De Standaard

Drukte op het spoor doet NMBS voor verdere groei vrezen

Het Belgische spoornet is geregeld verzadigd. Dat kan nog erger worden, want Infrabel wil meer tijd tussen de treinen laten. De NMBS vreest voor extra obstakels voor haar groeiplann­en.

- Christoph Meeussen

Vier spoortraje­cten in België zijn afgelopen zomer officieel verzadigd verklaard door spoorwegbe­heerder Infrabel. Vorig jaar was het alleen rond het station van Gent-Sint-Pieters problemati­sch om nieuwe treinen in te passen en vervolgver­tragingen binnen de perken te houden. Intussen staan ook de lijn Mechelen-Vilvoorde, de passage in Sint-Mariaburg in Antwerpen en het traject tussen AthusNord en Autelbas in de provincie Luxemburg op de lijst.

Dat blijkt uit interne documenten, die DeStandaar­d heeftkunne­n inkijken. Een traject wordt verzadigd verklaard als twee concurrent­en – bijvoorbee­ld de NMBS en Eurostar – op eenzelfde tijdslot azen. “De ene partij kan een trein vijf minuten vroeger laten rijden, of de andere partij kan een andere route kiezen op dat ogenblik. Als er geen oplossing uit de bus komt, verklaren we het traject verzadigd en wijst Infrabel een zogenoemd rijpad toe via prioriteit­enregels”, zegt Thomas Baeken van Infrabel. Zo krijgt een internatio­nale trein bijvoorbee­ld vaak voorrang op een lokale trein.

Voorrang op lokale trein

Volgens Baeken is het overdreven om het volledige net als structuree­l verzadigd te omschrijve­n. “Het aantal onderhande­lingen bij conflicter­ende aanvragen daalde dit jaar, het aantal rijpaden dat wordt toegekend aan de NMBS is gestegen voor 2025”, zegt hij.

Het aantal rijpaden dat Infrabel weigerde, is evenwel gestegen. Vorig jaar waren dat er 13, dit jaar werden 19 tijdsloten niet toegewezen.

Het probleem zal vanaf december mogelijk nog groter worden. Op sommige plaatsen zal er standaard geen drie, maar vier minuten tijd tussen twee treinen worden gelaten. “Dat moet de stiptheid ten goede komen”, zegt Baeken. “Drie minuten is soms erg krap. Met een extra minuut hinderen treinen elkaar minder, en dat moet leiden tot minder vertraging­en. De regel wordt doorgevoer­d waar mogelijk en heeft geen impact op het transportp­lan.”

Het spoornet staat verder onder druk door bottleneck­s – punten die op langere termijn problemen veroorzake­n. Infrabel probeert die tijdig aan te pakken, al is dat in het drukke, wanordelij­ke België geen sinecure. “In de huidige meerjareni­nvestering­splannen 2023-32 is er in budget voorzien, al is dat onvoldoend­e om alle punten weg te werken”, zegt Baeken. “We willen de beschikbar­e middelen inzetten op de punten waar ze het meest renderen. Daarover lopen haalbaarhe­idsstudies.”

Minder aanbod en reizigers

De verzadigin­g is een van de factoren die maken dat de NMBS het moeilijk acht om de door de regering opgelegde doelstelli­ngen te halen. Ook het personeels­tekort, waarover De Standaard donderdag berichtte, gooit roet in het eten. Bovendien maakt het thuiswerke­n

“Drie minuten tussen twee treinen is soms erg krap. Een extra minuut ertussen moet leiden tot minder vertraging­en” Thomas Baeken Infrabel

en een minder snel aantrekken­de economie het de NMBS moeilijker. Het aantal reizigers moet volgens de beheersove­reenkomst met de overheid 30 procent omhoog tegen 2032, tot 294,2 miljoen. Voorlopig zouden dat er ‘slechts’ 291,9 miljoen zijn, met een aanzienlij­k tragere groei in de komende jaren. De NMBS moet tegen 2032 ook 8,3 miljoen treinkilom­eters extra rijden, boven op de 83,3 miljoen in 2023. Dat einddoel zou gehaald worden, maar met een veel tragere stijging. Dat komt volgens de NMBS door capaciteit­sproblemen. Minder aanbod en minder reizigers betekenen ook minder inkomsten.

De NMBS vroeg aan Infrabel een update van de timing van infrastruc­tuurwerken.

 ?? © bdw ?? De verzadigin­g van het spoorwegne­t en het personeels­tekort bemoeilijk­en de plannen van de NMBS.
© bdw De verzadigin­g van het spoorwegne­t en het personeels­tekort bemoeilijk­en de plannen van de NMBS.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium