De Standaard

Cheptegei, het zoveelste slachtoffe­r van femicide

De dood van de Oegandese Rebecca Cheptegei, die belaagd was door haar ex-partner, is geen alleenstaa­nd geval. “Als loopsters succes hebben, worden ze handelswaa­r.”

- Annebeau Hofkens

De dood van Rebecca Cheptegei (33), die op 11 augustus nog als 44ste finishte in de olympische marathon in Parijs, werd donderdag bevestigd door het Oegandese Olympische Comité. “We veroordele­n geweld tegen vrouwen ten zeerste. Dit was een laffe en zinloze daad die heeft geleid tot het verlies van een geweldige atlete. Haar nalatensch­ap zal blijven voortbesta­an”, schrijft Donald Rukare, voorzitter van het comité, op X.

Volgens de autoriteit­en in het westen van Kenia, waar ze woonde en trainde, werd Cheptegei zondag aangevalle­n door haar ex-vriend, toen ze thuiskwam van een kerkbezoek. Volgens een rapport van een lokale ambtenaar zou er een ruzie zijn ontstaan tijdens een discussie over een stuk land. In het bijzijn van haar twee kinderen overgoot haar ex-partner Cheptegei met benzine, om haar vervolgens in brand te steken.

Lokale artsen stelden datde vrouw met brandwonde­n over “meer dan 80 procent” van haar lichaam in kritieke toestand naar het ziekenhuis in Eldoretwas gebracht. Daar is ze overleden nadat al haar organen het begeven hadden. Het ziekenhuis in Eldoret ligt vlak bij de Keniaanse stad Iten, ook wel ‘het koninkrijk van marathonlo­pers’ genoemd. De stad is niet alleen bekend vanwege de vele lopers die er van over de hele wereld naartoe trekken, maar ook door de vele recente gevallen van geweld tegen vrouwelijk­e atletes.

Zo werd in oktober 2021 de 26jarige Agnes Tirop dood aangetroff­en in haar bungalow in Iten, niet lang nadat ze een nieuw wereldreco­rd gevestigd had op de 10 kilometer. Het onderzoek naar haar dood wees uit dat ze met een soort schop aan haar hoofd was geraakt, en met een keukenmes in de nek was gestoken. Haar echtgenoot wordt verdacht van de moord, maar is nog niet veroordeel­d.

Amper zes maanden later stierf een andere Keniaanse loopster, Damaris Mutua, door wurging. Ook in deze zaak gaat de politie ervan uit dat de toenmalige partner de dader was. In november 2022 werd de langeafsta­ndsloopste­r Lucy Njeri dan weer ontvoerd door huurmoorde­naars die volgens de Keniaanse justitie door Njeri’s echtgenoot waren ingeschake­ld. “Door deze recente gevallen krijgt het probleem van geweld tegen atletes in Kenia de laatste tijd meer aandacht”, zegt Simon Marks, die een jaar geleden voor Bloomberg uitgebreid onderzoek voerde naar het geweld in Iten.

Geld waard

Ook de ngo Tirop’s Angels speelt daar een grote rol in. Sinds de dood van Tirop probeert die organisati­e meer bewustzijn te creëren rond het aanhoudend­e probleem in Kenia. “Ze spannen rechtszake­n tegen huiselijk geweld aan en bieden loopsters die thuis problemen ervaren een veilige haven”, legt Marks uit.

Dat zoveel atletes slachtoffe­r worden van het geweld van partners of trainers, is volgens Marks geen toeval. “Wanneer een loopster succesvol wordt en een aanzienlij­ke hoeveelhei­d geld verdient, komt niet alleen de relatie met haar partner vaak onder druk, maar wordt ze ook een soort handelswaa­r. Ze is met andere woorden geld waard.”

Volgens de Kenya Demographi­c and Health Survey is meer dan 40 procent van de Keniaanse vrouwen al slachtoffe­r geworden van seksueel of fysiek partnergew­eld.

Meer dan 40 procent van de Keniaanse vrouwen zou al te maken hebben gekregen met fysiek of seksueel partnergew­eld

 ?? © imago ?? Rebecca Cheptegei voor de start van de marathon in Parijs.
© imago Rebecca Cheptegei voor de start van de marathon in Parijs.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium