De Standaard

Slavernijw­et kan beursgang Shein verhindere­n

- Giselle Nath

UITBUITING Het Chinese kledingbed­rijf Shein wacht op goedkeurin­g om op de Londense beurs te gaan. Oeigoerse dissidente­n hopen dat de Britse antislaver­nijwetten dat verhindere­n.

De aanvraag voor een beursgang van Shein, het van oorsprong Chinese bedrijf dat bekendstaa­t om zijn extreem goedkope kledij, lijkt opnieuw wat complexer te worden. Voor de zomer diende het bedrijf in alle discretie een dossier in bij de Britse Financiële Autoriteit. Zo hoopt Shein, dat volgens inschattin­gen 50 miljard dollar waard zou zijn, vers geld op te halen bij de Londense kapitaalma­rkt.

Maar de actiegroep Stop Uyghur Genocide (SUG) heeft een dossier ingediend bij de Britse beurswaakh­ond. De groep zegt bewijs te hebben dat Shein samenwerkt met door de Chinese overheid gerunde detentieka­mpen, waar Oeigoerse dwangarbei­ders katoen plukken die verwerkt wordt in kledij van Shein.

Belangrijk­e testcase

De klacht zou een serieus obstakel kunnen worden voor het bedrijf. Meteen is het ook een test voor de Britse wet tegen moderne slavernij. Die grensverle­ggende wet werd in 2015 ingevoerd om bedrijven verantwoor­delijk te houden voor dwangarbei­d of slavernij in hun aanvoerket­en. In 2018 schatte de Britse overheid dat slavernijp­raktijken “de Britse economie elk jaar 4,3 miljard pond kosten”. Toch ligt de wet ook onder vuur omdat ze tandeloos zou zijn, en amper tot vervolging­en zou leiden. Nooit eerder werd een bedrijf op basis van deze wet verhinderd om naar de financiële markten te trekken.

In de Verenigde Staten, waar het bedrijf aanvankeli­jk een beursgang plande, lijkt Sheins poging alvast dood en begraven. De eisen van de Amerikaans­e beurswaakh­ond bleken te streng. Daar stuitte het bedrijf op strenge douanewett­en die alle katoenimpo­rt uit Xinjiang verbieden.

 ?? © rtr ?? Een Shein-winkel in Singapore.
© rtr Een Shein-winkel in Singapore.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium