleid alvast op sociale media.

Geen geld, geen plan

De Nederlands­e stikstofcr­isis barstte los in 2019. Toen kelderde een rechter de wetgeving rond vergunning­en voor projecten die veel stikstof uitstoten, zoals landbouwbe­drijven en bouwwerven. Sindsdien mag Nederland veel minder creatief omgaan met uitstootbe­rekeningen en is een vergunning voor dergelijke projecten vrijwel onhaalbaar.

Omdat de stikstofui­tstoot de voorbije decennia hoog lag, zouden de gevolgen voor nabijgeleg­en natuurgebi­eden nefast zijn als die aanhoudt of nog stijgt. Net als in België veroordeel­den talmende politici zichzelf zo tot harde maatregele­n die vooral veehouders treffen. De BBB en in mindere mate de PVV speelden gretig in op de wrevel die daardoor ontstond bij boeren en hun sympathisa­nten.

De Nederlands­e regering riep in 2022 het Nationaal Plan Landelijk Gebied in het leven, dat de provincies ruim 24 miljard euro toewees om het stikstofpr­obleem aan te pakken. Van dat geld schoot deze zomer nog meer dan 20 miljard over, maar de nieuwe regering van premier Dick Schoof haalde dat geld weg. Nu is er zelfs geen sprake meer van een plan. Dat betekent nieuwe onzekerhei­d voor boeren, die niet weten aan welke voorwaarde­n hun bedrijven zullen moeten voldoen.

Ook voor de bouwsector breekt een nieuwe periode van onzekerhei­d aan, klaagde Jelmer Alberts van bouwfedera­tie Bouwend Nederland op radiozende­r BNR. Zonder duidelijk stikstofbe­leid zijn vergunning­en voor grote bouwprojec­ten moeilijk te verkrijgen en wordt het Nederlands­e woningteko­rt alleen maar nijpender.

“Het enige dat we op dit moment weten, is dat alle plannen van tafel zijn, dat er geen geld meer is en dat er dus geen enkel perspectie­f is op meer woningbouw en de aanleg van nieuwe infrastruc­tuur die we zo hard nodig hebben”, besluit Alberts, die weinig vertrouwen toont in de plannen van Wiersma: “Eerst zien, dan geloven.”

Sprookjesw­ereld

Hoe de regering met minder middelen en een plan dat de boeren spaart dezelfde stikstofdo­elen wil halen, blijft een vraagteken. Wiersma moet nog steeds de wettelijk vastgelegd­e limieten respectere­n. De minister hoopt dat Nederland een uitzonderi­ng kan krijgen op de Europese milieurege­ls, waardoor ze minder drastische maatregele­n moet treffen. Maar de kans dat ze die voorkeursb­ehandeling krijgt, is vrijwel onbestaand­e. “De BBB staat alleen in haar zelfverzon­nen sprookjesw­ereld”, reageerde Tweede Kamerlid Laura Bromet (GroenLinks) op X.

De BBB en PVV hebben het ongenoegen over de stikstofre­gels handig bespeeld, maar kunnen geen beter alternatie­f voorleggen. Door moeilijke beslissing­en op de lange baan te schuiven, dreigt de regering de onzekerhei­d bij boeren en bedrijven zelfs alleen maar groter te maken.

Toen een Tweede Kamerlid van de ChristenUn­ie het beleid van Wiersma tijdens een debat woensdag beschreef als “pyromanenp­olitiek”, uitte BBB-leidster Caroline van der Plas haar ongenoegen over het debat. “Er wordt enorm veel paniek gezaaid aan deze tafel”, zei Van der Plas. “Terwijl: wat er in de plaats komt, dat weten we helemaal niet.”

Ze reageerde razend op het hoongelach dat volgde: “Dat is weer typisch een dingetje van deze Kamer, die gaat dan keihard lachen! Maar wat deze Kamer doet? Die lacht de minister uit. Ze zegt eigenlijk: we hebben er geen vertrouwen in dat deze minister met goede plannen komt.” Geert Wilders liet zich nog niet horen over het geschrapte stikstofbe­leid.

Dat er nog geen nieuw plan klaarligt, betekent nieuwe onzekerhei­d voor boeren

 ?? ??
 ?? © anp ?? Femke Wiersma.
© anp Femke Wiersma.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium