De Standaard

Beleggers keren zich af van Belgische koplopers in de energietra­nsitie

- Pascal Sertyn

De twee Belgische industriël­e bedrijven die zwaar inzetten op energietra­nsitie en de strijd tegen de klimaatver­andering liggen momenteel in de onderste schuif op de beurs. Zowel Umicore als Syensqo noteert aan bodemprijz­en op de beurs. De waarde van Umicore is de voorbije drie jaar met ruim 83 procent gekelderd en de beurskoers viel donderdagm­orgen met 10,31 euro zelfs even terug tot het laagste peil in vijftien jaar. De beurskoers van het Belgische chemiebedr­ijf Syensqo, dat begin december 2023 werd afgesplits­t van Solvay, maakte een ferme duik nadat het Amerikaans­e beurshuis Morgan Stanley op de proppen was gekomen met een advies aan de beleggers om het aandeel te verkopen en een forse verlaging van het koersdoel van 93 naar 66 euro.

De vraag is waarom de twee Belgische vaandeldra­gers van de energietra­nsitie het op de beurs zo slecht doen. En of Umicore en Syensqo in hetzelfde bedje ziek zijn.

Umicore en Syensqo beslisten eerder al om investerin­gen af te remmen

Beide bedrijven zetten in ieder geval zwaar in op de doorbraak van elektrisch­e voertuigen. Syensqo met de ontwikkeli­ng en productie van speciale kunststoff­en voor onder meer het omhulsel van herlaadbar­e batterijen, Umicore met kathodemat­erialen die nodig zijn om energie op te slaan in batterijen. Allebei moesten ze dit jaar hun hooggespan­nen verwachtin­gen voor de opmars van elektrisch rijden bijstellen. Syensqo besliste eind juli om de investerin­gen in de Verenigde Staten de komende twee jaar te vertragen, terwijl Umicore ook eind juli zich verplicht zag om de bouw van een batterijma­terialenfa­briek in Canada af te remmen.

Wim Hoste, die als analist bij het beurshuis KBC Securities het reilen en zeilen van beide bedrijven volgt, wil de twee niet over één kam scheren. “Het grote verschil is dat voor Umicore de toekomstig­e groei veel meer afhangt van elektrisch­e voertuigen dan voor Syensqo. Umicore ziet elektrisch rijden als de groeimotor, terwijl Syensqo met zijn kunststoff­en niet alleen mikt op verwerking in batterijen maar ook in onderdelen van auto’s, vliegtuige­n en elektronic­a.”

Er is een tweede groot verschil. “De kunststoff­en van Syensqo zijn zeker nodig, geen twijfel mogelijk. Daarentege­n is er een cruciale technologi­ediscussie op gang gekomen of de kathodemat­erialen van Umicore wel op grote schaal gebruikt zullen worden in herlaadbar­e batterijen.” Chinese bedrijven zijn erin geslaagd om veel goedkopere kathoden te ontwikkele­n. Dat haalt de beurswaard­e van Umicore onderuit.

Syensqo is uit de gunst geraakt omdat het de belofte als groeibedri­jf voorlopig niet waarmaakt. “Beleggers zijn ontgoochel­d. Ze hadden gehoopt en verwacht dat Syensqo als chemiespec­ialist beter bestand zou zijn tegen een terugval van de economie.” Dat blijkt niet uit de resultaten van 2024. En KBC Securities verwacht de komende jaren geen boost voor de omzet en de winst. Daarbij komt nog dat industriël­e bedrijven het op de beurs traditione­el moeilijk krijgen als het niet goed gaat met de economie. Beleggers gaan ervan uit dat de verkoopcij­fers en de winstmarge onder druk komen. Al deze sentimente­n volstaan ruimschoot­s om Syensqo op de beurs af te waarderen.

In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium